Codrut Seres are un nou idol: Traian Basescu. Dupa ce a acuzat grupurile de interese din energie si presiunile pe care acestia le fac, fara a da nici un nume, in aceeasi zi a tras o fuga pina la un botez.

Ministrul Economiei, Codrut Seres, are ginduri mari, direct proportionale cu respectul pe care il impune titulatura institutiei pe care o conduce. Pare normal si vorbeste normal, are grija de propria imagine, ia lectii de depasit tracul aparitiilor publice. Toate acestea arata ca cel mai mare gind al domnului Seres este cum sa ajunga, in viitorul imediat, un om politic care sa conteze. Un politician poate chiar prea de viitor pentru partiduletul din care face parte. Chiar seful sau, Dan Voiculescu, a miriit recent la june si a zis ca nu prea vede rostul Ministerului Economiei. Singura chestie care lipseste la acest moment din CV-ul ministrului Seres era o coliziune frontala care sa arate ca s-a terminat cu amorteala, atit de neplacuta procentelor. Tinta aleasa a fost grupul „baietilor destepti" din energie. Lumea stia de ei de la presedintele Basescu. Succesul demersului era in aparenta garantat.

Se fac presiuni asupra mea, primesc anonime cu substrat, eu si familia mea sintem urmariti, a declamat grav, intr-o zi de duminica, Codrut Seres. Adica, renuntind la nota de dramatism, ministrul Economiei a vrut sa spuna ca grupurile de interese au pus oameni politici din toate partidele sa il convinga sa renunte la un ordin de ministru care ii cam scotea de la imparteala cascavalului pe toti „baietii destepti". De la 1 ianuarie, cei care vor curent angro il iau direct de la bursa de energie, fara sa mai fie nevoie de intermediari. Iar baietii destepti sint tocmai acesti geambasi. Nu stim insa cum ii cheama. Sint fosti securisti? Au legatura cu rusii? Sint prietenii sau dusmanii lui DIP? Le place de Basescu sau de Tariceanu? Dar politicenii care le ciugulesc din palma? Sa fie cel pe care taman eu l-am votat pe lista? Nu stim.

Codrut Seres nu da nume si, pina nu face acest lucru, demersul sau este suspect si trebuie tratat cu toata circumspectia. Pentru ca, fara referinte precise, tot ceea ce acuza el este poveste stiuta si ras-stiuta. Sau macar intuibila. Ca doar nu ne-am inchipui ca grupurile se duc linistite la culcare pentru ca Seres vrea sa ii scoata de la imparteala electronilor liberi ai patriei. E absolut logic ca acestea sa faca presiuni si este absolut de asteptat ca domnul Seres sa le faca fata cu brio daca are cu adevarat ceea ce sugereaza ca ar avea in instalatie. Dar aceasta rezistenta la trafic de interese se face departe de ochii opiniei publice, tacind si facind impreuna cu procurorii sau cu cei din SRI. Cred ca in momentul in care tu, factor de decizie si vector de imagine, fie ca esti presedinte sau ministru, demasti public asemenea nemernicii trebuie sa dai nume. Chiar cu riscul de a fi dat in judecata pentru calomnie. Chiar si daca pierzi procesul e doar o chestiune de bani. Ce conteaza banii cind in joc este binele poporului, nu-i asa?

Stiti de ce nici Basescu si nici invatacelul sau docil Seres nu dau nume? Pentru ca grupurile de interese nelegitime, mai ales cele din domeniul energetic, au legaturi cu toate partidele. Seful de la Romgaz este sustinut de UDMR, directorul arbitrului pietei energiei are speze PD-iste, omologul sau de la gaze este din parohia PNL-ului. Acestia nu sint baietii destepti, sint doar paravanele impartelii care ii include pe cei fara de nume, uniform distribuiti. Mentionarea lor este utila pentru a ne face o imagine ce este dincolo de cortina. Orice nume ar fi dat Seres in urma cu doua zile, ar fi antrenat un principiu al dominoului care i-ar fi inchis usa oricarui partid si i-ar fi deschis-o pe cea a conservatorilor doar pentru a primi un sut in fund. Cele doua miscari simultane ar fi fost extrem de neproductive pentru viitorul politic al domnului Codrut Seres. Urasc abordarile globaliste, dar si Basescu, si Seres, mai nou, ma fac sa-mi calc pe suflet si sa ma intreb: care om politic nu face parte dintr-un grup de interese nelegitime? Astept nume.