Senatorii si deputatii nu au reusit ieri sa voteze nici macar un articol din bugetul pe anul viitor. Puterea aplica aceeasi tactica de tergiversare ca la dezbaterile de anul trecut.

Lucrarile Camerelor reunite ale Parlamentului au fost intrerupte ieri cu o jumatate de ora mai repede decit era prevazut in programul de lucru fara ca senatorii si deputatii sa apuce sa voteze vreun paragraf din proiectul Legii bugetului de stat pe 2007. Inca din startul sedintei, opozitia a cerut o pauza de consultari informale intre liderii de grup pentru a amina discutiile pina luni si pentru a retrimite proiectul de buget la comisiile de specialitate. Argumentul invocat a fost inexistenta corelatiei intre Legea invatamintului, care prevede o pondere a sumelor alocate pentru acest domeniu de 6% din PIB, si proiectul de buget, in care sint prevazute fonduri reprezentind 5,2% din PIB. Propunerea opozitiei nu a trecut la votul plenului.

Funar, suparat pe guvernul maghiar

Inventivi, parlamentarii opozitiei au gasit imediat un alt motiv prin care sa amine discutiile. Profitind de prezenta singulara a ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, prin intermediul senatorului PRM Gheorghe Funar, acestia au reclamat lipsa de la dezbateri a reprezentantilor Guvernului, care se aflau la sedinta comuna a executivelor de la Bucuresti si de la Budapesta. ĄDati-le un telefon reprezentantilor Guvernului sa vina la dezbateri. Nu cred ca le va lua prea mult sa vina cu primul avion de la Budapesta", l-a indemnat Funar pe presedintele de sedinta, liberalul Bogdan Olteanu. Acesta a incercat in zadar sa-l convinga pe Gheorghe Funar ca discutiile pot continua si ca prezenta ministrului Finantelor este mai mult decit suficienta. In final, sedinta a fost suspendata cu o jumatate de ora mai repede decit era programat, deoarece in sala nu se mai aflau destui parlamentari pentru a fi asigurat cvorumul.