Codul Fiscal prevede, de la 1 ianuarie 2007, ca tuica si palinca produse in gospodariile populatiei sa fie accizate ca orice alte bauturi alcoolice, cu 750 de euro/hl alcool pur. Exceptie fac 50 de litri de astfel de bauturi alcoolice pentru fieca
Codul Fiscal prevede, de la 1 ianuarie 2007, ca tuica si palinca produse in gospodariile populatiei sa fie accizate ca orice alte bauturi alcoolice, cu 750 de euro/hl alcool pur. Exceptie fac 50 de litri de astfel de bauturi alcoolice pentru fiecare gospodarie in parte, cantitate pentru care se aplica jumatate din acciza standard. Cum preturile la aceste produse ar creste cu peste 100.000 de lei vechi pe litru prin aplicarea accizelor, asociatiile de profil au facut demersuri pentru indreptarea acestei situatii, mai ales ca, sustin reprezentantii asociatiilor, in Grecia se aplica accize reduse la uzo, bautura alcoolica traditionala. Va prezentam pozitia ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, pentru rezolvarea acestei situatii.
Accizele stabilite prin Codul Fiscal pentru tuica si palinca vor ramane neschimbate la 1 ianuarie 2007?
Deocamdata ele raman asa cum sunt stipulate in Cod. Dar noi (n.r. - Ministerul Agriculturii) pregatim un act normativ pentru asociatiile de producatori care produc produse traditionale, ca sa li se reduca accizele. Reducerea este valabila pentru asociatiile de producatori recunoscute.
Cu cat se va reduce nivelul accizelor?
Nu am hotarat inca valoarea acestei reduceri. Discutam.
Au fost discutii cu oficialitatile de la Bruxelles cu privire la intentia de reducere a nivelului accizelor si valoarea acestora?
Nu.
Cum pot aceste produse alcoolice sa fie incluse intr-o alta categorie de accizare?
Vor fi catalogate produse traditionale. Vor fi astfel omologate si atunci trebuie sa ne batem ca ele sa obtina niste avantaje. Unul dintre avantaje este ca ele sa aiba o acciza suportabila, iar cantitatea sa fie limitata.
Tuica si palinca sunt denumiri geografice si protejate ca atare in Uniunea Europeana. Ce mai trebuie sa fie facut in plus pentru cele doua produse?
Din punctul nostru de vedere asta trebuie facut - un act normativ care sa le reduca acciza ca producatorii sa poata sa reziste. Pentru ca, la cantitati mici nu mai este rentabil sa produci, daca nu le dam aceasta facilitate.
Ce inseamna cantitate mica?
Sun cantitati mici, pentru consum local. Nu pot spune ce cantitati anume. Este vorba de ordinul sutelor de litri.
Pentru fiecare producator sau grup de producatori?
Nu am discutat acest lucru.
Mai este o luna si jumatate pana la aderare si problema nu este clarificata.
Vreau sa intelegeti ca suntem in negocieri cu UE pe problema produselor traditionale si nici ei nu au o legislatie foarte clara in privinta produselor traditionale. Pe mine ma intereseaza sa conving Ministerul de Finante ca produsele traditionale trebuie sprijinite. Daca vorbim de bauturile spirtoase, aici este vorba de reducerea accizelor. Dar la grupuri de producatori, pe cantitati limitate, mici.
O modificare a Codului Fiscal intra in vigoare la 6 luni de la publicarea ei in Monitorul Oficial. Inseamna ca de la 1 ianuarie se aplica aceste accize mari?
Sigur ca da. Se aplica. Si in Parlament au fost discutii foarte aprinse pe aceasta tema si a trecut Codul Fiscal asa cum este. Trebuie sa ne supunem legislatiei care este. Pana atunci, sa se omologheze produsele traditionale.
Pana la 1 ianuarie 2007, mai sunt stabilite intalniri cu grupuri de producatori?
Da, in perioada aceasta avem mai multe intalniri, si pe zahar, si pe legume. S-au adunat foarte multe si le luam pe rand.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.