Comisia Europeana ar putea cere, la sfarsitul lui 2008, rambursarea unor ajutoare de stat in valoare totala de 1,4 miliarde dolari de la companiile siderurgice romanesti, deoarece nici una nu si-a respectat planurile de viabilizare asumate, a declara
Comisia Europeana ar putea cere, la sfarsitul lui 2008, rambursarea unor ajutoare de stat in valoare totala de 1,4 miliarde dolari de la companiile siderurgice romanesti, deoarece nici una nu si-a respectat planurile de viabilizare asumate, a declarat Petru Ianc, director in cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), transmite Mediafax. "Nici una dintre companiile monitorizate nu a atins si nu a intrat in mod constant in indicatorii de viabilitate ceruti de Uniunea Europeana", a spus Ianc. "Pentru mine este foarte clar ca, daca la sfarsitul lui 2008, Mittal Steel Galati, Mittal Steel Hunedoara, Mechel COS Targoviste, Mechel Campia Turzii, TMK Resita si Donasid Calarasi nu-si indeplinesc planurile de viabilizare, Comisia Europeana le va cere sa dea inapoi ajutoarele de stat", a subliniat responsabilul MEC. Potrivit acestuia, returnarea acestor ajutoare de stat va fi similara cu falimentul celor sase producatori de otel. Reprezentantul MEC a aratat ca societatile din siderurgia romaneasca nu au atins nivelurile de productie inscrise in planurile de viabilizare. "Exista inca rezerve insemnate in productia de otel si de laminate. Capacitatile sunt de 9,1 milioane tone otel pe an si de 9,2 milioane tone de laminate pe an. Companiile au produs pana la jumatatea acestui an doar 3,1 milioane tone otel si 2,7 milioane tone laminate", a afirmat Ianc. El a mai spus ca "desi investitiile tehnologice sunt in graficul prevazut in planurile de viabilizare asumate de fiecare companie in parte, investitiile de mediu sunt numai de 50% din cele prevazute in grafic".
La inceputul lui 2005, Guvernul a aprobat Strategia de restructurare a siderurgiei romanesti, companiile din acest sector fiind obligate sa investeasca pana la finele lui 2008 circa 570 milioane dolari, din care 430 milioane reprezinta investitii tehnologice si 140 milionane dolari - investitii in protectia mediului. Romania transmite Comisiei Europene bianual rapoarte privind stadiul viabilizarii siderurgiei. Comisia Europeana primeste in paralel rapoarte si din partea unui consultant independent, compania WYG International, angajata sa monitorizeze indeplinirea planurilor de viabilizare de catre cele sase companii romanesti. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.