Bucurestiul a trait un fenomen cum rar se intampla pe plaiuri mioritice: o manifestare de strada dintr-un cartier rau famat a reusit sa mobilizeze "crema" clasei politice si administrative a tarii. De la prefect, primar sau neobositul Gigi Becali si
Bucurestiul a trait un fenomen cum rar se intampla pe plaiuri mioritice: o manifestare de strada dintr-un cartier rau famat a reusit sa mobilizeze "crema" clasei politice si administrative a tarii. De la prefect, primar sau neobositul Gigi Becali si chiar pana la presedintele tarii, toti s-au mobilizat sa rezolve problema furtului de curent si situatia sociala a locatarilor din "vestita" strada a Zabrautiului. Potrivit unor informatii de la Cotroceni, Traian Basescu insusi era la un pas sa ajunga marti seara in cartierul Ferentari, dar a fost oprit in ultima clipa de consilieri, deoarece a doua zi urma sa plece in Libia. Totusi, ieri dimineata, in aeronava care il transporta la Tripoli, el a declarat corespondentului Mediafax ca "Bucurestiul este un oras in care nu oricine poate sa locuiasca" si ca "toti trebuie sa platim (utilitatile n.n.)". Pe fondul acestei mobilizari generale, Electrica a demarat, deja, lucrarile de bransare a celor cinci blocuri la reteaua electrica.
Victoria rau-platnicilor
Cei mai castigati sunt cei care n-au platit niciodata si au furat ani de zile curent electric. In ciuda situatiei dezastruoase in care traiesc cei mai multi dintre cei peste o mie de locatari ai blocurilor, nu putini sunt cei care traiau bine-mersi din curentul electric tras ilegal in case. Caci o buna parte dintre locatari "si-au tras" geamuri termopane, televizoare ultimul racnet si chiar aer conditionat. La adapostul intunericului, probabil, aceste lucruri nu au fost vazute de Mioara Mantale, Marian Vanghelie sau Gigi Becali. In schimb, "madama" de la prefectura a devenit, brusc interesata de nevoile oamenilor si de faptul ca primarul Sectorului 5 nu isi face treaba. Cu toate ca situatia de acolo este stiuta si rasstiuta de vreo 15 ani incoace. O sedinta-fulger in sediul Primariei a condus la luarea unei decizii fara precedent in ultimii 16 ani: locatarii din strada Zabrauti vor primi curent.
"Parfum" de Gigi Becali
Bucurie mare, ieri, in cartierul Ferentari: Electrica a demarat lucrarile de bransare a celor cinci blocuri la reteaua de inalta tensiune. Dupa doua zile tensionate, soldate cu adevarate lupte de strada intre locatarii ramasi fara curent electric si jandarmi, politisti sau pompieri, autoritatile au decis sa rebranseze imobilele. Un aport substantial l-a avut Gigi Becali, finantatorul echipei de fotbal Steaua care a platit deja factura de 13 miliarde. "Am factura de la Electrica. A fost platita, iar acum merg la Primaria Sectorului 5 sa le comunic si celor de acolo", ne-a declarat administratorul imobilelor-problema din cartierul Ferentari, Bobuleanu. Oamenii au iesit in strada cu mic cu mare cand, de la primele ore ale diminetii, si-au facut aparitia gunoierii. Mormanele de gunoi au fost luate in cateva ore de parca nici nu ziceai ca acolo zacusera de ani de zile. Cu urale si strigate de bucurie a fost primit si escavatoristul care, poate, n-a primit in viata lui atatea urari de bine. Pana seara, deja erau sapate santuri in preajma celor cinci blocuri. La fiecare scara se auzeau urale ca pe stadion: "Becali sa traiasca, sa-i dea Dumnezeu sanatate", sunt cuvintele cu care ne-a intampinat, cu o matura in mana, Ioana Georgescu, o femeie de 57 de ani. La un alt bloc, batranul Cornel Georgescu, agita un baston in stilul omului care a invins. "Traiasca Becali!' striga acesta. Cert este ca, forfota din jurul blocului era presarata numai de cuvinte de lauda la adresa latifundarului din Pipera, iar in aer plutea o multumire generala care rivaliza cu mirosul insuportabil lasat in urma de gunoaie si de canale infundate.
"Vanghelie este un om periculos"
Cel mai sifonat din toata povestea aceasta pare sa fi iesit primarul Marian Vanghelie. Atat rromii cat si romanii care locuiesc in P-uri, cum sunt denumite blocurile de pe strada Zabrautiului isi varsau naduful pe edil. "nu a facut nimic dom' le pentru noi. Am depus atatea cereri ca ne doare mana si tot nimic", s-a repezit sa ne spuna un "colorat" nervos. Unul dintre locatarii romani ai unui bloc a atins o problema sensibila: "Cand ne-am mutat, prin contract, Primaria ne-a anuntat ca avem o casa cu tot ce trebuie: gresie, faianta etc. Cand am ajuns aici nu erau nici ferestre la geamuri", ne-a explicat Rafael Cucu, de 35 de ani. Ca si familia lui, alte 85 de familii traiesc intr-unul dintre blocurile ramase fara curent din cauza situatiei create. Un aspect important este faptul ca, o buna parte din locatarii blocului P1 sustin, de exemplu, ca au depus cereri inca de acum trei ani la Electrica si nu a venit nimeni sa le instaleze un contuar. "Am fost nevoiti sa furam ca si ceilalti pentru ca avem copii si alta sursa de caldura nu avem", ne-a explicat Rafael Cucu. Acesta, si alti locatari (printre acestia sunt politisti sau medici, chiar) sunt o parte dintre victimele colaterale ale situatiei din Zabrautiului.
Ajutor social si curent pana de sarbatori
Primul pas spre rezolvarea situatiei din cartierul Ferentari a fost facut. Urmeaza ca, intr-o sedinta de consiliu local ce va avea loc in urmatoarele zile, sa se decida modul in care o buna parte dintre locatari sa primeasca ajutor social. Problema este ca multi nu au documente de identitate sau nu au domiciliul acolo. In aceasta situatie, spun locuitorii din zona, sunt circa 30 la suta dintre ei. Numarul apartamentelor din cele cinci blocuri este de circa 440, iar in fiecare camera locuiesc cel putin doua persoane. In ciuda tam-tam-ului mediatic facut de autoritati, problemele sociale nu se vor rezolva atat de rapid. "In circa doua saptamani vom putea sa finalizam anchetele sociale. Apoi, consiliul local trebuie sa aprobe banii care vor fi alocati. Sa speram ca pana in iarna o rezolvam", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Sectorului 5. Pe de alta parte, Electrica Muntenia Sud a anuntat ca, in urma intalnirii de la Primaria Sectorului 5, s-a hotarat instalarea cat mai grabnica a curentului electric. Totodata, cei de la Electrica au atras atentia ca zona Zabrauti este prima in topul celor in care se fura curent electric.
Un singur amendat
Pe fondul luptelor de strada din cartierul Ferentari politistii si jandarmii s-au mobilizat exemplar, dar au amendat doar o singura persoana. O alta este cercetata pentru distrugere dupa ce a spart geamul unei masini de pompieri. Marti seara, aproximativ 200 de oameni au blocat strada Pieptanari si, apoi, au dat foc unor paturi si cauciucuri. Au fost mobilizate cinci echipaje de la sectiile 18 si 24. Zeci de scutieri ai jandarmeriei au fost nevoiti sa faca fata furiei celor ramasi fara curent. Pompierii au fost nevoiti sa imprastie oamenii cu furtunurile de apa. Pe fondul acestor manifestari Politia a constatat ca "s-au tulburat grav ordinea si linistea publica". Cu toate acestea, turbulentii de ieri erau astazi linistiti. Erau fericiti ca revolta lor de o zi a condus la realimentarea cu energie electrica. Ieri, in zona a fost postata, preventiv, o masina a Jandarmeriei. Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, subcomisarul Cristian Ciocan, ne-a declarat ca, in cazul in care vor fi solicitati de cei de la Electrica, politistii vor lua masuri impotriva celor bransati ilegal. Cu toate acestea, si ieri firele trase ilegal de la reteaua de inalta tensiune se vedeau de la o posta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.