Ministrul Economiei, Codrut Seres, si sotia sa sunt urmariti de doua masini toata ziua, potrivit oficialului. Seres a acuzat ca se desfasoara asupra sa o campanie de ""presiuni transpolitice"". Anterior a suspendat directorii
de la Electrica si Romgaz, pe perioada unui control
privind achizitiile publice.

De doua saptamani, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, si sotia sa sunt urmariti de doua masini, potrivit declaratiei de ieri a ministrului, care a solicitat serviciilor de informatii sa afle cine sunt urmaritorii si care este scopul lor.

FILAJ SI POLITICA. ""De la ora 8:30 dimineata si pana seara, doua masini ma urmaresc pe mine si pe sotia mea pe toate drumurile"", a spus Codrut Seres. Ministrul Economiei a mai declarat ca primeste multe telefoane, sugestii, directe si indirecte, pentru a favoriza anumite firme in contractele de achizitie de bunuri, servicii si chiar de energie electrica ale societatilor din subordinea Ministerului Economiei si Comertului.

""Obraznicia a mers pana acolo incat mi s-a trimis, deja redactat, proiectul unui ordin pe care unii ar fi dorit sa-l dau, ca sa aman cu sase luni aplicarea unui ordin mai vechi, prin care am dispus ca toate contractele de achizitie de energie electrica sa se faca prin Bursa de specialitate"", a spus ministrul, care nu a dezvaluit cine i-a trimis proiectul. ""A venit prin posta"", a declarat oficialul. Codrut Seres a mentionat ca presiunile vin din partea unor ""politicieni, parlamentari si chiar primari ai tuturor partidelor"", catalogand campania dusa asupra sa ca una ""transpolitica"".

""Transmit tuturor acelora care imi pun masini pe urma, imi dau telefoane, imi taie calea la Parlament sa nu o mai faca sau sa nu vina cu plicuri si cu interventii. Sa nu o faca pentru ca vor avea o mare problema, cea a respectarii legilor"", a adaugat ministrul Economiei.

Citeste si:

SUSPENDARI. Saptamana trecuta, Seres i-a suspendat din functii pe directorii generali ai Romgaz si Electrica, unde corpul de control al ministrului cerceteaza veridicitatea mai multor sesizari privind nereguli ale achizitiilor publice. ""Daca asupra unui ministru, membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, se fac astfel de presiuni, care ajung pana la urmarirea cu masina, nu vreau sa ma gandesc la ce presiuni sunt supusi directorii companiilor din subordinea ministrului. Am dispus suspendarea lor pentru a elimina orice suspiciuni ca nu vor fi puse la dispozitia corpului de control toate datele"", a explicat Codrut Seres.

Directorii generali suspendati sunt Nicolae Coroiu, de la Electrica, sustinut de Partidul Democrat, si Alexa Iakab, de la Romgaz, sustinut de UDMR. ""Dupa perioada de suspendare de 30 de zile, acestia pot fi reinstalati in functii sau pot fi demisi, in functie de rezultatele anchetei"", a precizat Codrut Seres.

SPRIJIN. ""Nu cred ca Partidul Conservator imi va retrage sprijinul politic, pentru ca nu se pune problema partidului, ci doar a unei companii, respectiv Grivco. I-am spus directorului acesteia ca si el trebuie sa respecte legea si ordinul ministrului"", a spus Codrut Seres, intrebat daca presiunile au venit si din partea Partidului Conservator. Contractul dintre Grivco (legata de numele presedintelui conservator, Dan Voiculescu) si Complexul Termoenergetic Turceni expira in decembrie. Ordinul invocat este cel care prevede ca producatorii de energie va trebui sa-si contracteze livrarile exclusiv prin piata contractelor bilaterale, organizata
la Bursa Energiei de OPCOM, o societate detinuta integral de Transelectrica.

SPP. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a solicitat duminica asigurarea protectiei din partea Serviciului de Protectie si Paza (SPP), confirma institutia. Intr-un comunicat SPP transmite ca ministrul Comertului nu a beneficiat, pana in prezent, de masuri de protectie din partea acestei institutii si ca nu detine date privind amenintarea ministrului sau a familiei sale. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii urmeaza sa decida asupra masurilor ce se impun. Reprezentantii Ministrului Economiei spun ca nu a fost solicitat SRI sau SIE. Aseara la inchiderea editiei, Spp a anuntat ca potrivit primelor investigatii, ministrul Codrut Seres a fost urmarit de masinile unor echipe de ziaristi.