Problemele liderului UDMR Gyorgy Frunda legate de trecutul sau de dinainte de 1989 se acutizeaza. Desi CNSAS i-a dat recent verdict de necolaboare cu Securitatea, Frunda, posesor al unui numar record de dosare, doua de retea si trei de urmarit, este
Problemele liderului UDMR Gyorgy Frunda legate de trecutul sau de dinainte de 1989 se acutizeaza. Desi CNSAS i-a dat recent verdict de necolaboare cu Securitatea, Frunda, posesor al unui numar record de dosare, doua de retea si trei de urmarit, este acuzat de turnatorie de fostul lider al UDMR Mures, avocatul Elod Kincses. Acuzatiile sunt cuprinse in filmul "Balkan Champion" ("Campionul Balcanilor"), regizat de fiica avocatului, Reka, si premiat la Astra Film Fest de la Sibiu. Potrivit Biroului de presa al Astra Film Fest 2006, in a doua parte a filmului are loc un dialog intre fiica si tata, dialog in care intervine si mama. Scena se desfasoara imediat dupa ce realizatoarea filmului i-a luat interviu lui Frunda. Cei doi parinti incep discutia prin a spune ca, inainte de 1989, Securitatea stia care erau oamenii ce puteau fi santajati. "Stiam ca Frunda ma spiona. Nu am spus nimanui, nici macar Mariei", spune Kincses Elod. Aici intervine mama regizoarei: "Si eu stiam ca Frunda ne spiona. Cand am fost odata la Securitate mi s-a spus sa fiu atenta la prieteni. Si am ghicit apoi ca este vorba de Frunda", spune mama regizoarei, Maria Kincses. Apoi Kincses Elod completeaza: "Eram atent la ce spuneam de fata cu el. El nu stia ca eu stiu".
Frunda: Am injurat impreuna regimul
In replica la acuzatiile cuprinse in film, liderul Uniunii, Gyorgy Frunda, a spus ca accepta verificarea, de catre o persoana competenta, a presupuselor sale "turnatorii" catre fosta Securitate. "Nu am vazut filmul, am avut cateva informatii contradictorii, ca s-a sustinut direct sau s-a sugerat de catre domnul Kincses ca l-as fi turnat. Este o sustinere neadevarata. Sunt dispus sa se verifice de catre persoane competente daca exista in dosarul lui sau al meu astfel de declaratii", a spus Frunda, citat de Mediafax. Senatorul UDMR a tinut sa spuna ca pozitia lui Kincses, cu care a impartit un birou de avocatura si de care il leaga o prietenie de 15 ani, il intristeaza. Frunda a sustinut ca amandoi erau inamici ai sistemului comunist, cu diferenta ca Kincses era membru de partid, iar el nu. Senatorul a pus pe seama unei "frustrari omenesti" gestul lui Kincses, sustinand ca acesta si-a dorit intotdeauna un post de senator de Mures. Referindu-se la pasajul din film referitor la presupusa sa "turnatorie", Frunda a spus ca acesta este pur si simplu "o prostie", pentru ca atat el, cat si Kincses, cat si sotia acestuia, Maria, injurau tot regimul, impreuna.
Kincses: "Nu pot sa acuz, nici sa-l absolv"
Fostul lider al UDMR Mures, avocatul Elod Kincses a tinut sa explice ieri contextul in care au fost cuprinse acuzatiile in filmul fiicei sale. "Referitor la afirmatia din filmul Campionul balcanic cum ca avocatul Gy.Frunda furniza informatii despre mine la Securitate, precizez ca in anul 1986, printr-un intermediar, am fost avertizat, ca sa am grija, ce discut cu colegul meu. Dat fiind faptul ca pana in prezent nu mi s-a pus la dispozitie dosarul de urmarit de CNSAS, nu am putut verifica faptul ca atentionarea mea avea baza reala sau a reprezentat o diversiune a Securitatii, pentru a sadi samanta neincrederii intre noi", ne-a declarat avocatul Kincses. Intrebat cum a acceptat includerea in film a unor informatii de care nu era sigur ca sunt reale, fostul lider UDMR a spus: "Filmul este un documentar care a redat secene din viata familiei noastre, nu este un proces. Era vorba de o discutie in familie, asa cum a fost si episodul in care, mergand pe un deal, am cazut in nas. Daca nu era un documentar, scoteam episodul inestetic al caderii". Potrivit avocatului Elod Kincses, filmul nu-l acuza pe Frunda, dar nici nu-l absolva, atat timp cat el nu si-a vazut dosarul.
Campionul Balcanilor, proba de atletism
"Campionul Balcanilor" este, in filmul Rekei Kincses, Elod Kincses, fostul presedinte al UDMR Mures, implicat in conflictul interetnic din martie 1990. Documentarul prezinta povestea acestuia, incepand cu pozitia anticomunista dinainte de Revolutie si pana la evenimentele de la Targu Mures care au dus apoi la autoexilul lui Kincses in Ungaria, precum si pierderea tuturor functiilor politice detinute. Dincolo de conotatiile politice ale titlului, Kincses chiar a fost "campion", castigand cursele de atletism de 100 si 200 de metri la Campionatele Balcanice din 1965. Al doilea personaj de marca al "filmului", Gyorgy Frunda, a fost intens in atentia CNSAS in ultima perioada, mai ales ca s-au descoperit cinci dosare pe numele lui: doua de retea si cinci de urmarit. Frunda a sustinut la audieri ca nu a avut angajament, nume conspirativ sau alte legaturi nocive cu Securitatea, ci doar probleme din cauza regimului. Frunda a povestit ca intr-unul din dosarele sale, securistii il catalogau drept "dusmanos si sovin". In acelasi timp, fostul sef al Securitatii Mures, Gheorghe Marie, i-a dezvaluit unui cotidian central ca Frunda a avut dosar de informator. In fata acestui val de informatii contradictorii, CNSAS a decis, dupa propriile reguli, ca senatorul UDMR n-a colaborat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.