Miine, la Romexpo, se deschide a 13-a editie a traditionalului tirg de carte din toamna, iar editurile anunta deja mai multe evenimente decit in anii trecuti.

Deschiderea oficiala a manifestarii va avea loc la ora 11.00, presedintele de onoare de anul acesta fiind Hervé Bolot, ambasadorul Frantei la Bucuresti. De miine, pina simbata, tirgul poate fi vizitat intre orele 10.00 - 19.00, iar, duminica, vizitatorii au la dispozitie intervalul orar 10.00-16.00, pentru a face ultimul tur in incinta pavilionului central de la Romexpo. In afara oportunitatii de a organiza lansari la stand, editurile vor beneficia de doua spatii special amenajate in acest scop, la care se adauga cel oferit de Libraria Carturesti, care va fi, de asemenea, prezenta la tirg. „Gaudeamus" este organizat in fiecare an de Societatea de Radiodifuziune.

200 de noutati la Polirom

Editurile si-au anuntat deja ofertele de lansari si evenimente, care se vor succeda alert in cele cinci zile ale tirgului. Cel mai impresionant program este oferit, ca si in anii trecuti, de cei de la Polirom, care propun cititorilor peste 400 de titluri, dintre care 200 sint noutati. De la tirgul de vara, Bookfest, si pina acum, editura a lansat o noua colectie, „Traditia crestina", si doua noi serii: una dedicata studiilor academice despre relatiile internationale si una intitulata „Practic". In cadrul colectiilor deja existente, Polirom lanseaza titluri importante din literatura universala („Shalimar Clovnul", ultimul roman al lui Salman Rushdie, „As vrea sa ma astepte si pe mine cineva", de Anna Gavalda, „Jeg", de Irvine Welsh, „Simbata", de Ian McEwan, sau „Cartea aleanului", cel mai recent volum de poeme al lui Leonard Cohen).

Multa literatura romana

In afara de acestea, Polirom propune, dupa cum ne-a obisnuit, si nume importante de autori romani de publicistica sau de beletristica (romanele „Derapaj", de Ion Manolescu, „Teodosie cel Mic", de Razvan Radulescu, „Fata din casa vagon", de Ana Maria Sandu, precum si volumul „Mansarda cu portocale", al Luminitei Marcu). Editura ofera o reducere de 20% pentru orice volum cumparat la stand. Literatura romana contemporana puteti gasi si la Cartea Romaneasca, unde vizitatorii beneficiaza de aceeasi reducere. In cadrul noii colectii intitulate „Noua critica si istorie literara", editura lanseaza volumul „Apocalipse vesele si triste", de Cristina Cheveresan. Cei interesati vor descoperi, de asemenea, doua noi volume din seria de opere ale lui Alexandru Paleologu, ca si noile aparitii din colectiile „Proza" si „Poezie".

Numele obisnuite la Humanitas

Editura concurenta, Humanitas, invita cititorii la stand cu o oferta ce cuprinde titlurile si autorii care dau profilul editurii. Astfel, eseistica si publicistica unui Mihai Sora („A fi, a face, a avea", „Sarea pamintului", „Despre dialogul interior") sau Andrei Plesu („Despre bucurie in Est si in Vest si alte eseuri" – si in format audiobook) se vor intilni, in programul de joi si vineri, cu „Operele" lui Søren Kierkegaard si cu volumul de ancheta jurnalistica „Spovedanie la Tanacu", al Tatianei Niculescu Bran. Pentru simbata este prevazuta o sesiune de autografe oferite publicului de Aurelia Marinescu, autoarea „Codului bunelor maniere astazi", ca si lansarea ultimelor aparitii din colectiile „Raftul Denisei" si „Cartea de pe noptiera" (dintre care merita mentionate „Macii batrinetii. Sade la ospiciu", de Anne Parlange si Vincent Lestréhan, „Navala apelor", de Evgheni Zamiatin, si „Despre farmecul lucrurilor plictisitoare", de Alain de Botton). Duminica se lanseaza doua carti de Martin Heidegger, „Problemele fundamentale ale fenomenologiei" si volumul care reuneste corespondenta filosofului cu Elisabeth Blochmann. Ziua se incheie intr-o nota mai lejera: „Humanitas Multimedia" ne invita sa cumparam primul audiobook cu „Gastronomicele" lui Pastorel Teodoreanu.

Rilke, Pasternak si Dos Passos

La Editura All, vizitatorii sint asteptati cu un program care cuprinde mai multe lansari, dintre care este de mentionat cea a cartii „Istoria Greciei", de J.B. Bury si Russell Meiggs, la care va participa joi istoricul Zoe Petre. Vineri va fi lansat romanul „O iubire in Bagdad", in prezenta autorului, Sami Michael, iar duminica vine rindul scriitorului Bujor Nedelcovici, care isi va prezenta al treilea volum al „Operelor complete", cuprinzind romanele „Imblinzitorul de lupi" si „Cartea lui Ian Inteleptul".Editura Ideea Europeana propune cititorilor „Romanul epistolar", de R.M. Rilke, M. Tvetaieva si Boris Parternak, ce va fi lansat vineri, iar, pentru simbata, este pregatita, la acelasi stand, lansarea „Elegiilor duineze" ale lui Rilke.

Printre evenimentele organizate de Grupul Editorial Corint se numara lansarea celor doua volume din cartea „Adio, Europa!", de I.D. Sirbu, in colectia „Scriitori romani", ca si a romanului „Manhattan Transfer", de John Dos Passos.