Imperiul patronului "Evenimentului zilei" este compus dintr-un paienjenis de firme care fac parte din Ringier Holding AG, detinut de cei trei membri ai familiei Ringier - Michael si surorile sale, Evelyn si Annette. In Romania, Michael Ringier a pus
Imperiul patronului "Evenimentului zilei" este compus dintr-un paienjenis de firme care fac parte din Ringier Holding AG, detinut de cei trei membri ai familiei Ringier - Michael si surorile sale, Evelyn si Annette. In Romania, Michael Ringier a pus "primul pas" prin firma Ringier Print SRL, infiintata pe 28 februarie 1991, cu un capital social de 10.000.000 ROL si 3.000.000 USD, si este detinuta, in proportie de 99%, de firma olandeza off-shore Ringier (Nederland) B.V. A doua firma, Ringier Romania SRL, care editeaza "Evenimentul zilei", a fost infiintata pe 24 decembrie 1996, cu un capital social de 19.206. 654.500 ROL si 4.654.121 USD, si are drept actionar, in proportie de 99.9039%, acelasi off-shore olandez. Michael Ringier mai detine in Romania firma "Editura Sportrom" SRL si jumatate din firma germano-elvetiana "Editura Bauer Ringier" SRL.
Cadere spectaculoasa de audienta
Conform analistilor financiari elvetieni, nu toate firmele lui Michael Ringier stau bine, in ciuda faptului ca familia Ringier este cotata in Capital TOP 300 Romania 2006, cu o avere estimata la aproape doua miliarde de dolari. Pe primele sase luni ale acestui an, "Evenimentul zilei", cotidianul in care Michael Ringier a investit destul de mult, a pierdut 524.000 de cititori, ceea ce reprezinta cea mai spectaculoasa cadere de audienta din Romania. Surse din cadrul redactiei "Evenimentul zilei" ne-au povestit ca in fiecare zi sumarul ziarului, tradus in engleza, este trimis patronului Michael Ringier in Elvetia, prin e-mail! Probabil ca aceasta este libertatea presei atat de des invocata de conducerea redactiei "Evenimentului zilei"!
Probleme in Elvetia
Conform presei elvetiene, in 2002 Neue Zurcher Zeitung a preluat de la Ringier participarea de 49% la Neue Luzerner Zeitung, publicatia intrand astfel in LZ Medien Holding. Astfel, 2002 a fost un an dificil pentru Michael Ringier in tara de domiciliu, ceea ce l-a determinat sa vanda cele 49 de procente detinute. Tot in acel an, Michael Ringier ar fi dorit, conform presei, sa obtina o participare de 40% la editura Springer. Numai ca negocierile au esuat. Conform presei, Friede Springer, in calitate de actionar majoritar al Editurii Springer, isi dorea o colaborare cu editorul Michael Ringier si, mai mult, voia sa cumpere editura familiei Ringier. Deal-ul a cazut pentru ca patronul "Evenimentului zilei" dorea sa pastreze independenta editurii sale. In acea perioada, multe ziare elvetiene scriau de dificultatile financiare pe care grupul Ringier le avea in Elvetia. Norocul lui Ringier a fost faptul ca si-a extins afacerile in Europa Centrala si de Est, de unde au inceput sa curga si banii: Romania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia. De asemenea, extinderea catre Asia incepe sa-i aduca profituri. Totusi, din cauza problemelor financiare, Ringier a fost nevoit sa recurga la concedieri de personal.
Scandalul Borer si concedierile
Intr-unul din episoadele trecute am scris despre scandaloasa "afacere Borer", din vara anului 2002, prin care jurnalistii unui celebru tabloid elvetian care-i apartine lui Michael Ringier, "Blick", au ruinat cariera politica a ambasadorului Elvetiei la Berlin, Thomas Borer-Fielding, prin mituirea si santajarea unei cosmeticiene germane care sa declare ca a intretinut relatii sexuale cu ambasadorul. In 2003, la un an de la scandal, Ringier a fost nevoit sa modifice complet formatul ziarului Blick. Astfel, Blick a devenit mai "facil, suculent si serios si s-a specializat pe multe teme economice". Asta ca sa nu mai vorbim de despagubirile acordate ambasadorului Borer. Tot in vara lui 2003, Ringier a restructurat doua posturi de conducere ale revistei "Schweizer Illustrierte". Tot din cauza dificultatilor financiare, patronul "Evenimentului zilei" a "pensionat" mult mai devreme patru colaboratori importanti ai magazinului ilustrat, in ciuda faptului ca "Schweizer Illustrierte" se incadra foarte bine in buget. In 2004 si 2005, Ringier a concediat aproape 100 din cei 800 de angajati ai tipografiei din Zofingen, evitand astfel drumul tipografiei catre faliment.
Ringier Holding AG
- infiintat la 16 februarie 1977, in Zofingen, Elvetia.
- actionari: Michael Ringier (34 %), Evelyn Lingg-Ringier (33 %), Annette Ringier (33 %)
- membrii CA: Michael Ringier (presedinte), dr. Ulrich Adolf Sigg (vicepresedinte, fost ambasador in China si membru de onoare al Camerei de Comert Elvetia-China), Oskar Frei (membru, presedinte al Infront Sports & Media AG, companie internationala de marketing in domeniul sporturilor), Jan O.Froshaug (membru, fost director in grupul media scandinav "Egmont"), dr. Hans-Olaf Henkel (membru, fost presedinte al Federatiei Germane a Industriei - BDI, presedinte al IBM Europa).
- director executiv: Martin Werfeli
Firmele detinute de Ringier Holding AG in Elvetia
- Addictive Productions AG, 100% din actiuni;
- Betty Bossi Verlag AG, 50% din actiuni;
- Bolero Zeitschriftenverlag AG, 100% din actiuni;
- ER Publishing SA, 50% din actiuni;
- Fastnet SA, 100 % din actiuni;
- Interactis Media AG, 49 din actiuni;
- Investhaus AG, 100% din actiuni;
- JRP Ringier Kunstverlag AG, 80% din actiuni;
- Mediamat AG, 100% din actiuni;
- Presse TV AG, 30% din actiuni;
- Previon AG, 85% din actiuni;
- Ringier AG, 100% din actiuni;
- Ringier Print Holding AG, 100% din actiuni;
- Sat.1 (Schweiz) AG, 50% din actiuni;
- Schober Direct Media AG, 20% din actiuni;
- SMD Schweizer Mediendatenbank AG, 33% din actiuni;
- SMI Schule fur Medienintegration AG, 85% din actiuni.
Paienjenisul international Ringier
- Times Ringier (HK) Ltd., 100 % din actiuni, Hong Kong;
- B.V. Tabora, 100 % din actiuni, Amsterdam, Olanda;
- Halvidar BV, 100 % din actiuni, Amsterdam, Olanda;
- Ringier Publishing GmbH, 100 % din actiuni, Munchen, Germania;
- Ringier France SA, 100 % din actiuni, Paris, Franta;
- Ringier (Nederland) BV, 100 % din actiuni, Amsterdam, Olanda;
- Ringier Pacific Ltd., 100 % din actiuni, Hong-Kong, Taiwan;
- Ringier CR a.s., Praga, Cehia. Ceskoslovensky Sport s.r.o., Prague Ringier Print Praha a.s., Prague Ringier Print s.r.o., Ostrava - 100 % din actiuni;
- PNS a.s., 27 % din actiuni, Praga, Cehia;
- Euroskop-Ringier a.s., Bratislava, Slovacia. Vydavatelstvo Casopisov a Novin s.r.o, 100 % din actiuni, Bratislava, Slovacia;
- Ringier Kiado Kft, Budapesta. Ringier Print Budapest Rt.,100 % din actiuni, Ungaria;
- Blic Press d.o.o., Belgrad Blic Marketing d.o.o., 74,9 % din actiuni, Belgrad, Iugoslavia;
- Ringier Pacific Ltd., Hongkong Ringier Print (HK) Ltd., 100 % din actiuni, Hongkong;
- Beijing Ringier International Advertising Co., Ltd., 50 % din actiuni, Beijing, China;
- Adnet Co. Ltd., 51 % din actiuni, Hanoi, Vietnam.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.