Daca va inchipuiti ca in Siria puteti vorbi romaneste pe strada, linistiti ca nimeni nu va intelege, va inselati amarnic. Pana si la Primaria din Damasc am fost intampinata cu ""bine ati venit!"", intr-o romana cu usor accent specific Orientului Mijl

Daca va inchipuiti ca in Siria puteti vorbi romaneste pe strada, linistiti ca nimeni nu va intelege, va inselati amarnic. Pana si la Primaria din Damasc am fost intampinata cu ""bine ati venit!"", intr-o romana cu usor accent specific Orientului Mijlociu.

Sunt peste 20.000,
s-au si organizat, pentru prima oara, intr-un ONG, o asociatie a absolventilor din Romania. Vorbesc romaneste, pentru ca au studiat la noi. Unii chiar s-au casatorit aici si au dus in Siria romani get-beget. Absolventii de facultati romanesti din Siria erau multi, pe vremea comunismului, dar s-au imputinat mult dupa Revolutie, in special din motive financiare.

MANDRI. Printre ei se numara inclusiv doi actuali ministri (Economiei si Finantelor), care au doctorate pe plaiuri mioritice, dar si seful biroului de presa al Primariei din Damasc, Antoine Char, care are la activ un doctorat la Pitar Mos, intre 1979 si 1982. N-a mai venit in Romania dupa ce si-a incheiat studiile, dar vorbeste bine romaneste si, de altfel, ne-a si intampinat cu ""bine ati venit!"" la Primarie, unde aveam un interviu cu guvernatorul Damascului. Ne-am conversat despre Romania, careia ii poarta o amintire frumoasa, despre interviul pe care i
l-a luat lui Nicu Ceausescu, in calitatea sa de corespondent al ziarului Al-Baath, despre oameni si
locuri care i-au ramas in inima. Daca in biroul sau n-ar fi intrat diversi colegi, cu varii probleme legate de mersul orasului, as fi uitat ca sunt in Siria.

GAZDA. Antoine Char, omul care mediaza intre presa si Primaria Damascului


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.