Noua localitate care se
construieste pentru stramutarea sinistratilor
din Rastul distrus de ape s-ar putea numi Hotie,
Haos sau Nemultumire. Toate cele trei cuvinte ar putea denumi perfect ce se intampla acum la sinistrati.

La jumatate de an de la inundatii, peste o suta de familii din Rast traiesc in corturi, grajduri, patule. Alte 400 de familii au primit containere drept locuinta. Conditiile sunt cam aceleasi si aici - frig, intuneric, foame.

HAOSUL. Sinistratii isi pot gati doar afara, la foc de coceni, si asta in zilele cand nu ploua si nici vantul nu bate. Mancare nu mai primesc de mult.
Peste trei saptamani, ANL ar trebui sa predea la cheie cele 300 de case la care s-a angajat. Numai ca pana acum sunt gata doar 20 din locuintele promise.

Nici cei care isi fac casele in regie proprie nu au fost mai norocosi. In principiu, ei ar fi trebuit sa primeasa toate materialele de constructie de la stat, plus ajutor la ridicarea locuintei. Materialele au venit pe rand, insa, iar banii pentru ridicarea caselor au intrat in contul Primariei din Rast abia la 17 septembrie. ""Si probabil nu ar fi venit nici atunci, daca nu ar fi iesit sinistratii sa blocheze soseaua"", spune primarul din Rast.

Citeste si:

Multe din materialele de constructii lipsesc - de exemplu, cele necesare tavanului locuintelor, iar pe santier nu exista curent electric si apa curenta.

HOTIA. Mariana Zbarcea, o sinistrata care locuieste in tabara de case modulare de la Rast, s-a intors de la camp miercurea trecuta, spre seara. S-o fi frecat de cateva ori la ochi dupa ce s-a pomenit ca in locul unde cu zece ore in urma ii era casa din plastic, nu mai era decat pamant. I-au furat casa! A aflat mai apoi cum s-a intamplat uluitoarea hotie. Oamenii i-au spus ca un consilier local a tocmit o macara de pe santier. De la sine putere i-a luat containerul pe post de locuinta, uite-asa, cu mobilier cu tot, si l-a dus pe terenul unei alte femei proaspat intoarsa din Spania. Pentru ca se fura in noul sat ca in codru, primarul nu imparte toate materiale de constrcutii la oameni, ci le tine sub lacat in depozite. ""Daca as da, s-ar fura intre ei. Am impartit cofraje pentru temelii, si unii le furau noapte de la altii si le duceau la casele lor"", zice edilul Iulian Silisteanu.

NEMULTUMIREA. Saptamana trecuta s-au dat case noi la douazeci de familii lovite de soarta. Chiar daca acesti oameni au scapat de groaza de a fi prinsi sub cerul liber la iarna, chiar daca sunt primii sinistrati care au o noua locuinta dintre toti cei de la Calarasi si de la Dolj, ei sunt in continuare nemultumiti, la fel de nemultumiti ca si cei care abia acum isi vad temeliile turnate la case. ""Nu se inchide usa"", zice cu suparare un tanar proaspat improprietarit cu o casa cu doua camere.

NOUL RAST