Festivalul National de Teatru - editia a XVI-a - s-a incheiat. Atheneul Roman a fost spatiul in care Johnny Raducanu si Ion Caramitru au sustinut spectacolul de final: ""Dialoguri si fantezii in jazz"". Cu UNITER, MCC si Primaria Bucurestilo

Festivalul National de Teatru - editia a XVI-a - s-a incheiat. Atheneul Roman a fost spatiul in care Johnny Raducanu si Ion Caramitru au sustinut spectacolul de final: ""Dialoguri si fantezii in jazz"".

Cu UNITER, MCC si Primaria Bucurestilor drept organizatori si criticul de teatru Marina Constantinescu - in postura de unic selectioner si director artistic, maratonul teatral numit FNT s-a incheiat.

PERIPLU. Timp de doua saptamani am fost martorii unei desfasurari de forte artistice si culturale autohtone si internationale. Manifestarile incepeau la ora 11:00, la Teatrul ACT, cu lansari de carte, continuau dupa orele amiezii la Centrul National al Dansului ori la Institutul Francez, apoi seara, intr-un carusel prin teatre (Odeon, TNB, Bulandra, Nottara, Mic etc.) si se incheiau in miez de noapte cu spectacolele asa-zisului teatru underground. Nimeni nu vorbeste doar de superlative, dar suntem siguri ca
s-a facut tot ce-a fost omeneste posibil sa iasa bine. De la teatrul clasic la Modului Indie, de la dans la expozitii si lansari de carte, de la premiere gazduite de FNT ori spectacole multipremiate, de la ceea ce ofera slujitorii Thaliei din Romania-ntreaga (inclusiv Capitala) pana la productii internationale, totul a fost prezent in FNT.

NUME. Ne-am bucurat ca cei mai bine cotati regizori romani ai momentului ne-au rasfatat cu spectacolele lor. Aceasta a fost si ideea Marinei Constantinescu: aducerea in prim - plan a creatorului lumii teatrului. Am vazut spectacole montate in tara, pe care altminteri n-am fi putut sa le vedem. Ma gandesc la Tompa Gabor, la Radu Afrim, la Mihai Maniutiu, la Victor Ioan Frunza, la Andrei Serban, la Vlad Massaci, la Alexandru Dabija, la Radu Alexandru Nica. Le cer iertare celor care nu s-au recunoscut pe lista. E vorba doar de rigoarea spatiului, nu de simpatii personale. Am vazut lumea unduitoare si uluitoare a dansului. Am avut privilegiul de a-i vedea in carne si oase pe Patrice Chereau si Lev Dodin, care au sosit cu creatiile la purtator. I-am surprins pe George Banu si pe Ion Caramitru in duble ori triple ipostaze: scriitor, amfitrion, cantaret, actor, regizor, maitre de ceremoniesa€¦ Si-am inceput sa ne gandim la viitoarea editie a FNT.

""MACBETT"" MACEDONEAN. Sau amprenta regizorala a lui Ion Caramitru


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.