"Greseala fundamentala a omului este credinta ca raiul poate exista pe pamant.", spunea duminica, la conferinta de presa organizata la sediul Uniter din Capitala, Lev Dodin, venit in Romania cu spectacolul sau de acum 15 ani, "Cevengur". "Noua ni se
"Greseala fundamentala a omului este credinta ca raiul poate exista pe pamant.", spunea duminica, la conferinta de presa organizata la sediul Uniter din Capitala, Lev Dodin, venit in Romania cu spectacolul sau de acum 15 ani, "Cevengur". "Noua ni se pare ca ceea ce e mai rau pe lume se naste din ura. Dar poate se naste, de fapt, din dorinta de mai bine,", adauga celebrul regizor rus, vorbind despre punerea in scena a unui roman legendar al inceputului de secol XX, scris de Andrei Platonov.
Dodin a venit pentru prima data in Romania in 1967, ultima sa prezenta, in turneu cu doua spectacole ("Gaudeamus" si "Stele in lumina diminetii") datand din 1995. "Cevengur", povestea visului utopic al unor comunisti de a construi statul ideal intr-un sat din inima Rusiei, va avea la Bucuresti doua reprezentatii, in cadrul Festivalului National de Teatru.
Lev Dodin (62 de ani), director al Teatrului Malai din Sankt Petersburg, e, de asemenea, un reputat profesor de teatru. "In fiecare zi, totul de la capat" - astfel rezuma Dodin lectia Stanislavski. Regizorul explica: "Scoala nu inseamna atat sa inveti sa joci, cat sa descoperi faptul ca realizarea unui spectacol reprezinta cunoasterea unor noi date despre viata".
Unul dintre elevii lui Lev Dodin este Yuriy Kordonskiy, cunoscut in Romania ca regizor al unor spectacole precum "Unchiul Vanea", "Casatoria", "Inima de caine", "Crima si pedeapsa", actor, la debutul sau, in "Cevengur" si "Gaudeamus", care preda acum actoria in Statele Unite.
Ca regizor si profesor, Lev Dodin monteaza mai ales texte din literatura rusa, incepand cu Ostrovski si continuand cu Dostoievski, Cehov si Turgheniev ("Demonii", "Gaudeamus", "Stele in lumina diminetii", "Frati si surori", "Unchiul Vanea"). Dar: "Alegerea textelor e intuitiva", spune el. "Nu poti sa explici criteriile. E ca si cum ai incerca sa explici dragostea. Intr-o zi puteai foarte bine fara un om, a doua zi, nu. Asa si cu piesele", spune Dodin, care considera ca teatrul e o exceptie de la regula pietei de consum, in care cererea impune oferta. "Nu stim cu adevarat ce vor spectatorii. Veti intra in curand in Uniunea Europeana si unul dintre lucrurile care vi se vor intampla este convingerea ca oferta este determinata de cerere pe piata artei. Rusia nu e in Uniunea Europeana, dar cand vine vorba de lucruri rele, suntem mereu inaintea celorlalti. In teatru, oferta naste cererea.", apreciaza directorul rus de scena.
Cele doua reprezentatii cu "Cevengur" vor avea loc astazi, de la ora 21.00, si maine, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti. (I. POPOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.