Cei doi cunoscuti lideri de opinie au comentat, in cea mai mare parte a emisiunii la care au participat, proiectul propus de „Cotidianul".

Directorul Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu, a fost cel mai intelegator cu modalitatea in care a fost formulata dezbaterea publica pe care ziarul nostru a propus-o la inceputul saptaminii trecute. Andrei Plesu insa a formulat numeroase rezerve fata de acest demers.

Cum are sens expresia „Generatia Expirata"?

Pentru Gabriel Liiceanu, aceasta sintagma are sens doar intr-o singura situatie: „Inainte de 1990 au avut acces in puncte stricte ale societatii, in anumite puncte-cheie, oameni care erau validati politic. Deci, nu pe criterii de merit. Ci pe criterii strict politice. Ei nu erau expirati atunci; dimpotriva, erau oamenii zilei pentru ca, oportun vorbind, erau valabili. In situatia cu pricina, intrucit au acceptat pactul care li se cerea din punct de vedere politic, ca meserie, ca profesiune, au fost validati dincolo de meritul lor. Frumos ar fi fost ca dupa ’90, in masura in care noi am avut de-a face cu o revolutie anticomunista, cei care au fost in punctele-cheie sau cei care au reprezentat valorile neexpirate politic atunci sa fie evacuati automat ca «expirati»".

Rezultatul

Din unghiul de vedere al influentului lider de opinie care este autorul „Jurnalului de la Paltinis", „noi asistam astazi la o prelungire, la o functionare continua a acestor generatii. Toata aceasta generatie blocheaza accesul noii generatii. A celor care au ceva de spus, au o formatie remarcabila, a celor care sint apti sa faca performanta". Pe de alta parte, Andrei Plesu respinge folosirea termenului de „expirat". „Mi se pare ca un cuvint dramatic. Sa punem etichete pe oameni nu e o judecata crestineasca. Oamenii se pot trezi din pumni, pot sa se refaca in ultima clipa. Pot sa faca gesturi decisive sau sa recupereze spectaculos cind nu te mai astepti."

Consens

Fiecare dintre cei doi parteneri de dialog a tinut sa amendeze sintagma de „Generatie Expirata". „Nu imi place nici chestia cu «generatia», pentru ca nu cred ca lucrurile se intimpla colectivistic. Sint unii care expira, sint si tineri care expira, sint si batrini care sint tantosi. Nu imi place nici ideea asta - sa intrebam lumea. Lumea zice tot felul de chestii. Listele imi displac profund: ce e cu listele astea? Devin liste negre, ne burzuluim la ei. E o operatiune pe care o inteleg psihologic, care vine de la o publicatie pentru care am o mare simpatie, dar care, in fond, a intrat in aceeasi vrie a judecatii publice, pausale, care mi se pare periculoasa", e de parere Andrei Plesu. Perspectiva aceasta este asumata si de Gabriel Liiceanu: „Nu cred ca oamenii pot sa expire ca un produs alimentar. In fond, cine stabileste cind a expirat forta de creatie? Cind spui ca un ins a expirat inseamna ca, in mod oarecum simultan, forta lor de creatie a amutit".

Voteaza propunerile venite din partea cititorilor Voteaza membrii Generatiei Expirate Neagu Djuvara denunta "Generatia Expirata"