Presedintele influentei Asociatii a Evreilor Romano-Americani (AERA), cu sediul la New York, David Kahan, a prezentat, ieri, in fata membrilor Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte si Problemele Minoritatilor Nationale din cadrul Camerei Deputatil
Presedintele influentei Asociatii a Evreilor Romano-Americani (AERA), cu sediul la New York, David Kahan, a prezentat, ieri, in fata membrilor Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte si Problemele Minoritatilor Nationale din cadrul Camerei Deputatilor, situatia in care se gasesc multe dintre cimitirele evreiesti din Romania. Acestea sunt lasate de izbeliste, distruse, pentru ca apoi sa fie inchiriate sau vandute chiar de catre conducerea Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), al carei presedinte este deputatul Aurel Vainer.
Deputatul Vainer a fugit de la audieri
Insotit de maestrul Catalin Dancu, cel care reprezinta AERA in procesele pe care le-a intentat sau urmeaza sa le declanseze impotriva celor care fac afaceri cu osemintele evreilor, David Kahan a lansat un adevarat rechizitoriu impotriva sefilor comunitatii evreiesti din Romania, a refuzului acestora de a se implica in salvarea cimitirelor evreiesti dar si a impotrivirii de a fi sprijiniti de asociatiile evreilor romani din America, Israel si Europa. Numeroasele anchete publicate de ZIUA pe aceasta tema dar si alte articole din presa romaneasca au fost invocate, alaturi de documente si fotografii, pentru a prezenta deputatilor din Comisie situatia dezastruoasa in care se gasesc multe cimitire evreiesti din Ardealul de Nord si din Moldova, inchiriate pentru agricultura sau vandute pur si simplu pentru a se ridica vile pe terenurile respective. Presedintele AERA a expus situatia fara precedent in care se gasesc aceste cimitire, in fata membrilor Comisiei, ramasi muti de uimire si revoltati ca asemenea fapte se petrec in Romania zilelor noastre. Pe aproape tot parcursul expunerii lui Kahan, deputatul FCER Aurel Vainer, chemat si el la audieri, si-a facut de lucru cu niste hartii dintr-o mapa, neindraznind sa priveasca spre presedintele AERA sau spre colegii sai deputati. Dupa aproximativ o jumatate de ora, Vainer a plecat, sub motivatia ca are probleme mai importante, lasandu-l pe arhitectul Tiberiu Benedek,de la FCER, sa raspunda in locul sau. Benedek a fost de acord, la final, ca tot ceea ce spune David Kahan este perfect adevarat!
Legea 598/2000 va fi amendata
Deputatii Ioan Aurel Rus (PRM), cel care a condus audierile, Nati Meir (independent), Emilian Cutean (PSD), Mihaela Stirbu (PNL), Gheorghe Chiper (PSD) si-au exprimat uimirea si revolta fata de situatia in care se gasesc vechile cimitire evreiesti. Deputatul PRM Ioan Aurel Rus a declarat ca Legea 598/2002, prin care cimitirele evreiesti au fost date FCER, va fi amendata printr-un proiect de modificare a respectivului act normativ, pentru ca vestigiile evreiesti sa fie salvate. Concret, amendamentul propus va stipula formarea unei comisii tripartite - Guvern (MAI), FCER si AERA, care sa identifice vechile cimitire evreiesti de pe teritoriul Romaniei, sa le amenajeze si sa le intretina, inclusiv cu fonduri din partea asociatiilor evreilor romani din America, Israel si Europa.
Procese penale
Un episod aparte l-a constituit interventia deputatului independent Nati Meir, care l-a acuzat vehement pe deputatul Aurel Veiner, presedintele FCER, ca l-a denigrat in fata colegilor sai din Comisia pentru drepturile omului. De fapt, Vainer a fost extrem de nemultumit de faptul ca Nati Meir a intocmit un amplu raport referitor la situatia cimitirelor evreiesti din Romania dupa o vizita in Statele Unite, in luna iulie a acestui an, raport din care reiesea, printre altele, revolta comunitatii evreilor de origine romana din SUA fata de afacerile conducerii FCER. De asemenea, din raport reiesea si faptul ca puternicul lobby evreiesc din America nu are de gand sa mai permita conducerii FCER sa inchirieze cimitire vechi pentru a fi transformate in gradini de zarzavat, cum se intampla in Ramnicu Sarat, Buzau, si in multe alte locuri, sau sa fie vandute pentru a fi construite hale industriale sau vile, cum sunt cazurile din Focsani si Bistrita.
In plus, Veiner a acuzat, ieri, in plina sedinta de audieri a Comisiei pentru drepturile omului, redactia ZIUA pentru prezentarea acelui raport dar si pentru seria de articole prin care erau dezvaluite "afacerile groazei" cu oseminte evreiesti.
In cadrul audierilor de ieri, maestrul Catalin Dancu a prezentat schita notei de fundamentare a viitorului proiect de amendare a Legii 598/2002, din partea AERA, si a declarat ca in numele clientului sau a intentat procese "in rem" (impotriva unor autori ramasi inca necunoscuti sau, altfel spus, fara a nominaliza vreun vinovat, identitatea acestuia urmand sa reiasa pe parcursul procesului) in afacerea "cimitirelor groazei".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.