Incepand cu 1 ianuarie 2007, persoanelor cu handicap din Romania li se va oferi, in schimbul diferitelor facilitati acordate pana acum, un venit personal complementar ce va putea fi cumulat cu venituri salariale si cu indemnizatia de persoana cu diza
Incepand cu 1 ianuarie 2007, persoanelor cu handicap din Romania li se va oferi, in schimbul diferitelor facilitati acordate pana acum, un venit personal complementar ce va putea fi cumulat cu venituri salariale si cu indemnizatia de persoana cu dizabilitati. Prin noua Lege privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, initiata de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap si aprobata de curand de Parlament, se stabilesc noi drepturi pentru aceasta categorie de persoane si mai multe obligatii pentru agentii economici. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), Silviu Didilescu (foto), a prezentat, intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, cateva din cele mai importante prevederi ale legii.
Ce aduce nou aceasta lege?
Noua lege extinde drepturile persoanelor cu handicap. Astfel, a fost introdusa notiunea de buget personal complementar, stabilit de finantisti pe trei nivele, pe tip de handicap: 800.000 de lei, 600.000 lei si 300.000 lei. Sunt bani care vin in plus fata de indemnizatia de persoana cu handicap si pe care persoana cu handicap poate sa-i cheltuie cum vrea, in functie de nevoile pe care le are. Astfel se va renunta la abonamentele gratuite la energia electrica, la telefon sau la radio TV, facilitati care erau acordate fara sa se tina cont de dizabilitati. Tot ca noutate trebuie sa precizez ca se poate cumula indemnizatia cu veniturile salariale si cu bugetul personal complementar.
Un punct important in strategia noastra este prevenirea institutionalizarii si dezvoltarea serviciilor comunitare, motiv pentru care a fost prevazuta infiintarea asistentului personal profesionist. Putem face un paralelism cu asistentul maternal. Pot sa existe persoane cu o pregatire tehnica specializata minima care pot sa ia in ingrijire acasa o persoana cu handicap si vor fi acordati bani exact asa cum primesc asistentii maternali care au preluat din centre copiii. In normele metodologice ce vor fi elaborate in maximum 60 de zile de la aparitia legii in Monitorul Oficial, se vor clarifica foarte bine aspectele legate de asistentul personal.
Firmele vor mai fi obligate
sa angajeze persoane cu handicap?
Pentru agentii economici si institutiile de stat care au peste 50 de angajati exista obligativitatea ca minimum 4% din numarul salariatilor sa fie persoane cu handicap. In plus s-a oferit posibilitatea ca angajatorul, daca nu angajeaza persoane cu dizabilitati sa poata sa se achite si altfel de aceasta obligatie. Astfel, poate sa plateasca statului 50% din salariul minim pe economie pentru fiecare persoana cu handicap pe care ar trebui s-o angajeze. O alta posibilitate ar fi ca firmele sa cumpare servicii sau produse de la o unitate protejata. Unitatile protejate sunt unitati economice unde lucreaza peste 50% persoane cu handicap.
Ce spun organizatiile persoanelor cu dizabilitati despre noile prevederi si de ce au aparut unele voci care isi asuma meritul de a fi elaborat legea?
La proiectul legii am lucrat un an si jumatate. Ne-am consultat cu organizatiile nonguvernamentale reprezentative ale persoanelor cu handicap. Procesul de aprobare in Parlament a proiectului de lege a fost mai greoi deoarece au fost o multime de amendamente de discutat si multe comisii si-au dat avizul. Am vazut cu surprindere insa, ca fostul vicepresedinte al ANPH, Luminita Gheorghiu, afirma ca a participat la elaborarea legii. Ce pot spune? Multumesc doamnei Gheorghiu pentru ca s-a implicat si a facut aceasta lege. Ea afirma ca a facut-o integral. In consecinta, daca a afirmat astfel de lucruri, o invitam sa ne faca si normele metodologice. De asemenea, constatam ca opozitia ii face bine. Cat a fost vicepresedinte la ANPH n-a facut legea insa, se pare ca de doi ani de cand este in opozitie a facut aceasta lege, pentru care inca o data ii multumim.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.