Proiectul privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a trecut ieri de Camera, cu sprijinul PNL si PD, in forma pe care i-a dat-o Comisia juridica. Reprezentantii Puterii si-au exprimat speranta ca proiectul va fi imbunatatit la S

Proiectul privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a trecut ieri de Camera, cu sprijinul PNL
si PD, in forma pe care i-a dat-o Comisia juridica. Reprezentantii Puterii si-au exprimat speranta ca proiectul
va fi imbunatatit la Senat.

Dupa doua pauze de consultari cerute de PD si PSD, plenul Camerei Deputatilor a adoptat ieri cu 251 de voturi ""pentru"", 5 ""impotriva"" si o abtinere, legea privind infiintarea ANI in varianta ceruta de deputatii juristi si contestata de initiator, ministrul Justitiei, Monica Macovei. Primul care a venit la tribuna pentru a explica votul a fost chiar presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu. ""Parlamentarii liberali, cu inima indoita si cu incurcatura in suflet, au adoptat acest proiect. Am votat, deoarece consideram ca este important sa avem o ANI care sa-si duca pana la capat misiunea de combatere a coruptiei"", a spus Olteanu, exprimandu-si speranta ca senatorii vor fi convinsi ca Agentia trebuie sa capete competentele cerute de Executiv. ""Cu speranta ca va fi corectat la Senat, PD a votat pentru acest act normativ"", a spus si democratul Ioan Oltean, subliniind inca o data ca deputatii juristi au golit legea de continut. ""PD este convins ca intelepciunea va fi prezenta in comisiile si plenul Senatului si va rezulta un proiect care sa raspunda intentiilor Guvernului"", a mai spus Oltean. La randul sau, deputatul PRM Floriana Jipa si-a exprimat satisfactia ca proiectul a fost adoptat in forma dorita de comisia juridica si nu a trecut ""porcaria"" ceruta de Macovei. PC considera ca proiectul, in forma in care a trecut de Camera, este ""inutil, o forma fara fond"". Liderul conservator, Dan Voiculescu, a precizat ca motivul pentru care PC nu s-a implicat in adoptarea acestui proiect este ca ""nu este o lege puternica, de confiscare a averilor ilicite, indiferent cui apartin ele"". Dan Voiculescu a mai spus ca a redepus proiectul sau privind controlul averilor ilicite la Palament, proiect pe care PC va continua sa-l promoveze in vederea adoptarii.

DECLARATIILE, LA VERIFICAT. Potrivit proiectului adoptat pe banda rulanta cu o zi in urma de frica adoptarii tacite, ANI va controla declaratiile de avere ale demnitarilor si nu averile in sine, asa cum cerea Guvernul. Deputatii au mai stabilit trecerea Consiliului National de Integritate sub controlul Parlamentului si au eliminat obligativitatea ca membrii CES si cei ai conducerii cultelor religioase sa-si declare averile.

CNA, FORMAT DIN 13 MEMBRI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.