Cartierul Parc, de la marginea orasului Beclean, judetul Bistrita-Nasaud, pe malul stang al Somesului Mare, a fost inundat in 1970. Casele au fost manate de ape si cartierul a fost desfiintat. Cu timpul, raul a fost diguit si zona a revenit la via
Cartierul Parc, de la marginea orasului Beclean, judetul Bistrita-Nasaud, pe malul stang al Somesului Mare, a fost inundat in 1970. Casele au fost manate de ape si cartierul a fost desfiintat. Cu timpul, raul a fost diguit si zona a revenit la viata. In anul 1996, primaria a comandat Atelierului Autonom de Proiectare SRL Bistrita intocmirea unui plan urbanistic zonal (PUZ), pentru zona Parc, care a fost aprobat de Consiliul local al orasului Beclean, in primavara aceluiasi an. Planurile au fost refacute dupa drumurile existente pe timpul Imperiului Austro-Ungar si nimeni n-a avut nimic de comentat. Doar ca atunci cand a fost vorba sa se execute lucrarile de amenajare pentru caile de acces si introducerea retelei de apa potabila s-a constatat ca acestea erau ocupate in mod abuziv. Vreme de zece ani, autoritatile locale si Prefectura Bistrita-Nasaud n-au fost capabile sa rezolve problema, multi locatari fiind nevoiti sa ocoleasca pret de kilometri pentru ajunge la proprietatile lor. In plus, exista pericolul sa nu se poata refugia din calea apelor, in cazul in care Somesul Mare se va umfla si va inunda din nou cartierul.
Ioan Nicula, in varsta de 76 de ani, si Niculaie Chira, in numele a 44 de localnici nedreptatiti, au depus nenumarate petitii la primarie si prefectura pentru a se rezolva aceasta problema, dar in zadar. In cele din urma s-au adresat instantelor de judecata, insa tot fara succes, cererea lor fiind declarata "inadmisibila", deoarece nu s-ar fi respectat nu stim ce proceduri. Cu toate acestea - fapt incontestabil -, pe drumurile de acces au fost edificate diverse constructii, majoritatea provizorii si fara nici un fel de autorizatie de constructie, dupa cum s-a constatat in urma controalelor efectuate de-a lungul timpului. Astfel, str. Bela Bartok, care a fost prevazuta a avea 390 m lungime si 7,5 m latime nu poate fi realizata, deoarece unii si-au extins proprietatile pe fundatia acesteia, in totalul dispret al legilor.
"Terenul a apartinut pe timpuri unui grof"
"La marginea cartierului Parc este o piata, iar primaria i-a aprobat SC REMAT SA Bistrita, care colecteaza piei de animale, sa-si desfasoare acolo activitatea. Firma a montat imediat o baraca metalica, chiar pe fundatia drumului care n-a fost distrusa in timpul inundatiilor din 1970. Numai ca ei au pus baraca dincolo de piata, dincolo de gard, si si-au facut o intrare in piata prin gardul respectiv, ca sa fie separati. Dar drumul acesta, ca si altele din zona, sunt in inventarul primariei sub forma de domeniu public. Terenul a apartinut pe timpuri unui grof, iar la Reforma agrara din 1945 proprietatea a fost impartita veteranilor de razboi, invalizilor, vaduvelor si orfanilor. Noi am sesizat prefectura despre asta, in repetate randuri. Am ajuns in situatia de a circula pe cai ocolitoare, pe malul Somesului, pentru ca drumul direct care face legatura intre oras si cartierul Parc este blocat in mod abuziv. In caz de inundatie, noi n-avem pe unde sa ne refugiem din calea apelor, decat doar prin Somes. Alta posibilitate nu exista. Ultimul prefect, Ioan Szilagyi, a venit la fata locului de cel putin patru ori ca sa constate situatia la fata locului. Ne-a zis sa-i dam in judecata pe cei cu firma, ca el nu-i poate obliga sa elibereze drumul de acces in cartier, cu toate ca si constructiile au fost ridicate acolo ilegal, avand la baza doar acordul Ministerului Economiei si Comertului. Acord care n-are nici o treaba cu autonomia locala de care se bucura fiecare zona din aceasta tara, domeniul public apartinand comunitatii si nu Capitalei ori ministerului cu pricina", ne-a povestit Ioan Necula.
In cartierul Parc din Beclean, fiecare face ce-l taie capul
Vazand cum stau lucrurile, unii dintre proprietari si-au exstins si ei terenurile, cu de la sine putere, fara nici un fel de aprobare din partea comunitatii locale. Anul trecut, Inspectoratul de Stat in Constructii a informat prefectura despre situatia existenta in cartierul I Parc: "Cu ocazia verificarilor in teren s-a constatat ca, pe traseul proiectat al strazii Bela Bartok, dinspre piata, exista doua cladiri cu destinatia birouri si magazii, proprietatea SC REMAT SA Bistrita, conducta de distributie gaze naturale si retea electrica de joasa tensiune, cladirile nefiind localizate, iar retelele nefiind prevazute in PUZ. De asemenea, domnii Baba Cornel din loc. Beclean, str. Bela Bartok nr. 5 si Buta Ioan din loc. Beclean, str. Bela Bartok nr. 7 au amplasate din anul 1988, pe retelele de utilitati (retea apa), garaje, acestea fiind edificate fara autorizatii de constructii".
In aceeasi zona, mai exista un garaj construit ilegal, apartinand familiei Alexandru Carhat.
Inspectoratul de Stat in Constructii a dispus si masurile care ar trebui luate pentru revenirea la o stare de normalitate. S-au fixat si termene, persoane responsabile, dar degeaba. N-au contat nici macar amenzile a cate zece milioane de lei aplicate familiei Carhat ori lui Nicolae Constantin Mates din cadrul Primariei Beclean. Lucrurile au ramas ca inainte.
"N-au nici macar avizul prefecturii"
"Un alt proprietar si-a extins proprietatea pe un alt drum. Daca a vazut ca REMAT-ul a ocupat un drum, el de ce sa nu ocupe? De ce sa nu procedeze la fel? Nu putem sa rezolvam nicicum aceasta problema si nu stim ce se va intampla cu noi. Cum sa ajunga REMAT-ul proprietar pe niste terenuri care nu le apartin si au fost dintotdeauna ale primariei? N-au nici macar avizul prefecturii. Unul, Grigore Gherghel, care a cumparat teren aici in 2003, si-a inchis gradina si ne-a blocat alt drum. A cumparat acolo de la fostul proprietar, dar terenul lui nu se intinde si pe drum, ci pe mai putin. Lucrurile s-au lamurit, dar el nu vrea sa inteleaga. Face ce-l taie capul. Majoritatea sunt evanghelisti, ca si primarul care-i sustine, de altfel. Am vorbit cu cei de la REMAT si zic ca ei sunt gata sa se retraga, dar cineva sa-i despagubeasca. Dar daca tu iei de pomana de la stat, in mod abuziv, un teren, cine vrei sa te despagubeasca? Acolo a fost drum de sute de ani, de pe timpul Austro-Ungariei, si nu se poate face altul prin alta parte. Poate doar prin Somes", ne mai spune Ioan Nicula.
Acuzatii aduse functionarilor publici
In mod normal, primaria are posibilitatea de a revizui modul in care au fost pusi faptic in posesie proprietarii care fac obiectul nemultumirilor celorlalti localnici, iar acolo unde este cazul se poate solicita anularea contractelor de vanzare-cumparare pe motiv de utilitate publica. Numai ca, se pare, primarul Nicolae Moldovan are cu totul alte prioritati, putin pasandu-i de solutiile propuse de Prefectura Bistrita-Nasaud. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca poate si are obligatia de a sesiza autoritatile competente, acolo unde s-a incalcat legea, unele persoane ocupand abuziv terenuri care nu le apartin.
In final, sa mai trecem in revista si acuzatiile pe care petitionarii le aduc functionarilor publici din primarie:
- gestiune frauduloasa a domeniului public, cu scopul de a dobandi un folos material;
- abuz in serviciu in forma calificata;
- neglijenta in serviciu, incalcarea din culpa a atributiilor de serviciu cu consecinte deosebit de grave;
- luare de mita;
- trafic de influenta - pretinderea de foloase pentru sine ori pentru altul de catre un functionar public;
- favorizarea infractorului;
- marturie mincinoasa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.