Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, ieri, ca Regulamentul de functionare a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - publicat fara a avea avizul forului superior al magistratilor - sa cuprinda si opinia procurorului general al Romaniei.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, ieri, ca Regulamentul de functionare a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - publicat fara a avea avizul forului superior al magistratilor - sa cuprinda si opinia procurorului general al Romaniei. Nota Directiei legislatie, documentare si contencios privind publicarea in Monitorul Oficial a Regulamentului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fara avizul Consiliului urmeaza a fi completata si cu opinia procurorului general Codruta Kovesi, care este seful Ministerului Public din care face parte si DNA. Plenul CSM a luat in discutie, ieri, punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios, intocmit dupa ce a fost sesizat de Curtea de Apel Bucuresti referitor la Ordinul 2184/C/2006 prin care s-a aprobat Regulamentul de ordine interioara al DNA. Dan Lupascu, presedintele Curtii de Apel Bucuresti, a aratat ca Regulamentul este un act administrativ "nelegal si neconstitutional", prin faptul ca publicarea lui s-a facut fara avizul CSM. Desi este consultativ, ca punct de vedere, avizul CSM trebuie dat obligatoriu, fiind reglementat prin lege. Acest lucru a fost subliniat si de catre Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care a aratat ca practica sectiilor de contencios administrativ trebuie unificata in sensul admiterii faptului ca avizul CSM este obligatoriu, desi are valoare consultativa. "O sa incerc sa clarific acest lucru si la sectiile de contencios administrativ", a spus Popa.
Criticile lui Lupascu
Dan Lupascu a sustinut ca Nota Directiei legislatie, documentare si contencios este "de foarte bun simt", dar ca nu puncteaza ferm consecintele lipsei avizului CSM. Plenul a decis ca aceasta nota sa fie completata, urmand sa se verifice, intr-o sedinta viitoare, daca sunt dezbatute toate elementele incluse in sesizarea Curtii de Apel Bucuresti. Totodata, potrivit Mediafax, s-a decis ca nota sa fie completata si cu punctul de vedere al procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, intrucat DNA este o strucutra a Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In 25 octombrie, Dan Lupascu a criticat publicarea in Monitorul Oficial a Regulamentului DNA fara avizul CSM. "Ocolirea CSM este un afront adus puterii judecatoresti", declara Dan Lupascu, el subliniind ca, prin aceste demersuri, se incalca principiul constitutional al separatiei puterilor in stat. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.