Sustinut de o armata invizibila de functionari publici si afaceristi obscuri, de inalti ofiteri ai serviciilor secrete si de politicieni cunoscuti, Ioan Niculae si-a ridicat unul dintre cele mai mari imperii financiare ilicite din Romania. Presedi
Sustinut de o armata invizibila de functionari publici si afaceristi obscuri, de inalti ofiteri ai serviciilor secrete si de politicieni cunoscuti, Ioan Niculae si-a ridicat unul dintre cele mai mari imperii financiare ilicite din Romania. Presedintele Traian Basescu, dar si aghiotantul acestuia din partid, primarul Adriean Videanu, sunt amestecati in afacerile obscure ale magnatului. Lor li se adauga cunoscutii Ioan Talpes, Elena Stolojan, Stefan Boboc, Mitica Dragomir, Emil Dumitrescu si multi, multi altii. Dosarele de urmarire penala ale patronului SC INTERAGRO SA au fost tergiversate succesiv, la ordin politic, de PNA, DNA si de fostul sef al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Valoarea pagubelor reclamate in dosarele dosite de Daniel Morar si Ilie Botos, pentru musamalizarea crimei organizate controlate de Niculae, ajunge la mii de miliarde de lei.
L-am ales pe afaceristul Ioan Niculae pentru ca personifica un fenomen grav de crima organizata. La nivel inalt. Provenit din randurile ofiterilor de Securitate, acest om de afaceri si-a folosit toate conexiunile pentru a crea, prin frauda, un adevarat imperiu financiar, in dauna statului. Pentru a-si asigura imunitatea in fata legii, Niculae a mituit si a rasplatit politicieni, ofiteri de rang inalt din Politie si SRI. Activitatea intreprinsa de acest magnat reprezinta insasi definitia crimei organizate, care a ajuns pana la institutia prezidentiala.
Niculae a supravietuit pentru ca a folosit acelasi mecanism corupt cu toti presedintii, cu toate guvernarile. Pe parcursul mai multor episoade, ZIUA va prezenta pe larg aceasta citadela a crimei organizate, care poarta semnatura magnatului Ioan Niculae. Fostul ofiter de securitate si apoi angajatul intr-o intreprindere de comert exterior, la care aveau acces doar cei cu stele pe umeri, este unul dintre cei vizati de anchetele Departamentului Antifrauda al ziarului ZIUA.
Lui Niculae nu i s-a intamplat nimic. Afacerile lui au fost anchetate de forma, de procurori manjiti. Instantele de judecata nu i-au clintit un fir de par. ZIUA isi incepe ancheta cu ascensiunea lui Niculae si cu acapararea puterii din umbra, care a condus la cladirea unui imperiu al termitelor ce au "ras" tot ce le-a stat in cale.
Schema imperiului financiar
Pe baza legaturilor stabilite in slujba comunismului, Ioan Niculae a devenit potentatul de azi al Romaniei capitaliste. Conexiunile din America de Sud - unde era detasat ca ofiter de Securitate - i-au folosit si dupa 1989 pentru crearea consortiului SC INTERAGRO SA, care i-a adus o notorietate nesperata, dar mai ales bani necuveniti. In urma activitatii sale ca om de afaceri au iesit la iveala cateva scandaluri celebre, dar care n-au lezat in nici un chip interesele sale. Dintre acestea se remarca "Tutunul Romanesc", Afacerea ASIROM, Rafinaria ASTRA ROMANa SA Ploiesti, cateva combinate chimice, activitatea ilicita a catorva fabrici de alcool pe care le controleaza, dar si mari latifundii in zona Zimnicea.
In cateva zile vom radiografia un imperiu financiar construit cu migala, complet camuflat, sprijinit de personalitati marcante de pe intreg esicherul politic, la care a pus umarul o intreaga armata invizibila de functionari publici si alte autoritati, transformata in termitele societatii. Vom incerca sa demascam legaturile aparent nevinovate dintre Niculae si anumiti reprezentanti ai statului, care, ulterior derularii ingineriilor financiare, si-au castigat un loc in imperiul acestuia, precum si consensualismul dintre patronul INTERAGRO SA si anumiti oameni de afaceri, care au provocat ample miscari de strada in Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.