Conducerea PNL stabileste astazi cine va negocia cu Stolojan revenirea in partid. Paralel, Valeriu Stoica si Theodor Stolojan au propus conditii care par neacceptabile pentru liderii PNL.

„Luni vom stabili cine ne va reprezenta in dialogul cu Theodor Stolojan si ce pozitie vom adopta in timpul acestui dialog", a declarat simbata Varujan Vosganian. Acesta vede trei variante de evolutie a gruparii „platformistilor": „o reintoarcere la matca partidului printr-o formula de reconciliere, doi - formarea unui nou partid, si trei - incorporarea lor in PD". Din informatiile pe care le detinem, nu este exclus sa i se propuna lui Stolojan functia de presedinte executiv, functie ce ar urma sa apara in urma unui congres extraordinar. Fostul lider liberal a precizat insa ca nu crede ca Tariceanu si „grupul din jurul acestuia" pot initia un dialog si a pus o prima conditie: „Dialogul nu poate pleca decit de la platforma liberala".

De asemenea, el nu vede un dialog fara reprimirea tuturor disidentilor in PNL. Acesta mai spune ca „ar fi inacceptabil" ca liderii PNL in functie sa-i propuna posturi onorifice sau sa imparta ierarhia liberala intre grupurile Tariceanu si Stolojan.

Stoica se radicalizeaza

Valeriu Stoica a iesit simbata la rampa si a propus conditii privind organizarea unui congres extraordinar: anularea deciziilor de excludere din PNL, retragerea lui Tariceanu de la sefia PNL si a Guvernului si desemnarea lui Flutur ca presedinte interimar al PNL. In luna iulie, Stoica spunea: „Nu sint partizanul inlocuirii lui Tariceanu, in cazul in care el va fi de acord cu propunerile de reformare a partidului".

Stolojan l-ar propune si pe „Pinalti"

Stolojan a imbratisat si el propunerile lui Stoica: „Un congres organizat de gasca lui Tariceanu ar fi o farsa". El a spus ca in cadrul platformei se va stabili cine va fi interimar. „Un altul decit unul apropiat grupului lui Tariceanu ar fi garantia ca alegerea unei noi conduceri a PNL este corecta". Stolojan este de acord cu nominalizarea lui Flutur si sustine ca si li-derul nemtean Gheorghe Stefan poate asigura interimatul. (Lucian Gheorghiu)

Olteanu: „Nu iau in calcul varianta lui Stoica" Bogdan Olteanu a replicat dur la afirmatiile lui Stoica. „El face eforturi pentru a-l impiedica pe Stolojan sa se intoarca in partid, probabil, temindu-se ca el, Stoica, nu va gasi un loc in partid in cazul unui eventual congres. Varianta lui nu o iau in calcul pentru ca el nu are nici o calitate in PNL", a afirmat Olteanu, care l-a numit pe Stoica „una dintre persoanele cel mai lipsite de onestitate politica din acesti 16 ani".

Flutur: „Vom ajunge la compromis" Dl Stoica va propune ca presedinte interimar al PNL pina la rezolvarea tuturor problemelor. Nu ma intereseaza acest lucru. In 2005 au fost de doua ori discutii sa fiu premier interimar. Am proiecte pe agricultura si trebuie sa le finalizez.

Veti face parte din grupul de negociere?

Luni vom hotari acest lucru.

Aveti in vedere o functie pentru Stolojan?

Ne asezam la masa si, in functie si de ce spun dumnealor, vom decide acest lucru.

De ce va opuneti unui congres?

Eu cred ca un partid aflat la guvernare, daca nu are o problema majora, nu trebuie sa fuga repede la congres. Trebuie sa epuizam celelalte cai de negociere cu Stolojan ca sa-l aducem in partid.

Stolojan a spus ca nu-l vrea pe Tariceanu ca presedinte. Daca nu se vor intelege, care este solutia?

A fost o discutie la suparare. Am vazut tonul de ieri, care a fost mai calm, dar, daca nu ne asezam la masa, nu putem trage concluziile.

Cine sint ceilalti care trebuie reintegrati?

Mi se pare corect sa gasim o solutie pentru cei care au fost dati afara pentru delict de opinie.

Dar Mona Musca?

Nu Mona Musca, doar cei exclusi pe delict de opinie, nu pe chestiuni de reforma morala.

Sustineti Platforma de unificare a fortelor de dreapta?

Este o chestiune care se discuta oarecum in afara PNL. Noi trebuie sa discutam in ograda noastra.

Daca nu se ajunge la un compromis, ce se va intimpla?

Sint convins ca se va ajunge la un compromis.

(Mihaela RADU)