Fondurile de pensii facultative vor debuta n ianuarie 2007, cAnd se vor putea colecta primele contributii. Comisia de Supraveghre a pensiilor private a nceput autorizarea administratorilor. Persoanele care se vor nscrie la un fond de pensii fac

Fondurile de pensii facultative vor debuta n ianuarie 2007, cAnd se vor putea colecta primele contributii. Comisia de Supraveghre a pensiilor private a nceput autorizarea administratorilor.

Persoanele care se vor nscrie la un fond de pensii facultative si se vor retrage mai devreme de a fi mplinit vArsta de 60 de ani nu vor putea primi banii investiti sub forma unei pensii. a€žUn contribuabil nu si poate retrage banii nainte de a mplini 60 de ani. El poate doar sa si transfere banii, pentru a constribui la un alt fond de pensii", a explicat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). El a adaugat ca exista si exceptii, n caz de invaliditate sau deces, suma acumulata urmAnd sa se plateasca n maximum cinci ani sau chiar pe loc.

AUTORIZARE. Fondurile de pensii facultative vor fi functionale la finele lunii ianuarie 2007, cAnd va demara procesul de colectare a primelor contributii in acest sistem. Deocamdata, CSSPP a inceput procedurile de autorizare a operatorilor care vor administra fondurile de pensii facultative, estimand ca 10-15 companii vor depune documentatia necesara. Pana in prezent, BRD-Groupe Societe Generale, ING Asigurari de Viata, Generali, Aviva, Interamerican, Allianz-Tiriac Asigurari, BCR si Certinvest si-au anuntat intentia de a depune documentatia.

CONTRIBUTII. Potrivit Legii pensiilor facultative (204/2006), de o astfel de pensie pot beneficia persoanele care au mplinit vArsta de 60 de ani si care au contribuit la acest sistem minimum 90 de luni. Nivelul contributiei se va ridica pana la 15% din venitul lunar impozabil al persoanei inscrisa la fondul de pensii. Contributiile vor fi deductibile in limita echivalentului in lei a 200 euro intr-un an fiscal. a€žUn calcul estimativ arata ca o pensie medie poate ajunge la circa 140 de euro pe luna, n conditiile n care contributia lunara se ridica la 20 de euro, perioada de contributie este de 25 de ani, randamentul anual este circa 7%, iar pensia sa fie n plata pAna n 15 ani", a explicat Mircea Oancea.

INFORMARE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.