Secretarul general al PD Vasile Blaga (foto) a confirmat ieri, dupa sedinta conducerii partidului, ca exista semnale conform carora activistii democrati ar dori sa candideze separat de liberali la alegerile pentru Parlamentul European. "Exista o anum
Secretarul general al PD Vasile Blaga (foto) a confirmat ieri, dupa sedinta conducerii partidului, ca exista semnale conform carora activistii democrati ar dori sa candideze separat de liberali la alegerile pentru Parlamentul European. "Exista o anumita dorinta din partea filialelor de a candida pe liste separate", a spus Blaga, confirmand, de fapt, ceea ce doreste in primul rand conducerea centrala a partidului: candidaturi separate pentru Parlamentul European. Cat priveste data la care va fi anuntata decizia in privinta modului in care vor candida cele doua partide, atat Blaga, cat si liderul PD Emil Boc, au fost cat se poate de evazivi. Potrivit celor doi, decizia va fi anuntata la "momentul potrivit", mai ales ca in prezent aceasta "nu e o tema pe agenda zilei". Pe de alta parte, Boc a aratat ca, in cazul in care se va decide ca cele doua partide sa mearga pe liste comune, se va pune in aplicare Protocolul Aliantei, care prevede raport pe liste in concordanta cu sondajele, ceea ce ar dezavantaja PNL. Liberalii isi doresc in acest moment liste comune pentru alegerile la Parlamentul european si paritate de 1 la 1 pe liste. "Protocolul e regula de functionare, el e elementul de referinta inclusiv in cazul alegerilor pentru Parlamentul European. Protocolul Aliantei a fost si la stabilirea listei din 2004, Protocolul este si acum in vigoare", a explicat liderul PD.
Conditii stricte pentru Parlamentul European
In context, liderii PD au anuntat ca lista provizorie a candidatilor partidului pentru posturile de europarlamentari va fi anuntata la sedinta Consiliului National de Coordonare al democratilor, care va avea loc pe data de 9 decembrie. Pana la acea data, va trebui alcatuita o lista de 35 de nume, plus zece rezerve, fiecare filiala urmand sa propuna doi candidati. Potrivit secretarului general al PD, Vasile Blaga, candidatii pentru posturile de europarlamentari trebuie sa cunoasca cel putin o limba de circulatie internationala, de preferat engleza, sa aiba cunostinte in domeniul institutiilor UE si sa se incadreze in criteriile stabilite de Coalitie pentru un Parlament Curat la alegerile din 2004. Blaga a explicat, pe de alta parte, ca cei care vor sa candideze pentru un post de europarlamentar, dar in prezent detin o functie publica, trebuie sa aduca garantii ca partidul nu va pierde functia daca ei se duc la Bruxelles. "Atrag atentia doritorilor din PD care au functii publice sa se gandeasca ca BPN va fi de acord cu astfel de candidaturi doar daca partidul nu va pierde acea functie", a spus Blaga.
Secretarii executivi, "alesi" pe sest
Tot secretarul general al PD a anuntat ca la Consiliul National de Coordonare al partidului se vor organiza alegeri interne pentru completarea posturilor vacante de secretar executiv. Potrivit unor surse din cadrul PD, alegerile pentru desemnarea celor noua secretari executivi sunt doar o formalitate, pentru ca jocurile sunt aproape facute. "Lista de secretari executivi se face la fel cum s-a facut si lista cu vicepresedintii. La un pahar, la Hanu' lui Manuc", ne-au spus sursele din PD. Potrivit acestora, conducerea PD a decis deja ca trei secretari executivi sa fie alesi din zona Moldovei, trei din zona Olteniei, doi din zona Ardealului si unul de la Bucuresti. Printre acestia, au completat sursele citate, va fi cu siguranta si Elena Udrea.
Incalcari de statut, special pentru Udrea
Vorbind despre secretarii executivi, Vasile Blaga a sustinut ca derogarea de la vechimea in partid care se va face special pentru fostul consilier prezidential Elena Udrea nu este o noutate. Secretarul general al PD a explicat ca, din 2001 pana in prezent, la toate alegerile organizate in interiorul partidului, s-au facut astfel de exceptii, pentru a permite tinerilor din partid sa candideze la anumite functii. Blaga nu a putut insa preciza numarul acestor derogari. Statutul partidului prevede ca, pentru a ocupa o functie de secretar executiv, este nevoie de o vechime minima de 3 ani in PD si de 2 ani ca militant al partidului. Fostul consilier al lui Basescu, Elena Udrea, si-a anuntat intentia de a candida pentru functia de secretar executiv pe probleme internationale. Aceasta, desi Udrea nu indeplineste criteriile de vechime prevazute de statut, fiind membra a PD doar din februarie 2006. In plus, Udrea si-a ales, tot in premiera, domeniul de activitate, relatii internationale, desi pana acum, potrivit statutului, secretarii executivi nu au stabilite astfel de domenii. (Carmen EPURAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.