Expertii industriei sustin ca exista pericolul ca, daca Romania interzice pariurile pe Internet, sa incurajeze indirect spalarea de bani si activitatile teroriste.

Romania se pregateste sa urmeze modelul Statelor Unite si sa interzica jocurile de noroc online. In acest sens, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP) exista un proiect de act normativ, care prevede „interzicerea jocurilor online organizate prin sisteme de comunicatii de tip Internet sau intranet".

Specialistii industriei de pe piata autohtona atrag insa atentia ca astfel pot fi incurajate spalarea de bani si activitatile teroriste, prin mutarea firmelor respective in paradisuri fiscale, unde activitatea lor nu mai poate fi controlata.

Protejarea Loteriei Romane

„Nu credem ca proiectul Ministerului Finantelor este similar legii care s-a adoptat recent in SUA. In Uniunea Europeana nu am auzit de un caz similar. Stiam ca exista o permisiune, la nivelul UE, prin care orice companie inregistrata intr-un stat membru poate oferi, pe Internet, servicii de jocuri de noroc in toate statele membre", ne-a declarat echipa portalului romanesc pentru pariori www.e-pariuri.ro.

„Este adevarat ca majoritatea agentiilor online sint inregistrate in paradisuri fiscale, insa nu vad cum s-ar putea interzice, spre exemplu, o agentie inregistrata la Londra", spun reprezentantii site-ului e-pariuri.

Acestia acuza statul ca „incearca protejarea monopolului Loteriei Romane si ca vrea sa elimine fluxul foarte mare de bani care circula in ambele sensuri (Romania si strainatate) si asupra caruia nu poate impune nici o taxa".

Piata romaneasca nu exista

„Nu se poate vorbi despre o piata romaneasca a jocurilor de noroc online. In primul rind, pentru ca nu exista nici o firma cu capital romanesc care ofera asemenea servicii, iar in al doilea rind, pentru ca un jucator roman conectat la Internet si cu un card se poate inregistra la orice agentie de pariuri si la orice cazinou, de oriunde, fara restrictii", afirma e-pariuri.

Reprezentantii portalului spun ca, dintre agentiile straine, unele au dorit sa atraga jucatorii romani si le-au oferit interfata si asistenta in limba romana (spre exemplu, Gamebookers), iar altele (in special cele germane si austriece) au primit cu reticenta pariorii romani, fara sa le interzica accesul, dar punindu-le diverse piedici (nerecunoasterea cardurilor romanesti, blocari temporare de conturi, solicitari repetate de copii dupa documente).

„Consumatorii romani sint foarte speriati de aceasta lege, pentru ca agentiile autohtone (Pariloto, Astra Bets, Stanleybet etc.) nu le ofera serviciile de inalta calitate cu care au fost obisnuiti pe Internet, precum posibilitatea de a paria un singur meci pe bilet, cote mult mai mari, oferta dubla ca diversitate, pariuri in timp real, posibilitatea de a vinde sau de a cumpara cote, lipsa taxei de 15% sau comoditatea", considera e-pariuri.ro.

DotCommerce: Este absurd

Madalin Matica, presedintele DotCommerce Romania (companie cu sediul in SUA care proceseaza plati online), considera ca proiectul este absurd si ca o astfel de decizie ar incuraja spalarea de bani si terorismul.

„In momentul in care interzici aceste activitati (jocurile de noroc sau industria adult online - n.r.), proprietarii de site-uri se duc in alte tari, cum ar fi Antigua, care cistiga mult din astfel de activitati. Iar acolo nu mai sint controlati de procesatori care sa garanteze ca modelele sau utilizatorii au 18 ani, de exemplu, si nici de organizatii internationale. Si asa, ajunge sa se intimple exact ceea ce vrei tu sa interzici", considera presedintele DotCommerce Romania.

Matica spune ca DotCommerce nu proceseaza tranzactii online provenite din industria de jocuri de noroc sau adult, insa „nu dintr-o falsa pudoare, ci pentru ca nu suntem pregatiti tehnologic, cu toate ca domeniile sunt apetisante".

Atentie la offshore

In plus, Madalin Matica atrage atentia asupra pericolului spalarii de bani sau a finantarii activitatilor teroriste din aceste industrii prin mutarea serviciilor in paradisuri fiscale.

„Deja cind spui ca Ion a primit 10.000 de dolari din Antigua, nu mai stii ce e cu banii, de unde vin, din ce sint facuti", sustine Madalin Matica.

Acesta afirma ca solutia este nu interzicerea, ci un control mai bun al acestor activitati si al cadrului in care se desfasoara.

„Nici sa faci presiuni la banci si la procesatori, cum fac americanii, ca sa nu proceseze astfel de tranzactii nu este o solutie. Exista metode alternative de plata, precum PayPal sau Moneybookers. Aceasta din urma se supune legislatiei britanice, care chiar incurajeaza astfel de tranzactii. Deci, oricum nu poti opri industria", ne-a declarat Matica.

Germania, pe urmele SUA Dupa SUA, Germania vrea sa interzica pariurile pe Internet, dar Marea Britanie crede ca trebuie reglementate mai bine.

Dupa ce, la 13 octombrie, guvernul SUA a trecut in ilegalitate jocurile de noroc online, nu doar Romania se grabeste sa-i urmeze exemplul.

Astfel, Germania urmeaza sa adopte un set nou de reglementari care sa interzica firmelor locale si straine furnizarea de servicii de pariuri pe Internet, relateaza saptaminalul german „Focus", citat de Reuters.

Noile reglementari, care urmeaza sa fie validate de reprezentantii celor 16 state federale germane pe 13 decembrie, prevad aplicarea unor interdictii atit firmelor de pariuri pe Internet germane, cit si celor straine, potrivit saptaminalului german „Focus".

Pentru a preveni activitatile de acest tip, furnizorii de servicii de Internet trebuie sa opereze o filtrare a site-urilor web la care au acces utilizatorii.

O metoda alternativa este instruirea bancilor, astfel incit institutiile sa nu efectueze transferuri de numerar in afara Germaniei, care au ca scop onorarea unor pariuri.

Divizia germana a firmei austriece bwin.com este cel mai mare operator de pariuri din Germania.

Englezii sint mai libertini

Jocurile de noroc online trebuie reglementate mai clar, nu interzise, a declarat recent secretarul britanic al Culturii, Tessa Jowell, in replica la masura de interzicere a acestei activitati in Statele Unite ale Americii, la inceputul lui octombrie.

„In ceea ce priveste jocurile de noroc online, avem trei variante: sa lasam piata sa decida, sa interzicem sau sa reglementam", a precizat Jowell pentru postul de radio BBC.

„Daca jocurile de noroc online vor fi interzise, acestea vor trece in sectorul economiei subterane. Intentia noastra de a reglementa acest sector a primit reactii pozitive", a declarat Jowell.