Aderarea la UE va aduce multe neajunsuri in domeniul alimentar. In loc de liber acces la Piata Comuna, ne vom confrunta cu invazia produselor europene.

Piata comuna se dovedeste pe zi ce trece doar un vis pentru producatorii romani din domeniul alimentar. Mult asteptata aderare aduce cu ea surprize dintre cele mai neplacute. In loc de liber acces la piata comuna, fermierii si procesatorii din tara noastra constata ca UE nu ii asteapta cu bratele larg deschise, ci dimpotriva. „Nu-i putem condamna ca isi iau masuri de siguranta si ca isi protejeaza piata. Ei au supraproductie si este normal sa caute o piata de desfacere. Autoritatile romane sint vinovate ca accepta aderarea in orice conditii", a spus Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

Invazia alimentelor de proasta calitate

Tot mai multe restrictii le sint impuse producatorilor si procesatorilor romani, astfel incit schimburile comerciale cu tarile europene vor fi intr-un singur sens: dinspre Vest catre Romania. „In timp ce alimentele noastre nu vor intra in magazinele de pe piata europeana, cele din Vest vor invada piata romaneasca", a precizat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane a Laptelui. Vor fi importate produse europene ieftine, ca pentru buzunarul romanului. „Piata va abunda de produse de proasta calitate, dar prezentate ca fiind foarte bune. De fapt, Romania va fi o piata de desfacere pentru toate alimentele care nu pot fi vindute in UE. Romanii vor ajunge astfel sa manince tot felul de resturi aruncate la noi pentru ca nu are cine sa le cumpere in Occident", a spus Minea. Specialistii sint siguri ca alimentele importate vor fi foarte cautate. „Mai ales in prima perioada dupa aderare, produsele europene vor atrage cumparatorii pentru ca romanii sint curiosi sa guste din toate. Cu timpul insa, aceasta tendinta se va mai atenua cind oamenii se vor orienta strict dupa raportul calitate-pret", a aratat Steriu.

Accesul, interzis produselor romanesti

Considerate neconforme din punctul de vedere al sigurantei alimentare si produse in conditii precare de igiena, alimentele romanesti nu vor fi acceptate pe Piata Comuna. Europenii isi iau masuri de siguranta, desi producatorii din tara noastra nu sint in stare sa asigure nici macar necesarul intern. Totusi, sint citiva procesatori, atit din industria laptelui, cit si a carnii, care au investit foarte mult, tocmai pentru ca in momentul aderarii sa poata vinde pe Piata Comuna.

Liber la ecologice

Europenii ne dau totusi liber la vin, la produse ecologice si traditionale, adica un segment de piata foarte mic. Pentru ca productia europeana de alimente bio este insuficienta, iar consumatorul occidental instarit are nevoie de astfel de produse, romanii au sansa de a intra pe Piata Comuna cu miere, oua, lactate, legume ecologice. In privinta vinului romanesc, acesta este considerat in Vest ca fiind de calitate medie, adica nu cu foarte mari pretentii si nu foarte scump.