Agricultorii romani vor beneficia de ajutoare de stat si dupa 1 ianuarie, daca oficialii europeni nu se vor opune.

Pentru ca banii de la UE sint insuficienti si nu se adreseaza tuturor sectoarelor agricole, autoritatile romane incearca sa forteze mina Bruxelles-ului si sa obtina acordul Comisiei pentru a putea da ajutoare de stat dupa integrare. Desi oficialii europeni nu sint in general de acord cu aceasta forma de sprijin, cei de la Bucuresti cred ca fermierii romani au nevoie de ajutor pentru a face fata concurentei de pe Piata Comuna. „Noi vom promova un act normativ in acest sens imediat dupa aprobarea bugetului pe anul viitor. Avem in vedere alocarea pentru ajutoarele de stat a 14.000 de miliarde de lei vechi", a spus secretarul general al Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu. „Avem dreptul de a acorda astfel de ajutoare timp de trei ani dupa aderare, dar cu obligatia notificarii Comisiei in primele patru luni de dupa aderare. Ei trebuie sa avizeze propunerile noastre", a precizat insa Chelmu.

Carne pe lapte

Zootehnia va fi principalul domeniu spre care se vor indrepta aceste ajutoare. Subventiile europene, dar si cele complementare lor de la bugetul de stat sint acordate pentru hectarul cultivat si nu pentru animalele crescute in ferme , iar in ultimii ani a existat un dezechilibru intre subventionarea celor doua sectoare - vegetal si zootehnic - raportul fiind de 3 la 1 in favoarea vegetalului. „Din aceasta cauza ne-am gindit ca trebuie sa sprijinim cresterea animalelor si sa acordam ajutoare de stat pentru acest sector", a mai spus Chelmu.

Astfel, in proiectul ministerului se prevede ca vor fi acordate sapte milioane de lei vechi pentru taierea la abator a taurinelor tinere si a celor foarte ba-trine. „Incercam sprijinirea cresterii vacilor de carne, pentru ca pe piata UE este nevoie de carne de vita, iar in Romania sint prea multe vaci de lapte care vor trebui inlocuite cu cele de carne, intrucit cota de lapte este deja acoperita. Pentru vacile de lapte care sint identificate si produc pentru piata vor fi acordate patru milioane de lei, iar pentru ovine si caprine - 200.000 de lei". Aproximativ un sfert din ajutoarele de stat vor merge si spre sectorul vegetal. Se vor acorda subventii pentru culturile de vita-de-vie, pomi fructiferi si legume si vor fi sustinute tratamentele aplicate culturilor, creditele pentru productie si promovarea produselor.