Britanicii vor economisi 43 de lire la 200 de tigari, cumparind alcool si tutun la preturi mult mai mici decit acasa, din alte tari europene, prin intermediul Internetului sau prin posta.

Curtea Europeana de Justitie este asteptata sa valideze, pe 23 noiembrie, o hotarire anterioara care permite europenilor sa cumpere bunuri din alte state fara a plati taxe vamale suplimentare in afara de cele din tara din care provin. In acest fel consumatorii vor putea economisi mari sume de bani, avind in vedere ca 200 de tigari in Letonia costa doar 7,20 lire sterline, fata de 50 de lire in Marea Britanie. De asemenea, citeva dintre statele europene nu au taxe vamale pentru vin.

Nemultumirea unora, fericirea altora

In timp ce patronii din afara Marii Britanii de-abia asteapta sa intre in vigoare schimbarile, Confederatia britanica a vinzatorilor cu amanuntul avertizeaza ca afacerile din Marea Britanie vor avea de suferit daca nu se vor armoniza taxele vamale in toata Europa. Pentru producatorii si distribuitorii de bauturi alcoolice din tarile cu taxe scazute este o sansa in plus de a-si creste vinzarile directe catre clienti in urma acestei masuri. Trezoreria Marii Britanii cistiga 15 miliarde de lire/an din taxele aplicate alcoolului si tigarilor, fonduri suficiente pentru a face sa functioneze Ministerul de Interne, cel de Externe si cel pentru Cultura si Sport.

Uniformizarea taxelor in UE

Decizia CEJ va grabi demersul de uniformizare a taxelor in UE, iar aceasta masura va afecta companiile de transport naval, care cistiga foarte bine in momentul de fata din transportul bauturilor. Marea Britanie are printre cele mai mari taxe si impozite din Europa, iar clientii vor profita probabil de aceasta noua prevedere, care nu poate fi contestata si care va intra imediat in vigoare. In prezent, britanicii pot aduce cu ei in tara alcool si tutun din alte state daca demonstreaza ca sint destinate consumului propriu.

Parlamentarul European Charles Tannock, purtatorul de cuvint al conservatorilor britanici pe tema comertului duty-free, sustine ca aceasta decizie il va stinjeni pe ministrul de Finante, Gordon Brown, care vrea sa ia masuri pentru cresterea taxelor, si va spori presiunea asupra statelor membre UE de a armoniza legislatia in domeniu.

Totul a pornit de la olandezi

Schimbarea in politica fiscala britanica are la baza dorinta unui grup de olandezi de a trimite acasa vinul cumparat in Franta, fara a insoti transportul. Guvernul olandez a decis insa impunerea unor taxe suplimentare asupra coletului, iar „pagubitii" s-au adresat Curtii Europene de Justitie si avocatul general Francis Jacob a decis ca masura autoritatilor nu a fost legala.