Asociatiile de romani din Spania au cerut ieri sa ia parte la convorbirile pe care le poarta Ministerul spaniol al Muncii cu sindicatele si patronatul pe tema introducerii unor masuri restrictive pe piata muncii din Spania la adresa imigrantilor din
Asociatiile de romani din Spania au cerut ieri sa ia parte la convorbirile pe care le poarta Ministerul spaniol al Muncii cu sindicatele si patronatul pe tema introducerii unor masuri restrictive pe piata muncii din Spania la adresa imigrantilor din Romania si Bulgaria, de la 1 ianuarie 2007, informeaza Rompres. In cursul unei conferinte de presa sustinute ieri la Madrid, Federatia Asociatiilor de Romani din Spania (FEDROM), Asociatia ADERE, Uniunea Hispano-Romana si Asociatia Culturala Hispano-Romana din Ciudad Real au insistat pe ideea ca romanii au dreptul sa fie parte in cadrul acestor negocieri si ca ei de fapt sunt "parte interesata" in proces. Ei au aratat ca se vor opune instituirii unui moratoriu - asa cum propun agentii sociali - pentru ca ei considera ca este nejustificata temerea ca ar exista o avalansa de imigranti romani in cautare de lucru in Spania dupa aderarea, la 1 ianurie 2007, a Romaniei la UE. "Multi romani se vor intoarce in tara lor, atrasi de investitiile de 30 de miliarde de euro oferite de UE pentru construirea unor obiective de amploare in Romania, care reclama mana de lucru experimentata, a declarat Daniel Teku, lider al ADERE. Vicepresedintele Uniunii Hispano-Romane, Miguel de la Torre, a spus ca toate organizatiile sunt "dispuse sa negocieze" cu guvernul spaniol si sunt gata sa propuna solutii pozitive, intre care aplicarea unei "taceri administrative" pentru acordarea permiselor de munca imigrantilor romani care le-au solicitat si nu au primit un raspuns oficial in cele trei luni care au urmat depunerii cererii in cauza. Asociatiile de romani au criticat, totodata, atitudinea sindicatelor spaniole, mai ales pentru ca sindicatele nu au luat legatura cu ele, desi se ocupa de problemele oamenilor muncii si asociatiile in cauza apara interesele oamenilor muncii romani. (Corina SCARLAT)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.