Raportul trimestrial asupra inflatiei a fost aprobat si urmeaza a fi adus miine la cunostinta publicului. Cresterea preturilor a coborit sub asteptari.

Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea dobinzii de politica monetara
Raportul trimestrial asupra inflatiei a fost aprobat si urmeaza a fi adus miine la cunostinta publicului. Cresterea preturilor a coborit sub asteptari.

Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea dobinzii de politica monetara la 8,75%, in conditiile in care datele statistice confirma o dezinflatie mai rapida decit prognozele initiale. In acelasi timp, banca centrala arata ca va exercita in continuare un control ferm al lichiditatii prin intermediul operatiunilor de piata.

Inflatia a coborit spre tinta

Anul viitor vine cu presiuni inflationiste, pe fondul continuarii alinierii preturilor administrate la nivelurile din Uniunea Europeana si a majorarilor de accize. Pentru 2007, tinta de inflatie comunicata de Banca Nationala este de 3,8%, cu un interval de variatie de plus, minus 1 punct procentual in jurul acestei tinte. Rata anuala a inflatiei a coborit la nivelul de 4,8 la suta in luna octombrie a.c. fata de aceeasi perioada a anului trecut, plasindu-se in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul 2006, iar fata de decembrie 2005 preturile au crescut in medie cu doar 2,98%. Datele statistice releva, totodata, mentinerea unei cresteri economice robuste, a unor dinamici inalte ale consumului, investitiilor si ale creditului, precum si continuarea adincirii deficitului de cont curent. Accelerarea dezinflatiei a fost rezultatul implementarii unor politici monetare si fiscale restrictive, al evolutiei favorabile a preturilor produselor alimentare pe fondul unui an agricol bun, in timp ce ritmul de crestere a salariului mediu a fost in aceasta perioada relativ apropiat de cel al productivitatii muncii - se arata in comunicatul bancii centrale.

Presiuni inflationiste pe termen mediu

Imbunatatirea prognozei privind rata inflatiei din acest an este insa insotita de perspectiva mentinerii presiunilor inflationiste pe termen mediu, avind in vedere preconizata crestere a cheltuielilor guvernamentale, posibilele majorari ale salariilor si continuarea procesului de ajustare a preturilor administrate si a accizelor.

CA al BNR reafirma ca indeplinirea obiectivului de continuare a procesului de dezinflatie in conditiile stabilitatii mediului economic si financiar reclama mentinerea unei conduite restrictive a politicii monetare alaturi de un suport consistent si continuu din partea politicilor fiscale si de venituri, precum si a reformelor structurale. La nivelul dobinzii de politica monetara in termeni reali se inregistreaza deja o majorare sensibila, ca rezultat al decelerarii cresterii preturilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.