La finalul anului trecut, investitiile ungurilor in unitati ale fondurilor mutuale erau de 742 de euro pe cap de locuitor, iar ale romanilor de 5,5 euro.

Statistica investitiilor in fondurile mutuale din tarile Uniunii Europene arata ca la acest capitol Romania ocupa un loc codas. Astfel, la finalul anului 2005, austriecii detineau in fonduri in jur de 11.000 de euro pe cap de locuitor, spaniolii 6.397 de euro, cehii 759 de euro, slovacii 604 euro, ungurii 742 de euro, iar romanii doar 5,5 euro.

Cum va fi viitorul

Se pare insa ca o data cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si investitiile romanilor in astfel de titluri vor creste. Previziunile arata ca in 2009 romanii ar putea avea in fonduri in jur de 4,6 miliarde de euro fata de citeva sute de milioane de euro in prezent. Ce nu se stie este in ce fonduri se vor investi banii: in cele din tara sau in cele din afara? Nu de alta, dar distributia de fonduri de investitii straine pe piata romaneasca pina in 2007 era foarte greu de realizat din cauza reglementarilor CNVM, insa o data cu intrarea in UE piata va deveni libera pentru fondurile de investitii straine. Deja Pioneer Asset Management a anuntat ca ar putea incepe sa distribuie din ianuarie 2007 si fonduri de investitii administrate de compania-mama, Pioneer Investments. Pioneer Asset Management este societatea de administrare a investitiilor UniCredit.

Randamentele la fonduri

In saptamina 3-10 noiembrie, fondul Star Next a inregistrat o crestere spectaculoasa de peste 5%, clasindu-se pe primul loc in topul acestei saptamini. Pe locurile 2 si 3 s-au situat fondurile Oportunitati Nationale si BT Maxim, cu cresteri de peste 4%. Pe primul loc in clasamentul performantei in 2006 ramine in continuare fondul Active Dinamic, care si-a continuat cresterea in ultima saptamina cu peste 3%. De fapt, majoritatea fondurilor au inregistrat cresteri importante, indicele IFM majorindu-se cu 1,73% in perioada 3-10 noiembrie ajungind la valoarea curenta de 10.616,02. Fata de finalul anului precedent, variatia indicelui IFM a fost de 13,88%. „Cred ca anul 2007 va fi unul bun pentru cei care vor investi la fondurile mutuale. Personal, cred ca se va obtine un randament apropiat de anul 2006", isi exprima sperantele pentru noul an Eugen Voicu, presedintele Certinvest.