Cozmin Gusa a asamblat ieri informatii, zvonuri si scenarii deja publice si a oferit propria versiune asupra minidosariadei lansate de Liviu Turcu.

Prima teorie lansata de Cozmin Gusa este aceea ca Liviu Turcu este in continuare ofiter acoperit al serviciilor secrete romane, fapt justificat prin reabilitarea sa rapida, in septembrie 1990, spre deosebire de alti doi mari defectori, Ion Mihai Pacepa si Mircea Raceanu, care au fost reabilitati mult mai tirziu.

A doua ipoteza a lui Gusa ar fi aceea ca, denuntindu-i ca fosti informatori sau ofiteri de Securitate pe Varujan Vosganian si pe alti 11 politicieni, Liviu Turcu ar fi actionat la comanda serviciilor secrete romane si a lui Traian Basescu. El a justificat afirmatia prin faptul ca din lista lipsesc membri PD si, mai ales, Silvian Ionescu, actualul sef al Garzii de Mediu si fost lider al PD Bucuresti, care de altminteri a si recunoscut ca a fost ofiter de Securitate.

Trezorierul Stolojan

A treia tinta a lui Cozmin Gusa a fost Theodor Stolojan, despre care a afirmat ca, inainte de 1989, ar fi activat ca angajat civil in UM 0107, structura in subordinea Securitatii care se ocupa de aportul valutar. „Theodor Stolojan era un fel de trezorier al Securitatii", sustine Gusa. El a mai precizat ca ulterior Stolojan a activat si in Ministerul Finantelor, unde aviza toate operatiunile valutare ale fostei Securitati. Cozmin Gusa a mai sustinut ca, atit timp cit a lucrat in Securitate, activitatea lui Stolojan a fost coordonata de coloneii Stelian Octavian Andronic si Constantin Anghelescu. El a aratat ca datele pe care le are despre Stolojan sint de la jurnalisti, istorici si din discutii private cu „fel de fel de oameni", iar documentele in acest caz ar fi in arhiva PCR. De mentionat ca indicativul unitatii care se ocupa de aportul valutar si numele celor doi colonei au fost dezvaluite cu citeva zile in urma de Liviu Turcu, intr-un interviu publicat de „Adevarul".

Stolojan: povesti spuse cu gratie

Theodor Stolojan a replicat ieri, afirmind ca este vorba despre „o gramada de povesti". El a mentionat ca in Ministerul Finantelor nu

s-a ocupat cu ceea ce a declarat Gusa. „Dl Gusa pur si simplu fabuleaza. Nu am fost ofiter acoperit si nu am fost referent in nici o unitate militara", a conchis Stolojan.

Nici Liviu Turcu nu a avut cuvinte de lauda fata de actiunea lui Gusa, desi acesta a folosit in conferinta sa de presa informatii oferite chiar de el. „L-am rugat sa nu se mai aventureze in tot felul de scenarii departe de realitate", a spus Turcu.

„Un securist interesant" Liviu Turcu a fost ieri din nou la CNSAS si a tinut membrilor Colegiului o lectie despre dosare, dupa cum au spus unii dintre „elevi". „Ne-a oferit doar informatii tehnice, amanunte legate de citirea dosarelor", a spus Corneliu Turianu. Ticu Dumitrescu l-a caracterizat pe Turcu drept un „securist interesant". „Dinescu spunea ca Liviu Turcu nu ne-a adus nici un peste, in schimb ne-a lasat o undita. Eu as putea sa adaug ca undita aceasta o aveam. Degeaba ai insa undita, daca in balta n-ai peste", a spus Ticu, referindu-se la predarea doar partiala a arhivelor.