"Spatiul economic si politic evolueaza in stransa interdependenta si este important sa amintim ca promovarea reformelor in intreaga regiune a Marii Negre este ingreunata de monopolul energetic al Rusiei in zona. Acest fapt este cu atat mai ingrijorat
"Spatiul economic si politic evolueaza in stransa interdependenta si este important sa amintim ca promovarea reformelor in intreaga regiune a Marii Negre este ingreunata de monopolul energetic al Rusiei in zona. Acest fapt este cu atat mai ingrijorator, cu cat regresul liberalizarii si privatizarii colosilor energetici rusesti este evident (cazul Yukos este graitor in acest sens)", a sustinut marti seara presedintele Traian Basescu. El a deschis, prin intermediul sistemului de videoconferinta, lucrarile conferintei internationale "Dezvoltare economica si securitate in regiunea Marii Negre", organizata, la Washington, de Centrul pentru Strategii si Studii Internationale si Camera de Comert si Industrie a Romaniei, a informat Administratia Prezidentiala. Basescu a admis ca "regiunea Marii Negre nu constituie acum un bloc economic, dar a reliefat faptul ca Marea Neagra conecteaza coridoarele energetice dinspre Marea Caspica spre Europa de Vest si poate asigura prosperitatea zonei in situatia in care se asigura securitatea". "Diversificarea conductelor de petrol si gaze este, de asemenea, importanta pentru securitatea si dezvoltarea regionala. Din zona extinsa a Marii Negre se furnizeaza, in momentul de fata, 50% din energia necesara UE si perspectiva este ca, in urmatorii zece ani, 70% din necesarul de energie al tarilor UE sa fie furnizat din aceasta zona", a continuat seful statului, subliniind: "Daca petrolul regiunii va continua sa fie transportat exclusiv prin Rusia, aceasta va avea un cuvant din ce in ce mai important de spus in ceea ce priveste politica UE". Basescu a insistat pe faptul ca, in acest context, SUA ar trebui sa includa strategia energetica Eurasiatica in dialogul lor transatlantic.
Actiune concertata UE-NATO
"Romania cauta activ oportunitati de cooperare cu statele de la Marea Neagra in vederea realizarii unor proiecte economice care sa asigure o dezvoltare de durata a regiunii", a afirmat presedintele. El a aratat ca Romania intentioneaza sa revitalizeze cooperarea regionala in cadrul Organizatiei Cooperarii Economice de la Marea Neagra, sa promovam comertul liber si sa facilitam transporturile in regiune. Basescu a amintit ca Romania promoveaza doua proiecte de transport al hidrocarburilor: conducta Constanta - Trieste si proiectul Nabuco. "Ca importator de energie din zona extinsa a Marii Negre, Europa este datoare sa exporte stabilitate si securitate, intreprinzand actiuni concrete. Siguranta UE depinde direct de capacitatea sa de a securiza Marea Neagra, iar Romania este un partener ferm in acest sens, capabil sa ofere o perspectiva din interior asupra regiunii. Demersul insa nu poate lua amploare decat prin actiunea concertata a actorilor internationali precum Uniunea Europeana si NATO", a concluzionat Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.