Ziarul ZIUA atrage atentia asupra modului in care se desfasoara activitatea sanitara veterinara in teritoriu. De aproximativ doua saptamani, in localitatea Gratia din judetul Teleorman au inceput sa moara porcii, iar autoritatile veterinare nu au lua
Ziarul ZIUA atrage atentia asupra modului in care se desfasoara activitatea sanitara veterinara in teritoriu. De aproximativ doua saptamani, in localitatea Gratia din judetul Teleorman au inceput sa moara porcii, iar autoritatile veterinare nu au luat masuri care sa duca macar la stabilirea diagnosticului. Localnicii considera ca porcii au fost bolnavi de pesta porcina. Aceasta este una dintre cele mai periculoase boli la suine, pentru ca este extrem de contagioasa si se finalizeaza cu decesul porcului. Presiunile facute la Directia Sanitara Veterinara (DSV) Teleorman au determinat ca, in cele din urma, un medic din reteaua de stat sa vina in gospodaria unui localnic, la sfarsitul saptamanii trecute, sa preleveze probe pentru a stabili cauza mortii mai multor porci. Potrivit legislatiei actuale, aceste demersuri trebuiau facute de medicul concesionar, care este privat. Rezultatele analizelor sunt gata astazi. In conformitate cu normele actuale, proprietarul ar fi trebuit sa stea cu cadavrul porcului in curte pana la finalizarea analizelor, pentru ca, in caz de focar, ar fi trebuit sa ingroape porcul in propria ograda.
Directorul DSV Teleorman, Petrica Mustatea, a precizat ca a fost declansata o ancheta in acest caz, dar vina principala apartine proprietarilor care nu au anuntat autoritatile despre decesele inregistrate. El nu a putut da o explicatie cu privire la modul de avertizare a autoritatilor sanitare veterinare de catre medicul concesionar, care stia despre problemele de la Gratia, dar nu a anuntat. Petrica Mustatea a dat asigurari ca astazi vor fi gata analizele facute probelor prelevate de la porcul ce a murit in cele din urma. El a precizat ca nu exista nici o retinere in a declara focarele de pesta porcina. "La ora actuala, sunt active 12 focare de pesta porcina in judet", a completat oficialul DVS.
In cazul in care nu este o simpla "lipsa de comunicare", problema pestei porcine in varianta oficiala ar putea avea si alte valente. Romania a primit o severa atentionare din partea Uniunii Europene in cadrul ultimului raport de tara, din septembrie, in ceea ce priveste pesta porcina. Pentru a ne alinia conditiilor comunitare, din 2003, Romania a renuntat, gradual, la vaccinarea contra pestei porcine. Numarul mare de focare de pesta porcina inregistrate dupa eliminarea vaccinari a produs ingrijorare, atat la Bucuresti, cat si la Bruxelles, astfel ca autoritatile romane au solicitat UE reintroducerea vaccinarii.
Pe de alta parte, legislatia nationala prevede ca se acorda despagubiri proprietarilor ai caror porci au murit de pesta porcina. Valoarea de despagubire este in functie de pretul pietei pentru carne de porc in zona respectiva. Ministerul Agriculturii a alocat fonduri importante pentru acoperirea despagubirilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.