Conducerea PNL s-a trezit din buimaceala generata de demisia lui Flutur si a unor membri din BPC si CEx si a trecut la contraatac.

Prezent simbata la sedinta Ligii Alesilor Locali din PNL, Calin Popescu Tariceanu i-a linistit pe primarii si pe consilierii locali liberali din teritoriu, sustinind ca partidul nu va avea de suferit de pe urma plecarii „unora care se dovedesc a fi niste oportunisti, pentru ca nu au intrat in PNL datorita unor convingeri liberale". „Daca ei cred ca ideile partenerilor nostri de Alianta sint mai valoroase decit ale noastre si vor sa mearga la ei, sint liberi sa o faca. Nu cred ca un mic grup, care are o alta agenda, ne va ajuta, stind alaturi de noi. Ne vor parazita, asa ca este mai bine sa plece", a declarat Tariceanu, sugerind astfel platformistilor si celor 27 de semnatari ai apelului lansat vineri de Gheorghe Flutur ca se pot duce spre PD. Premierul Tariceanu le-a garantat alesilor locali prezenti la reuniune ca, atita vreme cit se va afla la conducerea partidului, „PNL nu va fi predat pe altarul altcuiva".

Flutur, pus la zid de filiale

Actiunea grupului Flutur a generat un potop de reactii negative din majoritatea filialelor liberale. „Diversiune", „atitudine lipsita de curaj", „lipsa de onoare" sint citeva dintre expresiile frecvent utilizate in comunicatele filialelor. Simbata s-a aflat ca presedintii PNL din Caras-Severin, Bistrita-Nasaud, Teleorman si din Sibiu au aderat la actiunea lui Flutur fara a avea vreun mandat din partea filialelor din care provin.

Se incearca evitarea crizei politice

Radicalii ii vor cere lui Tariceanu sa-l demitape Flutur din functia de ministru al Agriculturii. „Oricum, Traian Basescu nu va contrasemna demisia si asa va afla toata lumea cine este in spatele platformistilor", ne-a declarat ieri Ludovic Orban. O alta grupare din conducere, se pare majoritara, va propune doar retragerea sprijinului politic. „Este solutia care ar putea evita o criza politica", a afirmat o sursa din PNL. Exista voci in conducere care vor propune un dialog intre parti, cu proiectele si programele fata in fata. O decizie se va lua in aceasta saptamina, sedinta BPC de astazi fiind aminata din cauza unor actiuni guvernamentale. In aceasta seara, gruparea Flutur va avea prima intilnire cu tandemul Stolojan-Stoica.

Majoritatea romanilor cred ca platforma lui Stolojan se transforma in partid Un sondaj de opinie al BCS, realizat intre 7 si 13 noiembrie a.c., releva ca 31% dintre respondenti considera ca Stolojan vrea sa rupa PNL, 27% ca vrea sa unifice fortele de dreapta, iar restul nu stiu care este mobilul actiunilor fostului lider liberal. La intrebarea „credeti ca se va transforma platforma in partid?", raspunsurile au fost urmatoarele: 13% - sigur da; 38% - probabil da; 13% - probabil nu; 7% - sigur nu; 29% - nu stiu. Unu din cinci (20%) crede ca Stolojan va infiinta PLD (Partidul Liberal Democrat), pentru ca nu a reusit sa redevina presedinte al PNL, 17% ca va infiinta PLD „pentru ca protejatii sai - Raluca Turcan, Mona Musca si Valeriu Stoica - au fost exclusi din PNL", iar 15% pentru ca „PNL s-a indepartat de Traian Basescu". La intrebarea „care credeti ca este adevarata Alianta D.A.?", 39% cred ca este cea actuala, PNL-PD, iar 22%, cea formata din PD si ipoteticul PLD. (L.G.)