Una dintre cele mai dubioase afaceri ale lui Ioan Niculae a fost cea referitoare la Societatea Nationala "Tutunul Romanesc". Un caz despre care nu se stie foarte mare lucru dar in urma caruia statul a fost pagubit enorm. Printre complicii fostului
Una dintre cele mai dubioase afaceri ale lui Ioan Niculae a fost cea referitoare la Societatea Nationala "Tutunul Romanesc". Un caz despre care nu se stie foarte mare lucru dar in urma caruia statul a fost pagubit enorm. Printre complicii fostului ofiter de securitate s-au numarat si functionari de rang inalt din cadrul Ministerului Agriculturii, ai fostei Autoritati pentru Privatizarea si Administrarea Patrimoniului Statului sau de la Consiliul Concurentei.
Aceasta banoasa afacere a fost pusa la cale inca de pe vremea guvernarii CDR-iste, pe cand Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA) era condus de taranistul Ioan Muresan. La sfarsitul anului 1997, prin Hotararea Guvernului nr. 918 se decidea infiintarea Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" (SNTR) - SA Bucuresti, desi o astfel de privatizare nu era nici pe departe stringenta. In martie anul urmator, MAA decidea, prin Ordinul nr. 22, lichidarea arieratelor care insumau 160.914.898.000 de lei vechi. Ingineria prin care se stergeau respectivele datorii facea parte, chipurile, dintr-un asa-zis program de restructurare aprobat de adunarea generala a actionarilor. Restructurare care n-a avut loc insa niciodata. A urmat o tentativa de privatizare prin licitatie publica, de care s-a ales praful, deoarece intre timp au intervenit alegerile legislative din 2000. De pe urma acestui esec guvernamental, magnatul Ioan Niculae s-a ales cu mai mult de jumatate din "Tutunul Romanesc", peste zece milioane USD si alte beneficii asupra carora ne vom apleca intr-un material viitor.
Incompetenta la nivel inalt
MAA a declansat un proces de privatizare a SNTR, care s-a finalizat la 11.05.2000, castig de cauza avand consortiul INTERAGRO al magnatului Ioan Niculae. Acesta se angaja sa plateasca, pentru intreg pachetul de actiuni, 40 de milioane USD, din care 25% in zece zile de la semnarea documentelor, iar restul in maximum trei luni dupa. Niculae a mai promis in scris ca va realiza investitii in societatea cumparata de 35 de milioane USD, in termen de cinci ani. De asemenea, era gata sa preia si datoriile de 55 de milioane USD ale acesteia.
Din cauza vanzarii SNTR "in lipsa unui mediu concurential" - concluzie la care a ajuns Curtea de Conturi a Romaniei -, dar si a altor ilegalitati comise in timpul licitatiei, vanzarea a fost contestata de SC LEAF TABACCO A. MICHAILIDES SA, care a solicitat anularea acestei privatizari dubioase. Alaturi de aceasta societate, la licitatie s-a aflat in permanenta controversatul politician si om de afaceri Dan Voiculescu. In iunie 2000, Curtea de Apel Bucuresti a dat doua decizii prin care se constata "nulitatea absoluta a contractului de privatizare" in favoarea lui Ioan Niculae. Patru luni mai tarziu, Curtea Suprema de Justitie respingea recursul intentat de SC INTERAGRO SA, in complicitate cu MAA, care incercau sa-si apere astfel propriile interese, in detrimentul statului. La o analiza ulterioara, Curtea de Conturi a stabilit o serie de grave "deficiente privind modul in care institutia publica si-a exercitat calitatea de actionar, precum si modul in care a administrat riscurile potentiale, in situatia contestarii si anularii privatizarii".
Complicitatea Niculae - Muresan
In urma desfiintarii contractului de privatizare, MAA avea obligatia de a restitui INTERAGRO pretul platit pentru preluarea actiunilor, astfel incat partile sa fie repuse in situatia anterioara semnarii contractului. Desi privatizarea a fost contestata in instanta, MAA a dat dovada de o graba nejustificata, cu incalcarea principiului de prudentialitate. La numai o zi dupa emiterea Deciziei comisiei de privatizare a fost incheiat contractul de vanzare-cumparare de actiuni cu INTERAGRO, pe ideea ca "mortul de la groapa nu se mai dezgroapa". Iata ce a stabilit Curtea de Conturi:
- la 15.05, respectiv 16.05.2000, adica la doar trei, respectiv patru zile de la semnarea contractului de privatizare, INTERAGRO SA achita suma de 203.400.000.000 lei (echivalentul a zece milioane USD) cu titlu de avans;
- la 17.05.2000 se transfera pachetul de actiuni consortiului Niculae, in aceeasi zi in care LEAF TABACCO contesta privatizarea SNTR;
- la 2.06.2000 MAA vireaza bugetului de stat 162.700.000.000 lei, reprezentand 80% din avansul incasat de la INTERAGRO;
- la 20.06.2000, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza contestatarului, locotenentii lui Ioan Niculae reusesc totusi sa inscrie la Registrul Comertului modificarile intervenite in structura actionariatului si in conducerea societatii.
In concluzie, desi ar fi trebuit sa puna imediat in aplicare hotararea instantei, MAA a tergiversat restituirea avansului catre Niculae si preluarea pachetului de actiuni vandut ilegal acestuia. Pe urma a inceput campania pentru alegerile legislative si au mai trecut cateva luni.
Devalizare cu sprijinul MAA
Dupa parerea lui Niculae, miza tutunului romanesc este enorma. Cifra de afaceri pe care acest sector de activitate o inregistreaza s-ar ridica la circa un miliard de euro anual, la fel ca in cazul medicamentelor straine si autohtone vandute pe piata romaneasca. Cum sa nu investesti 40 de milioane USD, ca apoi sa-ti poti amortiza investitia batand din palme?
In vara anului 2001, la peste un an de la data cand sentinta instantelor de judecata a devenit definitiva si executorie, cele zece milioane USD platite de Niculae in avans i-au fost restituite (40.700.000.000 lei la data de 12.12.2000 si 162.700.000.000 lei la data de 9.07.2001), dupa cum sustine un raport al Curtii de Conturi. In replica, Ioan Niculae se jura, in 2004, ca nu primise decat patru din cele zece milioane de dolari platite pentru SNTR, ceea ce era total fals. Totodata s-a mai constatat ca MAA, "pe langa restituirea avansului, trebuia sa ia masuri pentru a intra in posesia actiunilor transferate/cesionate firmei INTERAGRO SA". Lucru care nu s-a intamplat pana la data de 16.01.2001. Ceea ce i-a permis lui Niculae sa devalizeze societatea dupa bunul plac, indatorand-o si mai mult. De asemenea, magnatul si-a insusit ilegal productia de tutun cat a administrat SNTR. Productie care ar fi acoperit de fapt intregul avans platit MAA in urma licitatiei.
Furt pe fata
In mod normal, dupa ce a preluat controlul SNTR de la INTERAGRO, MAA ar fi trebuit sa solicite efectuarea unei expertize care sa constate daca a avut loc vreo diminuare a valorii pachetului de actiuni. Conducerea ministerului nu a procedat asa, trezindu-se in situatia de a-i plati lui Ioan Niculae si "dobanzi legale" la avansul de zece milioane USD.
Tribunalul Bucuresti a decis ca INTERAGRO are dreptate, MAA trebuind sa plateasca un plus de 209.917.345.366 lei vechi. Apelul MAA a fost respins ca nefondat de Curtea de Apel. Altfel spus, Niculae a investit 203,4 miliarde de lei, i-a recuperat, si a mai avut de incasat dobanzi de 209,9 miliarde de lei, adica mai mult decat a bagat.
Aici ar fi de mentionat alte cateva fapte retinute de Curtea de Conturi a Romaniei, care demonstreaza fara echivoc complicitatea dintre Ioan Niculae si conducerea MAA, respectiv ministrul Ioan Muresan: "In intampinarile facute la cererea de chemare in judecata, formulata de SC INTERAGRO SA, cat si in dezbaterile ce au avut loc in cursul judecatii cauzei, MAA nu a contestat pretentiile SC INTERAGRO SA, nu a prezentat in acest sens un calcul propriu al dobanzilor datorate si nici nu a solicitat instantei pretentiile la care ar fi fost indreptatit, avand in vedere ca acesta din urma a gestionat SN "Tutunul Romanesc" SA Bucuresti pe perioada mai 2000 - ianuarie 2001. Procedand in acest mod, institutia publica a acceptat plata unor "debite" fara a contesta corectitudinea intinderii si fara a lua masuri pentru protejarea activelor statului, respectiv a pachetului de actiuni detinut de stat".
Niculae merge mai departe
Pentru recuperarea creantei castigate de INTERAGRO, executorul judecatoresc instituie sechestru asupra unui numar de 862.811 actiuni pe care MAA le detinea la SNTR.
Totodata, la cererea aceluiasi executor, se efectueaza un raport de expertiza financiara si evaluare economica, prin care se stabileste o valoare pe actiune de numai 131.876 lei vechi fata de 273.731 lei vechi - pret convenit prin contractul de privatizare anulat in instanta. Adica, mai putin de jumatate. Desi promovase recurs la Curtea Suprema si initiase actiuni judecatoresti de contestare privind executarea silita, conducerea MAA s-a gandit ca mai bine rezolva situatia pe cale amiabila. Asa se face ca, la data de 11.12.2001, se incheie un contract de stingere a datoriei (nr. 31.702/12.346), prin care MAA renunta la toate actiunile promovate in instanta si accepta efectuarea unui expertize extrajudiciare pentru determinarea pretului/actiune si a numarului de actiuni care urmau sa faca obiectul operatiunii "Dare de plata" catre INTERAGRO. Din caritate, ministrul Muresan nu-si mai pune in discutie propriile pretentii, nici intinderea obligatiilor, nici modul de calcul al dobanzilor pretinse de consortiul lui Niculae.
Operatiune incheiata cu succes
Conducerea MAA a acceptat, practic, fara sa clipeasca datoria pretinsa
de INTERAGRO SA, in suma de 209.900.000.000 lei, ca urmare a anularii contractului de privatizare. Astfel, prin ingineria financiara pe care am demonstrat-o, Ioan Niculae a devenit proprietarul a 1.591.778 actiuni, la o valoare acceptata de parti de numai 131.876 lei, ceea ce reprezenta 53,72% din capitalul social al SNTR. Si asta fara a scoate vreun leu din buzunar.
Proceduri legale nerespectate
Tot Curtea de Conturi a stabilit un alt lucru extrem de grav. Si anume ca privatizarea SNTR a avut loc in afara oricaror proceduri legale, INTERAGRO devenind actionar majoritar fara nici un efort financiar. "In realitate, prin incheierea contractului de stingere a datoriei nr. 31.702/12.346/11.12.2001 MAA a transferat din proprietatea statului SC INTERAGRO SA un pachet de actiuni reprezentand 53,72% din capitalul social al SNTR, in contul unor diferente de curs valutar si a unor dobanzi pretinse de acesta din urma, ca urmare a anularii de catre instanta a contractului de vanzare-cumparare actiuni nr. 1/11.05.2000, fara ca bugetul de stat sa beneficieze de venituri din aceasta "privatizare". Fara nici un efort financiar si in afara oricaror proceduri legale de privatizare, SC INTERAGRO SA a devenit actionar majoritar la SNTR SA Bucuresti", a stabilit Curtea de Conturi.
Prejudiciu confirmat de Curtea de Conturi
Curtea de Conturi a stabilit cat se poate de clar ca de pe urma afacerii "Tutunul Romanesc" statul a iesit in pierdere, situatie ce putea fi evitata. "Gestionarea necorespunzatoare de catre MAA a operatiunilor judiciare si extrajudiciare precum si exercitarea defectuoasa a calitatii de administrator al actiunilor detinute de stat la SNTR a condus in final la diminuarea patrimoniului privat al statului, prin transferul unui numar de 1.591.778 actiuni, la o valoare nominala de 223.000 lei/actiune, reprezentand in total 355.000.000.000 lei si 53,72% din capitalul social, ca urmare a stingerii unor obligatii generate de anularea privatizarii si care puteau fi evitate printr-o atitudine prudenta a institutiei publice", arata un document al Curtii de Conturi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.