Conducerile marilor companii germane cad victima rezistentei economiei nationale in fata celei globale si relatiilor fundamentate politic dintre sindicate si statul german.

Directorul executiv al companiei Deutsche Telekom, Kai-Uwe Ricke, a fost nevoit sa demisioneze dupa ce a pierdut increderea principalilor actionari, guvernul german si compania americana Blackstone. Aceeasi a fost soarta directorului executiv de la Volkswagen, Bernd Pischetsrieder, dupa un lung conflict cu presedintele companiei.

In ambele cazuri, directorii nu au reusit sa faca fata competitiei globale si dificultatilor de adaptare a modelului economic si social german la aceeasi competitie, ajungind sa se confrunte cu nemultumirea sindicatelor si cu scaderea pretului actiunilor. „Diferenta dintre cele doua cazuri este doar ca Volkswagen nu este interesata de reactia publica", a declarat pentru „Financial Times" analistul economic Ferdinand Dudenhoffer.

O alta fata a rigorii germane

Companiile germane au inceput sa dea semne de slabiciune o data cu globalizarea actionariatului, format pina in anii ’80 din bancile germane. Datorita prezentei mai putin vizibile a actionariatului, puterea a revenit managerilor si sindicatelor germane, „Volkswagen ajungind sa se comporte mai mult ca o tara decit ca o companie, favorizind interesele sindicatelor si ale politicienilor locali", titreaza „Financial Times". Modelul crestin-democrat al economiei sociale de piata, imbratisat si de social-democrati, a asigurat sindicatelor, timp de mai bine de 50 de ani, un loc important in negocierile dintre actionariat si statul german. In cazul companiei Volkswagen, noul director a fost impus de catre sindicate, nemultumite de reducerea locurilor de munca, dupa modelul constructorilor japonezi de automobile si patronul companiei Porsche, detinatorul pachetului majoritar la Volkswagen.

DT suna ocupat

Sub conducerea lui Ricke, Deutsche Telekom a pierdut nu mai putin de 500.000 de clienti, a demarat un program de reducere cu 32.000 a numarului locurilor de munca si a anuntat reduceri salariale pentru 45.000 de angajati din totalul de 87.000. Sindicatele din telecomunicatii au primit repede sprijinul statului german, care detine 32% din actiunile Deutsche Telekom, cancelarul Angela Merkel exprimindu-si speranta ca noul director va lua masuri in beneficiul populatiei si al angajatilor. „Daca noua conducere poate reduce costurile cu 40%, actiunile vor creste. Dar acest lucru nu este posibil politic si nici legal", a aratat unul dintre apropiatii ministrului german de Finante, ilustrind incompatibilitatile dintre globalizare si politica sociala germana. In egala masura, guvernul de la Berlin nu doreste sa afecteze interesele actionarilor americani, declarind ca este dispus sa renunte la intregul pachet de actiuni in favoarea companiei Blackstone.