Efectele speciale folosite in filmele hollywoodiene, incendiile, masinile care explodeaza, toate contribuie la poluarea orasului Los Angeles, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din California.

Industria filmului polueaza aerul californian mai mult decit o fac industria aeronautica, textila si hoteliera la un loc si ceva mai putin decit industria petroliera, scrie Associated Press. In ciuda impresiei generale potrivit careia Hollywoodul se implica in campanii de mediu, prin faptul ca actori cunoscuti isi leaga numele de promovarea unor cauze „verzi", cetatea filmului este de fapt una dintre oile negre ale naturii. „Oamenii se refera la Hollywood ca la o industrie, insa nimeni nu-l percepe ca atare", spune Mary Nichols, sefa Institutului de Mediu din cadrul Universitatii California. In opinia ei, nimeni nu ia in calcul efectele negative ale unei filmari asupra mediului, lucru pe care reprezentantii institutiei academice si-au propus sa-l demonstreze in acest studiu.

Mici exceptii

Poluarea din timpul unei filmari se face atit direct, cit si indirect, sustin cercetatorii. Generatorul diesel care alimenteaza cu energie aparatura de pe platoul de filmare si masinaria care produce energie pentru intregul studio sint doar citeva dintre exemplele cu care americanii ilustreaza imaginea de poluator al Hollywoodului. In cadrul aceluiasi studiu, reprezentantii Universitatii au intervievat 43 de oameni care lucreaza in diverse domenii din industria filmului si au recenzat majoritatea publicatiilor cu profil economic, pentru a observa cita atentie se acorda in Beverly Hills problemelor de mediu. Pe parcursul interviurilor, s-a observat ca anumite studiouri de filmare au programe de reciclare, iar oamenii nu sint chiar ignoranti. Cu toate acestea, concluzia inregistrata de ecologisti a fost ca „practicile ecologice sint exceptia si nu regula.

S-ar putea face mai mult in aceasta industrie pentru a-i face pe oameni sa constientizeze importanta problemelor de mediu".

Matrix a curatat locul faptei

Desi Hollywoodul nu este cel mai curat loc din lume, oamenii de stiinta au notat si citeva initiative laudabile. Producatorii peliculei „The Day after Tomorrow" au platit 200.000 de dolari pentru a se planta pomi si pentru activitati care urmau sa compenseze cele 10.000 de tone de emisii de dioxid de carbon cauzate de vehicule, generatori si alte masinarii folosite la turnarea filmului. Nici cei care au lucrat la „Matrix Reloaded" si „Matrix Revolutions" nu s-au lasat mai prejos si au aranjat ca 97,5% dintre materialele folosite in realizarea creatiei cinematografice (11.000 de tone de beton, otel si cherestea) sa fie reciclate. Toata cantitatea de otel a fost reciclata, iar cele 37 de camioane cu cherestea au fost refolosite pentru constructia unor case in Mexic, date in folosinta unor familii cu venituri foarte mici. Lisa Day, purtator de cuvint al Participant Productions, firma care a lucrat la reducerea emisiilor de carbon de pe urma filmului „Syriana" si „An Inconvenient Truth", se arata surprinsa de concluziile studiului. „Cred ca industria incepe sa-si constientizeze problemele. Studiourile au facut destul de multe pentru a reduce poluarea. Energia si impactul ei sint noile probleme ale industriei", incheie Day.