Proprietarii locuintelor din blocurile cu risc seismic ridicat, care refuza efectuarea lucrarilor de consolidare, vor fi evacuati fortat din cladire, prin hotarare judecatoreasca, si cazati in locuinte sociale, pe durata proiectului. Proprietarii car
Proprietarii locuintelor din blocurile cu risc seismic ridicat, care refuza efectuarea lucrarilor de consolidare, vor fi evacuati fortat din cladire, prin hotarare judecatoreasca, si cazati in locuinte sociale, pe durata proiectului. Proprietarii care impiedica lucrarile de consolidare a locuintelor vor fi, totodata, amendati, conform legislatiei, cu sume de pana la 3000 de lei, a declarat, pentru Mediafax, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely. Reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) vor prezenta Guvernului, in termen de doua saptamani, un proiect de lege privind masurile de accelerare a lucrarilor de consolidare a imobilelor cu risc seismic ridicat, act care va completa prevederile in vigoare. Potrivit proiectului, autoritatile locale vor avea dreptul sa solicite instantelor judecatoresti sa emita decizii de evacuare a proprietarilor din cladirile incadrate in clasa I de risc seismic si de cazare temporara a acestora in alte unitati locative, pana la finalizarea lucrarilor de consolidare.
Oficialii MTCT au transmis primariilor o instiintare prin care solicita autoritatilor locale ca, pana in luna februarie 2007, sa identifice toate cladirile cu risc seismic de grad I din raza lor teritoriala si sa notifice asociatiile de proprietari asupra necesitatii expertizarii acestor imobile. Borbely a apreciat ca, in urma lucrarilor de consolidare, valoarea de piata a locuintelor va creste cu 100%. Premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat, recent, ministerelor de resort, sa prezinte rapid solutii de consolidare a cladirile care prezinta riscuri in cazul unui eventual cutremur, dupa ce a primit informatii potrivit carora unii locatari se opun lucrarilor si refuza sa se mute in spatiile temporare puse la dispozitie de autoritati. Conform ultimelor evaluari, pe lista cladirilor care trebuie consolidate se afla aproximativ 3.000 imobile, dintre care 600 sunt incadrate in clasa I de risc seismic. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.