Tot felul de rapoarte, tot felul de comisari si parlamentari europeni ne bat la cap despre coruptie, incompatibilitati, conflicte de interese, controlul averilor si nici un cuvintel nu se spune despre utilizarea in Romania a bursei de marfuri, care a
Tot felul de rapoarte, tot felul de comisari si parlamentari europeni ne bat la cap despre coruptie, incompatibilitati, conflicte de interese, controlul averilor si nici un cuvintel nu se spune despre utilizarea in Romania a bursei de marfuri, care ar fi mult mai eficace decat DNA si DIICOT la un loc. Pozitia Uniunii Europene apare de neinteles, dar devine chiar suspecta in masura in care Romania avea cat de cat o bursa a produselor petroliere pe cand Petrom era de stat - si care reprezenta peste jumatate din totalul tranzactiilor la Bursa Romana de Marfuri - , dar nu mai are de cand Petrom a ajuns in proprietatea OMV. Proprietarul austriac a retras tranzactiile Petrom din bursa de marfuri! Ce functie are o bursa de marfuri? De a oferi o piata organizata pentru ca furnizorii si clientii anumitor produse zis fungibile sa se intalneasca si sa-si perfecteze vanzarile, respectiv cumpararile. Produsele zis fungibile sunt acele produse care au caracteristici omogene calitativ si care pot fi desfacute in transe precise cantitativ. Produsele petroliere (ca de pilda benzinele de o anumita cifra octanica, motorina euro, combustibilul pentru agricultura), cerealele (ca de pilda, graul tip ""X"", porumbul tip ""Y""), metalele (cupru, aluminiu, fiecare cu caracteristicile precise prevazute) sunt marfurile-tip desfacute prin bursele de marfuri. Cand, in publicatii de specialitate, intalnim cotatiile de grau, porumb, cupru, zinc, titei brut de un anumit tip, benzine etc., este vorba despre preturile din marile burse de marfuri ale unor cantitati precizate (kg, tone, barili etc.) din denumita marfa cu caracteristici omogene. Credeti cumva ca asemenea marfuri tranziteaza ringul bursei de marfuri din Romania, cu toate ca ar putea fara vreo problema sa faca obiectul tranzitarii bursei, intrucat in general trebuie sa se afle la parametrii si in caracteristicile prevazute international, indiferent daca intra sau nu in bursa?! Nicidecum! Ici si colo cate o tranzactie cu produsele care pe alte meleaguri nu trec decat prin bursa de marfuri. Este o realitate ca, dupa 16-17 ani de economie de piata, Romania, o tara care trece drept cerealiera, nu are o bursa de cereale, ca Romania, care a extras si extrage petrol, care importa masiv titei si care rafineaza ceea ce produce si importa, nu are o bursa de titei si de produse petroliere!
Cu ce se ocupa in aceste conditii bursa de marfuri din Romania? Organizeaza licitatii! Bune si acestea! Ar fi si mai rau decat este fara astfel de licitatii transparente! Nu ca acelea organizate de diferite institutii de stat doar pentru a desemna un castigator dinainte stabilit, nu ca acelea trucate pentru a ajunge la preturi ce devalizeaza banul public! Dar trebuie sa fie clar ca tranzactiile cu produse specifice bursei de marfuri, care au valori mari, ocolesc ringul de negociere al institutiei de specialitate. Explicatia este simpla: cum s-ar mai putea face smecheriile care se fac, cum s-ar mai ascunde contrabanda, cum s-ar mai trage tunurile care se trag, cum s-ar mai face averi pe seama statului, cum ar mai putea fi oprimati bietii tarani producatori daca, spre deosebire de situatia din prezent, ar exista un pret al pietei care ar fi cel din bursa, si altele, si altele asemenea?!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.