Liberalul Varujan Vosganian, care si-a retras candidatura la postul de comisar european, i-a solicitat ieri presedintelui Traian Basescu sa identifice "sursa" si "motivatia" atacului mediatic la care a fost supus. El a explicat ca manipularile lansat
Liberalul Varujan Vosganian, care si-a retras candidatura la postul de comisar european, i-a solicitat ieri presedintelui Traian Basescu sa identifice "sursa" si "motivatia" atacului mediatic la care a fost supus. El a explicat ca manipularile lansate in tara au pus Romania intr-o situatie delicata si a reiterat faptul ca nu a avut absolut nici o legatura cu politia politica ceausista sau cu serviciile de informatii. "Nu sunt ofiter acoperit al SRI, nu am fost ofiter al nici unui serviciu secret al Romaniei. Nu am fost informator si nu am colaborat in nici un fel cu fosta Securitate", a sustinut Vosganian, intr-o conferinta de presa, in care a transmis un mesaj catre opinia publica si catre presedintele Traian Basescu. El i-a atras atentia sefului statului ca trebuie sa fie garantul respectarii drepturilor individului, si nu sa legitimeze declaratiile unui "securist fugar". "Domnule presedinte, ma numar printre multii dumneavoastra simpatizanti. M-am numarat printre votantii dumneavoastra. Mai mult decat atat, am fost printre cei care am garantat pentru dumneavoastra, in timpul campaniei electorale. Sunteti garantul drepturilor constitutionale, sunteti purtatorul de cuvant al popurului roman", i-a transmis Vosganian lui Basescu. "Aveti obligatia sa aflati care este sursa si care este motivatia acestei situatii delicate in care Romania a fost pusa. De aceea, cu mahnire spun, n-ar fi trebuit ca dumneavoastra sa dati acel interviu si care da un semnal ca astfel de initiative calomnioase ar putea capata legitimarea si chiar rasplata dumneavoastra", i-a reprosat senatorul liberal presedintelui. Varujan Vosganian a explicat ca una din observatiile Comisiei Europene la adresa sa se referea la o declaratie a lui Traian Basescu din anul 2000, in legatura cu posibila sa relatie financiara cu un om de afaceri. "Cred ca ar fi trebuit sa comunicati presedintelui Comisiei Europene faptul ca v-ati retras acele declaratii. Cred ca aveti datoria de a fi garantul drepturilor constitutionale si de a dori restabilirea adevarului", a completat Vosganian, mentionand ca, in cazul in care conditiile politice o vor necesita, in campania din 2009, va "lupta" alaturi de Basescu. In timpul conferintei de presa, Vosganian a dat citire marturiei date de Basescu, seful statului recunoscand la acea data ca a utilizat in mod public o serie de zvonuri privitoare la liberal care, ulterior, nu s-au confirmat.
Vicii de procedura
Purtatorul de cuvant al liberalilor a recunoscut ca nominalizarea sa a fost facuta in "conditii neobisnuite" pentru ca nu a avut ragazul necesar sa se consulte cu presedintele Traian Basescu si cu partidele parlamentare. "Ar fi trebuit sa existe ragazul necesar pentru a fi invitat la Cotroceni si pentru ca presedintele sa ma prezinte ca si candidat. De asemenea, ar fi trebuit sa ma consult cu partidele parlamentare pentru a nu fi perceput ca un candidat al PNL, ci al Romaniei. (...) Cred ca Romania are datoria sa traga toate invatamintele din aceasta experienta, iar institutiile statului sa verifice ce s-a intamplat si Clubul Roman de Presa sa ia atitudine", a comentat Vosganian. Intrebat daca premierul Calin Popescu Tariceanu este responsabil pentru "conditiile neobisnuite" ale nominalizarii sale, el a precizat ca situatia a fost data de existenta unei Coalitii care face negocieri si de tensiunile de pe scena politica romaneasca. "Daca nominalizarea s-ar fi facut cu una-doua zile mai devreme, ar fi fost timp pentru consultari. (...) Nu sunt azi in situatia de a gasi responsabili si nu vreau sa alimentez tensiuni", a mai afirmat senatorul PNL, sustinand ca nu are resentimente nici fata de Basescu, nici fata de Tariceanu, ci este doar "mahnit" de situtia creata de unele institutii de presa.
Persecutat de comunisti
Varujan Vosganian a aratat ca, departe de a fi avut vreo tangenta cu Securitatea, el chiar a avut de suferit in timpul regimului Ceausescu. Astfel, senatorul a afirmat ca, in anul 1981, Securitatea a cerut sa fie exmatriculat din facultate, din cauza "atitudinii" sale. "In timpul Revolutiei din decembrie 1989 am ajuns in vestita camera de tortura, de acolo am trecut prin coridorul unde arestatii erau maltratati si, timp de doua ore, legat de maini, am asteptat sub teava mitralierelor comanda de a fi executat. Acesta sunt eu pana in 1989, atunci cand se presupune ca am fost membrul nucleului dur al SIE", a precizat senatorul liberal. El a afirmat ca intreaga sa familie a fost persecutata in perioada comunismului. "Bunicul din partea mamei, pentru ca era un om bun la suflet, dadea mancare gratuit la saraci si la prizonierii cazuti in timpul razboiului. Din fericire pentru el, unul dintre prizonieri s-a intors capitan al Armatei Rosii, motiv pentru care bunicul a scapat de inchisoare dar, dupa ce i-a fost tot confiscat, a ramas paznic de noapte la Liceul Buzesti din Craiova. Tatal meu s-a temut tot timpul ca va fi dat afara din facultate. Mama mea a fost data afara de la Facultatea de Medicina si a reusit in sfarsit sa faca agronomia, pentru ca un binevoitor i-a falsificat numele pe lista de candidaturi ca sa poata sa dea examen fara sa fie data afara. In 1981, Securitatea a cerut sa fiu exmatriculat datorita atitudinii mele. Datorita actiunii ferme a unor profesori n-am fost dat afara, dar s-a cerut imperativ sa nu ocup nici o functie in invatamant sau sa nu fiu in nici un institut de cercetari. Motiv pentru care, terminand sef de promotie, am fost repartizat la Intreprinderea de spirt-drojdie", a povestit purtatorul de cuvant al liberalilor.
O platforma polemica
Dupa ce si-a sustinut nevinovatia si a reliefat necesitatea identificarii celor aflati in spatele atacului mediatic caruia i-a cazut victima, Vosganian a reimbracat haina de purtator de cuvant al PNL. Din aceasta postura, el a sustinut ca platformistii care au participat la reuniunea de la Bacau sunt liberali marginalizati din cauza lipsei lor de eficienta politica sau sustinatori ai PSD. Precizand ca ramane purtator de cuvant al PNL, in pofida scandalului generat in jurul nominalizarii sale pentru functia de comisar european, Vosganian a spus ca cei care s-au prezentat la lansarea platformei lui Stolojan, la Bacau, s-au dovedit a fi simpli curiosi, sustinatori ai PSD sau liberali care au fost marginalizati, iar strategiei politice a PNL, adoptata de Delegatia Permanenta a partidului, i se opune o platforma polemica ce nu are nici o legatura cu programul de guvernare al Aliantei.
Vosganian a mai spus ca PNL nu este ingrijorat si priveste cu rezerve rezultatele recentului sondaj de opinie CURS care arata ca un eventual partid al lui Stolojan ar devansa PNL, obtinand un procentaj aproape dublu. (Razvan GHEORGHE)
Monica Lovinescu: "Ii cer scuze domnului Vosganian"
"Din pacate, nu am nici o clarificare de facut deoarece am uitat cine mi-a spus zvonul despre domnul Varujan Vosganian. Imi pare foarte rau ca mi-am pierdut manuscrisele si am uitat cine a fost acea persoana. A fost un zvon ca oricare altul pe care l-am captat in Bucuresti. Imi pare foarte rau pentru domnul Vosganian. Acum trei ani de zile inca mai aveam manuscrisele. Daca aveam datele as fi spus cine a fost persoana (n.r. persoana care a sustinut ca Varujan Vosganian ar fi facut politie politica). Imi cer scuze in fata domnului Vosganian daca dansul nu este culpabil. Imi pare rau." (R.G.)
Apelul lui Tariceanu
Premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat ieri un apel public pentru ca senatorul liberal Varujan Vosganian sa nu mai fie judecat plecand de la prezumtia de vinovatie. "Daca nu se aduc probe in sprijinul acuzatiilor, ceea ce ramane este o grava calomnie. Putem sa distrugem cariera si viata unui om", a atentionat premierul. El a reiterat faptul ca o eventuala numire a lui Varujan Vosganian in functia de comisar european nu ar fi adus absolut nici un prejudiciu Romaniei. Pe de alta parte, Tariceanu a sustinut ca l-a informat pe presedintele Basescu, cu care a spus ca este firesc sa aiba "o relatie institutionala", despre ambele nominalizari.
De asemenea, seful Executivului a salutat confirmarea oficiala a candidaturii lui Leonard Orban pentru postul de comisar european, exprimandu-si increderea ca acesta va face fata cu succes audierilor din Parlamentul European. In opinia lui Tariceanu, Orban este un european convins, care a avut o lunga si importanta contributie la aderarea Romaniei la UE, fiind secretar de stat in ministerul de resort si negociator-sef cu UE. Potrivit primului-ministru, Leonard Orban, in calitate de comisar european, are priceperea si abilitatile necesare pentru a consolida proiectul european. "Am incredere in capacitatea sa de a face fata audierilor din Parlamentului European", a mai spus seful Executivului. (R.G.)
Ion Stan: "Vosganian, victima grupurilor de interese"
Varujan Vosganian reprezinta o victima a grupurilor de interese si a acelor forte politice care, dispunand de resurse informative create de fosta Securitate, creeaza jocuri deosebit de periculoase pentru Romania, a declarat ieri secretarul Comisiei Parlamentare de Control al SRI, deputatul PSD Ion Stan. "Daca lupta politica o intelegem, daca lupta din Coalitie nu ne mai surprinde, nu intelegem de ce folosirea unor hartii din dosarele intocmite de fosta Securitate vine sa aduca prejudicii intereselor Romaniei", a afirmat Ion Stan, citat de Mediafax. El a adaugat ca, atata vreme cat fondurile arhivistice ale fostei Securitati nu sunt puse la dispozitia CNSAS, orice informatie ca o persoana sau alta are sau nu dosar este neconforma cu realitatea. (R.G.)
CRP nu se implica in politica editoriala
Cristian Tudor Popescu, Presedintele Clubului Roman de Presa, a spus ieri, la Realitatea TV, ca institutia pe care o conduce nu poate sanctiona decizia editoriala a conducerii "Jurnalului National" de a publica acuzatiile lipsite de probe ale unui fost securist la adresa lui Varujan Vosganian. "Clubul Roman de Presa nu poate lua vreo atitudine in legatura cu politica editoriala a membrilor sai.
Aceasta este o chestiune fundamentala de statut al Clubului", a explicat Cristian Tudor Popescu. (NewsIn)
Francu da vina pe Basescu
Deputatul liberal valcean Emilian Francu l-a criticat ieri pe presedintele Traian Basescu, pentru "campania de denigrare a Partidului National Liberal, in speta cazul Vosganian". "PNL - un partid de turnatori! Asta reiese din actiunile presedintelui Traian Basescu care se pare ca duce o campanie de denigrare a PNL. Consider ca presedintele s-a amestecat intr-un mod grosolan in scandalul Varujan Vosganian, propus in postul de comisar european. Atitudinea lui a fost ca o picatura chinezeasca pentru partidul nostru. Cum a fost numit Vosganian pentru aceasta candidatura, imediat a fost pregatita o campanie de denigrare a acestuia.
Dupa ce a fost trimisa o scrisoare catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, care sa ateste ca Varujan Vosganian nu a colaborat cu Securitatea si ca este candidatul potrivit pentru acest post, au inceput, la Bucuresti, sa se si faca speculatii pe aceasta tema", a declarat Francu, citat de NewsIn. Deputatul a adaugat ca PNL isi mentine in continuare promisiunea ca toti cei care au colaborat cu Securitatea vor fi exclusi din partid. "Singura nemultumire a membrilor Biroului Permanent, si a mea, desigur, in tot acest scandal, este ca nu am fost consultati in ceea ce priveste desemnarea candidatului pentru postul de comisar european", a mai spus liberalul valcean. (R.G.)
Discutii in Parlament
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca Parlamentul ar putea sa ia in discutie efectele respingerii candidaturii lui Varujan Vosganian pentru functia de comisar european asupra imaginii Romaniei, numai daca Guvernul sau un grup parlamentar va cere acest lucru. "Ramane de vazut daca va exista o asemenea cerere", a precizat Olteanu, adaugand ca, probabil, trebuie sa fie asteptata decizia finala in privinta nominalizarii candidatului Romaniei pentru acest post, audierea acestuia si apoi sa fie evaluate consecintele. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.