Mii de dispozitive explozive ar putea, potrivit expertilor, sa se activeze in orice moment - relata o agentie de presa spaniola, citata de Rompres. "Este vorba de grenade de diferite calibre si mine antipersoana", a declarat Blagoja Markovski, colone
Mii de dispozitive explozive ar putea, potrivit expertilor, sa se activeze in orice moment - relata o agentie de presa spaniola, citata de Rompres. "Este vorba de grenade de diferite calibre si mine antipersoana", a declarat Blagoja Markovski, colonel in retragere din Armata macedoneana. Intre 1916 si 1918, asa-numitul "Front Salonic" trecea prin sudul actualei Macedonii. Autoritatile locale, a spus Blagoja Markovski, stiu de ani de zile despre aceste dispozitive explozive, dar spun ca nu le pot inlatura din lipsa de mijloace tehnice. Vechimea acestor grenade, al caror aspect nu difera uneori prea mult de pietrele din lac, nu reduce sansele ca acestea sa se activeze. "Important este daca apa a reusit sa intre in detonator sau nu. Nimeni nu poate sti daca partea lor interna este corodata sau nu", afirma militarul, care nu exclude posibilitatea ca in viitorul apropiat sa se intample o tragedie din cauza acestor dispozitive explozive. Daca aceste mine uitate, acoperite de melci si alge sunt atinse ori miscate, ar putea sa se activeze si sa puna capat vietii vreunui vizitator. Circa 300.000 de turisti au vizitat anul acesta orasul istoric Ohrid, in lacul caruia intra tot timpul scafandri, atrasi de apele sale limpezi care lasa sa se vada varietati endemice de alge, pastravi si moluste. "De cativa ani vedem grenade in timp ce ne scufundam, dar nu le atingem pentru ca nu stim in ce stare sunt. Doar le inregistram pe hartile submarine", a asigurat Milutin Sekulovski, presedinte al clubului scafandrilor "Ohrid". Lacul Ohrid este cel mai vechi din Europa si unul dintre cele mai vechi din lume. Acesta s-a format acum 4-10 milioane de ani si se afla la 693 metri peste nivelul marii. Cedrii si pinii sai inalti, apele limpezi, istoria clasica si medievala a ortodoxiei si a Sfantului Clemente fac din Ohrid cel mai atractiv oras al Macedoniei. Potrivit autoritatilor locale, grenadele au ajuns in lac pentru ca in apropierea malurilor sale se aflau arsenale militare si pentru ca multe au fost aruncate in apa de diferitele armate in timpul retragerii. Ministerul Apararii din Macedonia a organizat in 2002 o actiune pentru a le scoate din apa. S-au scos numai 20 de bucati, iar marea parte a grenadelor au ramas in apele mai adanci. "Scafandrii nu pot lucra la o adancime mai mare de 25 de metri. Avem nevoie de roboti pentru adancimile inaccesibile", a mai explicat Blagoja Markovski.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.