Vizita lui Hu Jintao in India ascunde in spatele planurilor ambitioase de cooperare o noua etapa a unei lungi rivalitati.

Axata pe aspectele economice si evitind politica externa a celor doua state, intilnirea dintre Hu Jintao si presedintele indian, Manmohan Singh, singura din ultimii 10 ani, a vizat dublarea schimburilor comerciale, preconizate la 40 de miliarde de dolari in 2010.

Zimbete diplomatice

„Scopurile vizitei mele sint intarirea prieteniei, a increderii reciproce si extinderea cooperarii", a declarat Hu Jintao la sosirea in India. Cei doi presedinti au cazut de acord asupra unui studiu de fezabilitate privind deschiderea pietelor pentru produsele chineze si pentru investitiile indiene in domeniul IT. Mai mult, intr-o declaratie comuna, presedintele chinez a afirmat ca nu va obstructiona cooperarea nucleara dintre India si SUA, in care intrevede chiar oportunitatea unor schimburi comerciale si tehnologice.

Interese strategice

Hu Jintao urmeaza sa anunte joi, in Pakistan, un tratat de liber schimb si intarirea cooperarii in materie nucleara cu principalul rival al Indiei. Mai mult, oficiali chinezi au subliniat dreptul Chinei asupra statului indian Arunachal Pradesh, iar Beijingul a incheiat recent un parteneriat strategic cu Bangladesh si acorduri cu alte state limitrofe Indiei, precum Nepal si Sri Lanka. Politica de incercuire si refuzul Chinei de a sprijini India pentru obtinerea unui loc de membru permanent in Consiliul de Securitate ofera cealalta fata a relatiilor dintre cei doi giganti asiatici.