Curtea Constitutionala va judeca, saptamana viitoare, exceptia de neconstitutionalitate a unor articole din Legea sigurantei nationale invocata in urma cu peste jumatate de an de catre avocatii clanului Camataru. La jumatatea lunii aprilie, aparatori
Curtea Constitutionala va judeca, saptamana viitoare, exceptia de neconstitutionalitate a unor articole din Legea sigurantei nationale invocata in urma cu peste jumatate de an de catre avocatii clanului Camataru. La jumatatea lunii aprilie, aparatorii Camatarilor au ridicat o exceptie de neconstitutionalitate pentru patru articole din Legea 51/1991 privind siguranta nationala si a unui articol din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate. Din acel momeent, procesul, aflat in faza de apel, a fost suspendat, motiv pentru care, in toata aceasta perioada, instanta a luat in discutie doar starea de arest a membrilor clanului Camataru.
Astfel, saptamana viitoare, Curtea Constitutionala va analiza daca articolele 10, 11 alineatul 1, litera d, 13 si 15 din legea 51/1991 sunt conforme cu Legea fundamentala. Potrivit articolului 10, "activitatea de informatii pentru realizarea sigurantei nationale are caracter secret de stat. Informatiile din acest domeniu nu pot fi comunicate decat in conditiile prezentei legi". Articolul 11, alineatul 1, litera d prevede ca informatiile din domeniul sigurantei nationale pot fi comunicate printre altele organelor de urmarire penala, cand informatiile privesc savarsirea unei infractiuni, iar articolul 13 reglementeaza procedura de autorizare a interceptarilor, precum si valabilitatea si posibilitatea prelungirii mandatului emis pentru interceptari. In articolul 15 din legea 51/1991 este prevazuta procedura acestor interceptari in situatiile care impun inlaturarea unor pericole iminente pentru siguranta nationala. Curtea Constitutionala va analiza si constitutionalitatea articolului 24 alineatul 4 din Legea 182/2002, potrivit caruia informatiile considerate secrete si de importanta deosebita pot fi declasificate prin hotarare de Guvern.
In decembrie 2005, unul dintre avocatii fratilor, Vasile si Ion Balint, cunoscuti sub numele de Sile si Nutu Camataru, a solicitat ca la dosar sa fie depuse autorizatiile in baza carora anchetatorii au interceptat si inregistrat convorbirile acestora. Atat fratii Camataru, cat si alte persoane acuzate in acest caz au sustinut ca nu au purtat niciodata convorbirile ce le sunt atribuite si care constituie proba in dosar.
Prelungirea mandatelor, discutata la CAB
Pe de alta parte, Curtea de Apel Bucuresti a discutat, ieri, prelungirea mandatelor de arestare emise pe numele membrilor clanului Camataru. Aparatorii au cerut eliberarea clientilor lor, aratand ca acestia sunt "batrani, bolnavi, blamati pentru tot restul vietii si cu slabe sanse de reintegrare sociala". De asemenea, avocatul Georgetei Popa a sustinut ca aceasta a executat deja jumatate din pedeapsa de cinci ani de inchisoare la care a fost condamnata, motiv pentru care s-ar impune eliberarea ei. Pana la inchiderea editiei, instanta nu luase nici o decizie.
In alta ordine de idei, patru dintre avocatii clanului Camataru au lipsit de la sedinta de ieri, motiv pentru care judecatorul a dispus amendarea acestora cu cate o mie de lei. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.