Dintre toate arterele de intrare si de iesire din Bucuresti, varianta pe DN 1 ramane cea mai solicitata si cea mai aglomerata. Un adevarat test al nervilor pentru soferi. In ultimii 16 ani, nu a existat macar o zi in care circulatia sa se fi desfasur

Dintre toate arterele de intrare si de iesire din Bucuresti, varianta pe DN 1 ramane cea mai solicitata si cea mai aglomerata. Un adevarat test al nervilor pentru soferi. In ultimii 16 ani, nu a existat macar o zi in care circulatia sa se fi desfasurat normal pe aceasta artera aflata vesnic in lucru. Si nici nu va exista curand. Autoritatile anunta ca, din primavara, circulatia va fi oprita complet pe principala ""poarta"" a Capitalei timp de cateva luni.

Mai ales vinerea si duminica dupa-amiaza, la inceput si sfarsit de week-end, circulatia pe DN 1 la iesirea si intrarea din/in Bucuresti este un calvar. Pe langa numarul mare de masini, care oricum ar sufoca traficul, aici tot timpul se lucreaza la cate ceva: ba la un pasaj subteran sau aerian, ba la o largire, la o noua marcare, o noua despartire a sensurilor de mers etc. Chiar si in cursul saptamanii, ca sa iesi din Bucuresti pe DN 1 trebuie sa pleci din timp. Practic, din centrul Capitalei pana la Balotesti, sa zicem, faci cam tot atat cat de la Balotesti la Campina. Asta in conditiile in care ambuteiajul nu se intinde pe o portiune mai mare de drum, pana incolo spre Ploiesti.

CU NERVII TARI. Prima doza de rabdare trebuie s-o pui la bataie chiar inainte de a intra pe DN 1. Bunaoara, daca vii dinspre Bulevardul Aerogarii, esti nevoit sa mergi in coloana, in pas de melc, incepand in cel mai fericit caz din dreptul sediului AVAS (Blocul Elvila). Pe langa autoturismele si utilitarele de mic tonaj care se indreapta spre iesirea pe DN 1, multe camioane, tiruri si alte masini grele, care nu au voie sa circule pe arterele centrale ale Capitalei, aleg aceasta ruta, ""mai scurta"", pentru a intra pe Bulevardul Ion Ionescu de la Brad. Agentul de circulatie din intersectie nu are timp nici sa respire. Dar fara el, doar cu semafoarele, blocajele ar fi si mai mari. De notat ca, pana in dreptul Restaurantului ""La Cocosatu"", pe aceasta artera circula si tramvaiele, mereu blocate de ""istetii"" care le asalteaza sinele. De aici, clinchete, claxoane, nervi, injuraturi...

VESNIC IN LUCRU. Am iesit pentru ""o tura de documentare"" pe DN 1 intr-o zi obisnuita, din timpul saptamanii. ""Peisajul"" e cam acelasi, ca la inceput sau sfarsit de week-end. Este adevarat insa ca intr-o astfel de zi, cel putin la dus, se circula cat de cat mai fluent. Daca ""fluenta"" se poate numi circulatia pe o bretea de o banda si jumatate, aflata vesnic in lucru, marcata de capace de canal dezgolite etc. Drumul este jalonat cu ""morcovi"", uneori pe o singura parte, alteori pe ambele. La cativa kilometri, pe mijloc: macarale. Se lucreaza la un nou pasaj. De 16 ani, pe acest traseu se lucreaza continuu. ""Cica asta va fi un pasaj complex, doma€™le, cu iesiri laterale"" - ne explica un paznic de la intrarea in curtea unei societati, in care ""am tras pe dreapta"", pentru a face cateva poze inainte de a se lasa intunericul. Mai aflam ca autoritatile au anuntat societatile din zona ca anul viitor circulatia va fi oprita complet, timp de cateva luni, pentru finalizarea lucrarilor. Una peste alta, pana la Tancabesti am facut mai bine de o jumatate de ora. La intoarcere a fost mai greu, imediat dupa Balotesti, ocupandu-ne locul in coloana. Pana la Casa Presei, am facut circa 45 de minute.

POLITIA RUTIERA - NEPUTINCIOASA. ""Avem agenti de circulatie aproape nonstop in aceasta zona, inclusiv noaptea, care ajuta la fluidizarea traficului, dar Politia Rutiera nu poate face mai mult"", ne-a declarat comisarul-sef Cristian Capat, seful Brigazii de Politie Rutiera Bucuresti. ""Din pacate, sunt si vor fi blocaje mari si in alte zone ale orasului, in primul rand pe marile artere, cum ar fi Soseaua Giurgiului si Soseaua Colentina, unde e jale. Ma gandesc cu groaza ce va fi la iarna, pentru ca multe lucrari incepute in aceasta toamna vor ramane neterminate si vor crea mari probleme pentru circulatie"", ne-a marturisit Cristian Capat.

PREVIZIUNE SUMBRA. Toti soferii cu care am discutat in aceste zile sunt de parere ca, pentru a debloca cu adevarat circulatia spre si dinspre DN 1, ar trebui construit un pasaj aerian chiar la intrarea si iesirea din Bucuresti, in zona Aeroportului Baneasa, pentru a degaja intersectia cu pricina. Aceiasi soferi cred insa ca, odata rezolvata afluirea automobilelor in aceasta zona, s-ar sufoca circulatia pe principalele artere de intrare in oras, care nu vor putea face fata traficului. ""Daca nu ar exista «dopul» acela de la intrare, din zona Baneasa, ambuteiajele s-ar intinde pe Kiseleff pana la Piata Victoriei, iar pe partea cealalta, pana pe Calea Dorobantilor, unde s-ar intalni cu «nebunia» de pe Stefan cel Mare"", ne-a declarat un taximetrist.

PASAJ PE SUB PISTA AEROPORTULUI BANEASA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.