Romania va deveni, de la 1 ianuarie 2007, cea mai corupta tara membra a Uniunii Europene, ne-a informat organizatia Transparency International ieri prin ultimul sau raport. Sigur, pentru romani nu este nimic nou. Simtim coruptia pe propria piele,
Romania va deveni, de la 1 ianuarie 2007, cea mai corupta tara membra a Uniunii Europene, ne-a informat organizatia Transparency International ieri prin ultimul sau raport. Sigur, pentru romani nu este nimic nou. Simtim coruptia pe propria piele, zilnic, de la cel mai mic nivel - ghiseul, la cel mai inalt - functionarul guvernamental. Nu stim insa cum va inghiti Uniunea Europeana aceasta veste cand in toate avertismentele de pana acum, institutiile europene au insistat pe importanta luptei impotriva coruptiei, mai ales a celei indreptate catre suspusii statului si ai partidelor parlamentare, la putere sau in opozitie. Ultimul Raport de tara al Comisiei Europene ne-a spus clar ce si cum sa facem, dupa ce ni s-au aratat mai multe stegulete rosii. Principalele provocari in cadrul combaterii coruptiei au fost enuntate de Comisia Europeana ca fiind "asigurarea stabilitatii si ireversibilitatii progreselor recente in cadrul investigatiilor non-partizane serioase". In al doilea rand, "toti actorii politici trebuie sa isi demonstreze angajamentul de combatere a coruptiei, asigurand faptul ca nimeni nu este deasupra legii". Ciudat, dar aceste avertismente nu au fost luate in serios la Bucuresti, organele preferand demonstratii spectaculoase cu cagulati calare pe niste bieti vamesi "intamplator" chiar in ziua discutarii Raportului de tara la UE. Despre "toti actorii politici" si faptul ca "nimeni nu este deasupra legii", la fel, guvernarea post-PSD nu da semne de intelegere a acestor cuvinte simple. Oficialii de la Bruxelles noteaza insa aceste mici amanunte, ca si Transparency International, conform grilei anticoruptie. Chiar maine, Comisia Europeana va avertiza Romania si Bulgaria ca nu va ezita sa recurga la sanctiuni impotriva lor, daca astfel de masuri vor fi necesare dupa aderarea celor doua state la UE, la 1 ianuarie 2007, a informat, la finele saptamanii trecute BBC, pe baza raportului privind strategia extinderii pe care UE il va prezenta miercuri la Bruxelles. (Victor RONCEA)
Romania se situeaza pe locul 84 in ceea ce priveste perceptia fenomenului coruptiei in domeniul public, conform ierarhiei realizate de organizatia Transparency International (TI) pe anul acesta, in urma monitorizarii a 163 de state. Aceeasi pozitie, dictata de scorul de 3,1 puncte, este ocupata in clasamentul prezentat, ieri, la Berlin, de Algeria, Madagascar, Mauritania, Panama si Sri Lanka. Daca partenerii de aderare bulgari se regasesc la 27 de locuri distanta de pozitia ocupata de tara noastra, respectiv pe locul 57, alaturi de El Salvador, aspiranta la UE, Turcia, se situeaza pe pozitia 60. Romania este devansata de majoritatea statelor din Europa de Est, cu exceptia Albaniei (locul 111), obtinand un scor mai slab decat Republica Moldova (locul 79). Clasamentul TI este dominat indiscutabil de Finlanda, urmata de Islanda si Noua Zeelanda, unde coruptia este cel mai putin resimtita de oamenii de afaceri si expertii internationali, sustine organizatia internationala. La polul opus se situeaza Haiti, Myanmar, Irak si Guineea, cele patru state intrunind punctajele cele mai scazute (1,8-1,9 puncte, din 10 posibile). Nivelul de perceptie al coruptiei s-a deteriorat in Brazilia, Cuba, Israel, Tunisia, dar si in SUA, care au pierdut, anul acesta, nu mai putin de trei pozitii, "alunecand" de pe locul 17 pe locul 20. "In pofida unui deceniu de progrese in aplicarea legilor si reglementarile anticoruptie, rezultatele raportului din 2006 indica faptul ca sunt inca multe de facut pentru a obtine ameliorari semnificative in viata celor mai saraci cetateni din lume", a afirmat presedintele organizatiei, Huguette Labelle, la lansarea raportului, mentionand ca fenomenul coruptiei afecteaza milioane de persoane care traiesc in saracie. Clasamentul TI pe 2006 include 163 de state, notate de la 0 (foarte corupte) la 10 (deloc corupte), in baza unor sondaje si a unor rapoarte realizate de institutii independente, precum Banca Mondiala si Forumul Economic Mondial, aminteste Rompres.
Reformele anticoruptie nu au fost eficiente
Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC) in Romania, pentru anul 2006, a crescut cu o zecime fata de anul trecut, ajungand la 3,1 puncte, ceea ce demonstreaza ca reformele anticoruptie nu au fost eficiente, sustine evaluarea TI, potrivit Mediafax. "Punctajul obtinut in 2006 de Romania face ca aceasta sa fie tara care va adera la Uniunea Europeana avand cel mai mic Indice de Perceptie a Coruptiei", a explicat, ieri, consilierul TI, Iulia Cospanaru, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti. Cresterea cu un procent a punctajului Romaniei in acest domeniu poate fi interpretata ca o "continuare a ritmului scazut de implementare a reformelor anticoruptie", a adaugat Cospanaru, apreciind ca "din datele prezentate rezulta ca exista o legislatie de combaterere a coruptiei, dar ea este perceputa ca ineficienta". "Indicele nu ofera o imagine concreta a coruptiei in Romania, ci doar o imagine a perceptiei asupra acestui fenomen", a precizat consilierul TI, subliniind ca oficialii romani ar trebui sa fie ingrijorati de faptul ca Romania are un punctaj mai mic decat al Turciei (cotata cu patru puncte), in conditiile in care aceasta tara are "mai multi pasi de parcurs pana la aderare".
Inca un semnal de alarma pentru Putere
"Scorul astfel obtinut trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru oficialii de la Bucuresti, acestia trebuind sa materializeze angajamentele politice pentru orientarea reformelor in directia combaterii coruptiei", a avertizat Cospanaru. In cazul studiului pentru tara noastra, Transparency International a colaborat cu opt surse de informatii, care au realizat sondaje in randul oamenilor de afaceri rezidenti sau nerezidenti si al analistilor internationali, a precizat consilierul TI. "Oamenii de afaceri si expertii au raspuns, in principal, la intrebari legate de plata de mita, primirea de mita, accesul la anumite contracte si alte modalitati care ridica cel putin suspiciuni de coruptie", a detaliat Cospanaru. Cel mai bun punctaj IPC obtinut de Romania a fost in 1997 (3,44 puncte), iar cel mai slab in 2002 (2,6 puncte), a mai spus reprezentantul TI, explicand ca rezultatul obtinut in primul caz s-ar putea datora faptului ca "la momentul respectiv lucrurile nu erau clar sedimentate".
Nu scapam nici dupa aderare
Comisia Europeana va avertiza Romania si Bulgaria ca nu va ezita sa recurga la sanctiuni impotriva lor, daca astfel de masuri vor fi necesare dupa aderarea celor doua state la UE, la 1 ianuarie 2007, a informat, la finele saptamanii trecute BBC, pe baza raportului privind strategia extinderii pe care UE il va prezenta in aceste zile. "Romania si Bulgaria au iesit acum din colimatorul rapoartelor anuale ale Comisiei Europene, chiar daca nu este exclus sa apara un supliment la sfarsitul anului privind reforma Justitiei, asa cum cere Germania", a comentat BBC. In raportul despre celelalte state candidate, document la care BBC a avut acces, Comisia avertizeaza Bucurestiul si Sofia ca nu va ezita sa recurga la clauzele de salvgardare in orice moment, daca va fi nevoie. "Este clar ca reforma Justitiei si lupta impotriva coruptiei si crimei organizate trebuie urmarite cu atentie de la inceput, la fel ca si reforma administratiei publice", considera documentul. De asemenea, se va intensifica monitorizarea criteriilor politice pentru Turcia si celelalte candidate din Balcani, cu posibilitatea suspendarii negocierii asupra anumitor capitole, daca se observa lipsuri serioase. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.