Cristian Tudor Popescu si Mircea Dinescu se cearta, de trei zile, prin intermediul editorialelor din „Gandul" si din „Adevarul".

Cristian Tudor Popescu i-a reprosat lui Mircea Dinescu, intr-un editorial in „Gandul", asocierea lui cu Liviu Turcu, fost sef de serviciu in cadrul Directiei de Informatii Externe a Securitatii, cind l-a invitat pe acesta sa colaboreze cu Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. In replica, Dinescu l-a intrebat pe C.T.P. ce a facut in timpul comunismului, printr-un articol in „Adevarul", la care directorul de la „Gandul" i-a raspuns polemic, tot in ziar.

Fara intermediari

Contactati de „Cotidianul", cei doi jurnalisti au raspuns ca toate lucrurile s-au afirmat deja in cele doua cotidiene. „Eu cind polemizez, polemizez direct, nu raspund la altcineva. Nu-mi trebuie intermediari. Nici intre mine si Dumnezeu nu-mi trebuie popi, nici in polemica cu acest om nu-mi trebuie jurnalisti", a declarat Mircea Dinescu pentru „Cotidianul". Intrebat despre felul in care s-a deteriorat relatia cu fostul sau coleg de ziar, Dinescu a raspuns ca „am vazut si cazuri mai dramatice, in care mari iubiri s-au terminat dezastruos. Nu am fost casatorit cu C.T.P. Doar am incercat sa facem un ziar impreuna, am investit niste bani, a fost o afacere". Cristian Tudor Popescu spune si el ca „nu e o ruptura publica". „Fiecare s-a manifestat cum a crezut de cuviinta. E o chestiune de presa. Nu am fost de acord cu atitudinea lui vizavi de acest individ Turcu."

Timpla linga timpla

Colaborarea dintre Dinescu, CNSAS si Turcu l-a nemultumit atit de tare pe Cristian Tudor Popescu incit si-a exprimat supararea in editia de pe 8 noiembrie a cotidianului „Gandul": „Securistul dezertor Liviu Turcu iese in ograda CNSAS impreuna cu Mircea Dinescu, uniti in lupta pentru asanarea morala cu undita tarii noastre. (...) Sa condamni o profesoara care a fost in tinerete o biata servitoare a Securitatii, in vreme ce in cladire se afla un stab securist borit, care apare apoi timpla fierbinte linga timpla cu fostul disident fruntas Dinescu, prietenul regasit al presedintelui Basescu, este imaginea perfecta a tumorii maligne din creierul Romaniei".

Lebedele din Casa Scinteii

A doua zi, fostul coleg de redactie i-a raspuns in „Adevarul". Cu titlul „Unde erau unii si unde erau altii", Mircea Dinescu ii reproseaza lui C.T.P. ca a „devenit brusc adeptul doctorului Ciomu", ca „n-a mai stat sa cumpaneasca nuantele si s-a repezit cu bisturiul asupra scirbavnicei tumori" si i-a adus aminte de etajul 3 al Casei Scinteii, pe care l-a populat „colonia de lebede si pelicani". Fostul disident isi explica ura lui Popescu fata de Turcu prin „comedia shakespeariana, unde o domnisoara se indragosteste fara complexe de un magar". In finalul articolului, Dinescu il intreaba pe Popescu ce facea el pe timpul lui Ceausescu impotriva sistemului.

Validare la Marea Neagra

Intrebarea nu a ramas fara raspuns, pentru ca directorul de la „Gandul" explica intr-un alt editorial, aparut ieri, ca era „acolo unde erau milioanele de romani care n-au intrat in Partidul Comunist, n-au colaborat cu Securitatea si n-aveau notorietatea si relatiile externe ale poetului Mircea Dinescu, ca sa poata protesta cit de cit eficient (...). Regret, pentru ca am ratat astfel sansa de a ma bucura astazi de respectul pe care Mircea Dinescu il arata luminoasei figuri a dr-ului Turcu". Cu o seara inainte, Popescu continuase polemica si in emisiunea „Cap si Pajura", de pe Realitatea TV, in discutia cu Emil Hurezeanu. „Mircea Dinescu are alta abordare acum. S-a inspirat de la presedintele Traian Basescu, care a zis de vreo doua-trei ori asa, cu dispret, «sa nu mai vorbeasca astia care au stat la uscat», ca si cum pentru a ma valida profesional si ca fiinta, eu trebuia sa ma arunc in Marea Neagra. Ma marginesc sa constat ca Mircea Dinescu, in momentul in care isi asociaza imaginea de disident cu cea a acestui Turcu, comite un atentat la memoria noastra, a tuturor. Si daca el se asociaza, Mircea Dinescu, disident, Liviu Turcu, disident, comite o grava degradare, discreditare a propriei imagini, care nu-i apartine in totalitate lui Mircea Dinescu. Mai este si a noastra."

Schimbari bruste de directie In 2005, Mircea Dinescu a pus la bataie 200.000 de euro, C.T. Popescu alti 300.000, iar Bogdan Chirieac, Adrian Ursu si Lelia Munteanu restul pina la un milion, pentru a scoate pe piata ziarul „Gandul". Tot anul trecut, in toamna, Mircea Dinescu si-a anuntat asocierea cu Dinu Patriciu in trustul de presa Satiricon, care continea printre altele si „Dilema Veche". Jurnalistul a declarat, atunci, ca aceasta activitate nu va afecta in nici un fel interesul lui la „Gandul". In vara acestui an insa, Dinescu a parasit „Gandul" si a vindut actiunile trustului MediaPro, care in prezent detine majoritatea actiunilor publicatiei. Intre timp, Dinu Patriciu a achizitionat actiuni la „Adevarul", unde scrie in prezent si Mircea Dinescu, care detine 9% din actiunile publicatiei.