Razboiul politic dambovitean, dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu, se extinde in Europa. Propunerea primului ministru pentru comisarul european este privita cu suspiciune la Bruxelles. Acest fapt este pus de liberali pe seama urzeli
Razboiul politic dambovitean, dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu, se extinde in Europa. Propunerea primului ministru pentru comisarul european este privita cu suspiciune la Bruxelles. Acest fapt este pus de liberali pe seama urzelilor de la Cotroceni. Presedintele Basescu a parut ca accepta trocul stabilit miercuri dimineata la Palatul Victoria: comisarul european va fi numit de premier, iar PD va primi in schimb Ministerul Apararii. Victoria lui Tariceanu a fost una de o zi, interval in care democratul Sorin Frunzaverde a fost inscaunat si stampilat de Cotroceni la sefia Armatei. Odata cu oficializarea trecerii MApN in ograda PD, la Bruxelles, grupul socialistilor europeni, a dat semnalul nemultumirilor fata de candidatura lui Varujan Vosganian pe motiv ca acesta ar fi fost pe nota de plata a unor magnati. La Bucuresti, media lansau ipoteza ca Vosganian ar fi fost colaborator al Securitatii. Atacul asupra propunerii lui Tariceanu este concertat si devastator daca acuzele se dovedesc reale. In primul rand liberalii vor intra in colaps, iar premierul Tariceanu va deconta singur infrangerea. Apropiatii sai au dat deja semnale de desolidarizare in privinta numirii lui Vosganian. In schimb, presedintele Basescu va mai bifa inca o victorie, plus un minister extrem de important. Dincolo de castigul lui Basescu si al PD, Romania va primi insa o palma usturatoare la capitolul imagine. In fapt, victoria Cotrocenilor va fi in defavoarea romanilor. Pana la ora inchiderii editiei, Varujan Vosganian nu avut nici o reactie la tot razboiul in mijlocul caruia se afla. (M.T.)
Baroana Nicholson: Va fi un comisar excelent!
Baroana Emma Nicholson of Winterbourne, vice-presedinte al Comisiei pentru politica externa din Parlamentul European a declarat in exclusivitate pentru ZIUA: "Varujan Vosganian va fi un comisar excelent!". Liderul grupului liberal-democrat din Parlamentul European, Graham Watson, a declarat ieri ca: "D-l Vosganian este competent, calificat si are experienta. Nu stim deocamdata ce portofoliu ii va fi dat in Comisie, insa am incredere ca va face fata indiferent carui post ii va fi dat de presedintele Comisiei Barroso. Este esential pentru Parlament ca in cadrul audierilor sa se concentreze asupra calitatilor individuale, cunostintelor si calificarilor candidatilor mai degraba, in loc sa se concentreze asupra afilierii lor politice".
Cum apreciati desemnarea lui Varujan Vosganian pentru postul de comisar european?
Am fost incantata sa aud ca Romania l-a propus pe domnul senator Varujan Vosganian pentru postul de Comisar European. Cred ca va fi un Comisar excelent. Astept cu nerabdare numirea lui oficiala si cred ca va urma un drum intelept si atent intre diferitele forte puternice pe care le va gasi aici, la Bruxelles. Destinatia Bruxelles nu este deloc o sarcina usoara atunci cand, asa cum se intampla acum, la Comisie exista discutii foarte importante despre Orientul Mijlociu si despre atatea alte probleme urgente si grave. Avem atatia oameni de valoare aici, atat de multi intelectuali de marca, oameni absolut exceptionali si vestea cea buna este ca senatorul Varujan Vosganian este perfect capabil sa li se alature, isi va gasi firesc locul printre ei si va aduce o contributie remarcabila si echilibrata nu numai in numele Romaniei, ci, de acum inainte, si in numele intregii Uniuni Europene. Astept numirea sa oficiala, cred ca acum, in momentul in care vorbim, se afla chiar in intalnirea cu presedintele Barrosso si asteptam cu totii confirmarea instalarii sale in postul de Comisar European. Felicit Guvernul Romaniei pentru aceasta alegere!
Frumoase aprecieri, dar tin sa va spun ca ele sunt in contradictie totala cu parerea colegilor dvs., euro-deputatii socialisti care au afirmat intr-un comunicat de presa ca domnul Vosganian este o persoana deloc cunoscuta...
Senatorul Vosganian nu este deloc o persoana necunoscuta pentru cei care au lucrat cu Romania, o tara unde el este o valoare recunoscuta si apreciata. Iata de ce am convingerea ca acceptarea sa in functia de Comisar European va fi un beneficiu pentru noi toti, un lucru constructiv si pozitiv. Noi il cunoastem foarte bine, poate in Bruxelles nu atat de bine cum il vom cunoaste de acum inainte. Dar tin sa repet ca cei care am lucrat cu Romania, noi cei care am lucrat cu romanii, ii cunoastem foarte bine valoarea deosebita. (Cristian UNTEANU, Bruxelles)
Socialistii europeni: A fost pe nota de plata a unor magnati
Foto: Mediafax Grupul socialistilor europeni din Parlamentul European a dat ieri un semnal clar al nemultumirii lor fata de candidatura lui Varujan Vosganian la postul de comisar european. "A fost foarte multa vreme pe nota de plata a unor magnati", au afirmat socialistii europeni fata de Varujan Vosganian.
Candidatii Romaniei si Bulgariei pentru functia de comisar european vor fi audiati riguros, avertizeaza vicepresedintii Grupului Socialist din PE, Jan Marius Wiersma si Hannes Swoboda (foto), intr-o declaratie comuna.
In declaratia aparuta pe site-ul personal al lui Wiersma se arata ca cei doi isi exprima ingrijorarea in special in legatura cu candidatul roman, insa precizeaza ca ambii vor trebui sa raspunda unor intrebari riguroase, in cadrul unei proceduri detaliate de audiere la Parlamentul European.
"Candidatul Bulgariei este cunoscut pentru atitudinea si implicarea politica pro-europeana, in timp ce candidatul roman nu este. Ce se stie este ca a fost foarte mult timp la dreapta esicherului politic si pe nota de plata a unor magnati", precizeaza cei doi. Wiersma si Swoboda sustin ca vor fi corecti, dar duri in audierea celor doi, care, daca vor fi acceptati, vor inclina balanta politica a Comisiei Europene spre dreapta. "Noi vom solicita presedintelui CE, Jose Barosso, mentinerea spectrului politic al Comisiei pe centru", se arata in declaratie.
Varujan Vosganian este singurul dintre cei despre care s-a vorbit in presa ca ar putea fi desemnati de Romania care a sustinut, inainte si dupa nominalizare, ca, daca va fi comisar european, isi va reprezenta tara la Bruxelles.
Conform legislatiei comunitare, Comisia este institutia care, spre deosebire de Parlamentul European si de Consiliul European, nu reprezinta statele membre, ci Uniunea Europeana. Membrii Comisiei sunt alesi din tarile UE, insa fiecare dintre ei depune un juramant de independenta. (D.E.)
Audierile din PE vor fi dure
Votul privind noua Comisie a fost amanat pentru sedinta PE din 11-14 decembrie * Comisarii Romaniei si Bulgariei vor fi validati pe 4 ianuarie 2007
Conferinta liderilor grupurilor politice din Parlamentul European a stabilit ca votul privind noua Comisie Europeana va avea loc in timpul sesiunii plenare a PE din perioada 11-14 decembrie, relateaza Mediafax. Decizia prevede decalarea datei de vot, programata initial sa se desfasoare la 4 ianuarie. Parlamentul European ar fi dorit ca europarlamentarii romani si bulgari sa ia parte la sesiunea de vot si din acest motiv programasera sesiunea pentru inceputul anului viitor. Pana la 1 ianuarie 2007, reprezentantii Romaniei si Bulgariei la UE vor avea exclusiv statut de euroobservator. In cele din urma, europarlamentarii au decis sa decaleze data votului pentru ca noua Comisie, care va avea o structura extinsa, sa fie deplin operationala de la 1 ianuarie 2007.
Enrico D'Ambrogio, seful Biroului de informare al Parlamentului European la Bucuresti, a anuntat ca, la sfarsitul lunii noiembrie, ar putea avea loc audierile in Parlamentul European, audieri ce vor putea fi urmarite pe site-ul PE. El a precizat ca cei care vor candida vor primi doua chestionare. Unul general care se va referi la personalitatea si experienta intervievatului, ideea sa despre viitorul UE, atitudinea privind Parlamentul European si conceptia sa privind rolul sau in Comisia Europeana. Cel de-al doilea chestionar va fi unul de specialitate. D'Ambrogio a mai spus ca atat chestionarele, cat si raspunsurile candidatilor vor fi publicate pe site-ul PE. Candidatii vor trebui sa anunte si componenta cabinetului lor. Audierea propriu-zisa va dura intre doua si trei ore. Votul definitiv va fi dat in Parlamentul European pe 4 ianuarie 2007 cand vor fi validati doar comisarii Romaniei si Bulgariei.
Intrebari pentru Vosganian
Liberalul Varujan Vosganian va trebui sa raspunda, in cadrul audierilor din comisiile PE, la intrebari referitoare la activitatile sale din domeniul afacerilor si din cel politic sau la angajamente incompatibile cu statutul de comisar european, informeaza Mediafax. Intrebarile care ii vor fi puse lui Vosganian se vor referi la date cu caracter personal si profesional, cum ar fi: "Ce aspecte ale calificarilor si experientei dumneavoastra profesionale au avut, in opinia dumneavoastra, un rol deosebit pentru numirea dumneavoastra si pentru viitoarele sarcini in calitate de comisar?".
De asemenea, se vor referi la independenta in indeplinirea sarcinilor, vizand ce intelege prin obligatia de independenta in indeplinirea sarcinilor si cum intentioneaza in mod concret sa puna in aplicare acest principiu. "Puteti furniza Parlamentului European detalii cu privire la activitatile dumneavoastra recente si actuale din domeniul afacerilor, financiar si politic sau detalii privind orice alt angajament care ar putea fi incompatibil cu viitoarele dumneavoastra sarcini?", va fi o alta intrebare care ii va fi pusa candidatului roman la postul de comisar european.
Un alt domeniu asupra caruia va fi chestionat Varujan Vosganian este cel privind viitorul Uniunii Europene. El va fi intrebat despre consecintele faptului ca Tratatul constitutional nu a putut intra in vigoare, asa cum se spera, la 1 noiembrie 2006, despre modul in care Comisia Europeana ar putea sa contribuie la solutionarea, inainte de 2009, a problemei constitutionale cu care se confrunta UE, despre Strategia de la Lisabona si despre actiunile pe care le-ar intreprinde pentru a accelera progresele inregistrate in atingerea obiectivelor de la Lisabona si care ar trebui sa fie prioritatile, precum si despre ce intentioneaza sa faca pentru a imbunatati imaginea publica a Comisiei. (D.E.)
Candidatul roman infrunta corul euro-scepticilor inca din 1998
Afirmatiile socialistilor Wiersma si Swoboda conform carora candidatul Romaniei nu s-ar fi remarcat prin atitudine si implicare politica pro-europeana dovedesc cel putin o insuficienta documentare asupra cazului. Inca din perioada in care era presedinte al Partidului Alternativa Romaniei (PAR) si principal vector al Clubului Dreptei (1998), Varujan Vosganian milita, infruntand corul euro-scepticilor, pentru aderarea la Uniunea Europeana. In 1999, Vosganian critica inconsecventa autoritatilor de la Bucuresti in raporturile cu UE, pledand pentru respectarea angajamentelor: "Dupa ce am primit din partea Uniunii Europene nota de buna purtare, am scos limba la diriginte". In calitate de lider al Uniunii Fortelor de Dreapta (UFD), Vosganian arata, in 2000, ca pune actiunile pro-europene mai presus decat interesele politice de moment: "Noi am votat nu pentru Guvernul Isarescu, noi am votat - la investitura - pentru Programul de integrare europeana". In timpul guvernarii pesediste (2001-2004), Vosganian a criticat insistent superficialitatea procesului de modernizare a societatii romanesti, aratand ca integrarea europeana "este o optiune de civilizatie" si ca de beneficiile acesteia, va profita, pe termen lung, majoritatea populatiei, conducand la disparitia reminiscentelor de origine comunista si a nostalgiilor etatiste. In plus, daca cei doi socialisti ar fi citit macar cateva din articolele scrise de Varujan Vosganian de-a lungul vremii sau ar fi ascultat discursurile politice ale acestuia, nu ar mai fi spus, probabil, ca duce lipsa de atitudine si implicare politica pro-europeana. Pe de alta parte, politicianul propus de Romania pentru Executivul european corespunde cerintelor prevazute in "fisa postului". Conform Tratatului de la Nisa membrii Comisiei Europene trebuie "sa fie alesi pe baza competentei, iar independenta lor trebuie sa fie dincolo de orice indoiala". Comisarii europeni trebuie sa fie independenti in cadrul activitatii lor, arata acelasi tratat: "Membrii Comisiei, in interesul general al Comunitatii, vor fi complet independenti in indeplinirea indatoririlor lor. In indeplinirea acestor indatoriri nu vor cere si nu vor primi instructiuni din partea nici unui guvern ori a oricarui alt organism. Se vor abtine de la orice actiuni incompatibile cu indatoririle lor. Fiecare stat membru se obliga sa respecte aceste principii si sa nu caute sa influenteze membrii Comisiei in indeplinirea sarcinilor lor". (L.I.)
Vosganian acuzat ca a fost informator
Liviu Turcu sustine in editia de astazi a Jurnalului National ca liberalul Varujan Vosganian a fost recrutat ca informator al Securitatii, la inceputul anilor 1980, de catre un ofiter care a lucrat in subordinea lui Turcu, seful Centrului de Informatii Externe, potrivit Antena 3. Liviu Turcu a fost ofiter la DIE si ulterior al Centrului de Informatii Externe (CIE), ocupand functia de general. Dupa fuga sa in America, in 1989, Turcu a fost condamnat la moarte, in lipsa, din ordinul direct al lui Nicolae Ceausescu. Dupa 1990, sentinta a fost casata si Liviu Turcu a fost reabilitat. Varujan Vosganian - candidatul Romaniei pentru functia de comisar european - ar fi fost informator al Securitatii, sustine Antena 3, care citeaza Jurnalul National. Vosganian ar fi fost recrutat de unul dintre subordonatii lui Liviu Turcu. (D.I.)
Puiu Hasotti, PNL
E ori dezinformare, ori diversiune
Vicepresedintele liberal, Puiu Hasotti, sustine ca informatiile potrivit carora Varujan Vosganian ar fi fost colaborator al Securitatii, sunt rodul unei diversiuni puse la cale de adversarii politici ai PNL, noteaza Newsin. "Nu cred catusi de putin, este ori o dezinformare, ori o diversiune interna pusa la cale de adversarii politici ai PNL, fie ca sunt la putere, fie din opozitie", a comentat Hasotti. "Cum se face ca acest securist (Liviu Turcu - n.red.) vorbeste abia acum? Niciodata nu am avut incredere in ce spun securistii, pentru ca ei manipuleaza", a mai spus vicepresedintele liberal. (O.B.)
Mircea Geoana, PSD
"E clar ca exista un interes sa fie sabotat"
Presedintele PSD, Mircea Geoana, apreciaza ca presupunerile care apar in acest moment in legatura cu trecutul de informator al lui Varujan Vosganian indica un interes ca aceasta nominalizare sa fie sabotata. "Ma intreb de ce aceste informatii apar tocmai acum. E clar ca exista un interes ca Vosganian sa fie sabotat, nu se stie din partea cui vine, insa asteptam cu interes sa vedem cum evalueaza aceasta epopee", a declarat Geoana, conform NewsIn. Liderul PSD a evitat sa comenteze acuzatiile ce i se aduc de catre Jurnalul National lui Vosganian, insa a mentionat ca Guvernul trebuia sa faca o alegere tinand cont si de echilibrul dintre grupurile parlamentare din Comisie si din Parlamentul European. (O.B.)
Marko Bela, UDMR
"Nici nu cred sa fie adevarat"
"Eu sper sa nu fie adevarata aceasta stire", a comentat liderul UDMR, Marko Bela, citat de NewsIn. El a adaugat ca, daca exista o suspiciune in legatura cu trecutul lui Vosganian, singura institutie in masura sa se pronunte este CNSAS. "Nici nu cred sa fie adevarat", a spus presedintele Uniunii, aminitind de faptul ca CNSAS a verificat candidatii pentru Parlament. (O.B.)
Lucian Bolcas, PRM
"Nu i se poate imputa lui Vosganian"
"Acest lucru nu i se poate imputa lui Varujan Vosganian chiar daca ar fi adevarat. Cum ramane cu cei care sunt agenti dupa Revolutie?" (R.G.)
CNSAS nu detine nici un dosar
Presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu, spune ca la institutie nu a fost vreodata vreun dosar de-al lui Varujan Vosganian, varianta confirmata si de alti doi colegi de-ai sai, Mircea Dinescu si Cazimir Ionescu. Secasiu a subliniat faptul ca Vosganian a fost verificat de Colegiul CNSAS in mai multe randuri, ultima oara chiar in urma cu cateva luni, "in vara". "La ultima verificare am trimis solicitari la toti detinatorii de arhive pe care i-am rugat sa ne transmita orice document referitor la Varujan Vosganian. Aceasta este, de altfel, procedura in cazul oricarei persoane verificate din oficiu. Detinatorii de arhive ne-au raspuns ca nu au nimic pe numele domnului Vosganian, asa ca nu am primit niciodata nimic", a spus Secasiu, conform Mediafax. Mircea Dinescu si Cazimir Ionescu au confirmat si ei versiunea lui Secasiu. Ei au negat sa fi avut vreodata in mana vreun document al Securitatii care sa aiba legatura cu persoana lui Varujan Vosganian. Presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, anunta, la sfarsitul lunii august, ca Uniunea a cerut CNSAS sa-i puna la dispozitie dosarele persoanelor din conducerea USR, deci inclusiv al lui Varujan Vosganian, vicepresedinte al institutiei. Cu aceeasi ocazie, Vosganian afirma ca este "cel mai cercetat cetatean armean", avand depuse patru cereri la CNSAS pentru a-si vedea dosarele. In plus, el aprecia ca adevarata problema este ca fostii informatori ai Securitatii sa nu mai fie pe functii de conducere. "Problema este ca ei sa nu ne mai conduca (...) Trebuie sa-i facem sa nu mai fie calauzele noastre, sa-si macine in tacere slabiciunile", afirma atunci Vosganian.
Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a amintit ca Vosganian a fost verificat de CNSAS si la depunerea candidaturii pentru Parlament. (O.B.)
Cezar Preda, vicepresedinte PD
Responsabilitatea e a lui Tariceanu
Vicepresedintele democrat Cezar Preda a declarat ieri ca PD spera ca informatia potrivit careia Varujan Vosganian a fost informator al Securitatii sa nu se confirme si precizeaza ca responsabilitatea pentru numirea acestuia in functia de comisar european ii revine premierului. "PD spera sa nu se confirme informatia potrivit careia Varujan Vosganian, propus in functia de comisar european, ar fi fost informator al Securitatii. Ar fi o lovitura pentru Romania", a precizat vicepresedintele democrat Cezar Preda, citat de Mediafax. El a aratat ca PD isi mentine pozitia fata de reprezentantul PNL conform careia "intreaga responsabilitate pentru nominalizarea lui Varujan Vosganian in functia de comisar european ii revine numai premierului Calin Popescu Tariceanu". "Primul-ministru si-a dorit aceasta candidatura, el fiind cel responsabil pentru numele propus", a aratat Preda. Vicepresedintele democrat a admis ca Vosganian a fost nominalizat de premier in functia de comisar european "prin consens cu PD, pentru mentinerea Aliantei DA". (R.G.)
Revolta in PNL
Mircea Paun - ZIUA FOTO Senatorul Puiu Hasotti si deputatul Dan-Radu Rusanu au sarit la gatul lui Tariceanu pentru ca premierul nu a stiut sa joace cartea comisarului european * "Este o mare porcarie ce s-a intamplat azi (n.r.- miercuri)", declara Rusanu
Trocul dintre Palate a trezit nemultumirea taberelor din PNL ostile premierului Tariceanu care nu s-au sfiit sa amendeze noile "afeceri" pe care primul ministru le-a parafat cu Cotrocenii. Surse liberale ne-au precizat ca, miercuri sera, in sedinta conducerii PNL, senatorul Puiu Hasotti si deputatul Dan-Radu Rusanu s-au erijat in portavocea liberalilor nemultumiti de trocul cu Basescu. Cei doi lideri i-au explicat in fata premierului ca si-a jucat gresit cartea deoarece numirea comisarului european cade in jurisdictia primului ministru, aceasta problema nenecesitand negocieri cu PD.
Pe de alta parte, Hasotti si-a manifestat nemultumirea vizavi de decapitarea ministrului-suspendat Atanasiu, la comanda lui Basescu. De asemenea, cei doi au insinuat voalat ca, prin parasirea MApN, liberalii au pierdut teren in domeniile care privesc siguranta nationala. Mai mult, atat senatorul, cat si deputatul au criticat atitudinea presedintelui Basescu care a gasit de cuviinta sa medieze "trocul cu PD", ne-au precizat sursele citate. "Este o mare porcarie ce s-a intamplat azi", a tunat Rusanu care a sustinut ca premierul prezinta o infrangere ca pe un succes al PNL. Atat Hasotti, cat si Rusanu au averizat ca Varujan Vosganian poate ramane doar la stadiul de "nominalizat" in functia de comisar european, liberalii neavand nici o certitudine ca acesta va trece de vot in Parlamentul European. Cei doi au explicat ca popularii europeni si socialistii pot da cu tifla PNL, votand impotriva lui Vosganian.
Pus la zid de propriii oameni
La randul sau, Tariceanu s-a facut ca ploua si s-a scuzat ca nu le-a telefonat personal celor doi pentru a le explica noua situatie. Vazand ca nici asa nu scapa basma curata, primul ministru a schimbat registrul si a trecut si el la critici. "Cand o sa munceasca mai mult toti liberalii, si lucrul asta o sa se vada in sondaje, vor fi indreptatite criticile de genul ca am pierdut un minister", i-a pus Tariceanu cu botul pe labe pe cei doi rebeli. Cot la cot cu premierul, in apararea trocului a sarit si tanarul Bogdan Olteanu care l-a acuzat pe Rusanu ca plange cu "lacrimi de crocodil", desi nu a catadicsit sa-l apere public pe Atanasiu. Tariceanu i-a explicat insa lui Rusanu de ce PNL nu mai putea mentine in propria-i ograda MApN. El le-a povestit ca Basescu i-a spus cat se poate de clar ca doreste "un apropiat" la MApN, altfel "ministerul nu mai exista pentru mine". Sursele au sustinut ca, in discutia tete-a-tete, Basescu l-a amenintat pe premier ca, indiferent cine e ministru la Aparare, tot el va condce ministerul; prin seful Inaltului Stat Major. Surse apropiate premierului ne-au explicat insa ca Tariceanu este constient ca situatia creata este mai mult decat delicata. "Premierul este constient ca daca nu isi mentine sustinerea in partid, avand in vedere animozitatile dintre Palate si neintelegerile cu PD, poate pierde totul", ne-au declarat acestea. Liberalii au dezbatut si strategia politica care prevede prelungirea portocolului pana in 2010, respingerea fuziunii si sustinerea unui candidat unic la presedintie, selectat dintre politicienii Aliantei care sunt cel mai bine plasati in sondajele de opinie.
Escaladarea domniei Basescu
Trocul clocit de Basescu si Tariceanu a fost dur stigmatizat, ieri, si de liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu. El si-a criticat seful pe linie de partid, dar nu a uitat sa il taxeze si pe seful statului pentru incalcarea Constitutiei si imixiune. Antonescu a anuntat ca va propune Delegatiei Permanente a liberalilor, convocata astazi, o rezolutie prin care PNL sa ceara foarte clar respectarea Constitutiei si limitarea actiunilor politice ale lui Traian Basescu "strict la prerogativele prezidentiale" constitutionale. Prin aceeasi rezolutie, Antonescu a spus ca PNL trebuie sa-i solicite lui Tariceanu, sa fie "singurul si deplinul prim-ministru al tarii". "Vorbe precum acelea ca "Ministerul Apararii este al meu", ca "oricum, eu conduc ministerul", domnul Basescu le poate spune la mici jocuri de societate, pe care le poate juca cu apropiatii in curte la Cotroceni sau in alte locuri, in timpul liber. In Romania, care e tara europeana, asa ceva PNL nu trebuie sa mai permita sa se intample", a sustinut liderul de la Camera.
Antonescu, care nu demult acuza "guvernul de intimi" format de Tariceanu, a recunoscut ca nu stie ce succes va avea aceasta motiune pe care intentioneaza s-o propuna conducerii. "Cred ca ieri (miercuri n.r.), cu concursul domnului Calin Popescu Tariceanu, pornind de la bune intentii, s-a intamplat o noua escaladare a domniei lui Traian Basescu de a incalca Constitutia si de a considera ca, in aceasta tara, domnia sa este si presedinte si prim-ministru si, eventual, presedintele celor doua Camere", a apreciat liderul PNL. In opinia lui Antonescu, Basescu "a orchestrat o operatiune de casa" in cazul suspendarii lui Atanasiu, spunand ca presedintele "incalca lejer legea, la pas si nestingherit" si nu respecta promisiunile facute ca din Executiv sa nu mai faca parte fosti ministri din guvernarea CDR. El a insistat ca, in ciuda acestei promisiuni, PD i-a propus pe Radu Berceanu, Anca Boagiu si Sorin Frunzaverde in actualul Executiv.
Liderul liberal a mai spus ca Basescu "a riscat imaginea Romaniei, pentru a-si intari, inca o data, in fata electoratului, imaginea omului tare care face ce vrea in Romania". "Domnul Basescu, in visele sale de uscat, considera ca domnia sa conduce ministerul Apararii", a spus Antonescu. "In aceste probleme, Basescu nu are tata, nu are mama, are doar partid, pe care il conduce", a tunat liderul de la Camera. (Razvan GHEORGHE)
Patru pentru platforma Stolojan
Trei parlamentari PNL si fostul liberal Ioan Ghise, care este deputat, au anuntat ieri ca sustin platforma politica liberala a lui Theodor Stolojan (foto), pe care o considera punctul de plecare pentru formarea polului de centru-dreapta, cu o puternica identitate liberala.
"Apreciem ca Theodor Stolojan are capacitatea de a restabili increderea electoratului in liberali si de a finaliza proiectele politice pe care electoratul le-a legitimat prin rezultatul alegerilor din 2004", se arata intr-un comunicatul, citat de Mediafax, semnat de deputatii Dan Horatiu Buzatu, Ioan Ghise, Claudius Zaharia si de senatorul Mircea Cinteza. Acestia au considerat ca platforma politica liberala pentru clarificarea doctrinara, unitatea si relansarea fortelor de centru-dreapta reprezinta solutia realista de rezolvare a gravelor probleme de viziune, de strategie politica si de imagine pe care le are in acest moment PNL. "Platforma politica liberala este consecventa cu valorile liberale si cu angajamentele din campania electorala care au condus la castigarea alegerilor", se arata in comunicatul celor patru. Deputatul Ioan Ghise a fost exclus din PNL pe motiv de colaborare cu fosta Securitate.
PNL Iasi in prag de descompunere
Filiala PNL Iasi risca sa se rupa in doua, 80 de liberali declarandu-si sprijinul, ieri, pentru platforma politica lansata de Theodor Stolojan si Valeriu Stoica. "Vom face o conferinta de presa, luni sau marti, cand vom anunta oficial grupul de initiativa de la Iasi. Din grup fac parte 15 liberali, inclusiv domnul Oprea (Dumitru Oprea, rectorul Universitatii "Al.I.Cuza", fost presedinte PNL Iasi, n.r.). in plus, am strans semnaturi de sprijin de la 100 de oameni, 80 la suta dintre acestia fiind membri ai PNL, restul fiind simpatizanti ai initiativei", a declarat consilerul judetean Marius Spanu (PNL), citat de NewsIn.
Potrivit acestuia, din grupul de initiativa fac parte persoane care se afla acum in structurile de conducere ale partidului, cat si alesi locali din judetul Iasi, pe listele electorale ale PNL la alegerile din 2004. "Multora le este frica, deoarece isi pierd postul de consilier local daca recunosc ca sprijina platforma politica de relansare a PNL", a mai spus liberalul. Conform ultimelor modificari aduse la legea administratiei publice, un membru de partid isi pierde automat functia publica pe care o detine in cazul in care formatiunea din care face parte ia decizia excluderii. Peste o saptamana, la Iasi, este asteptat Theodor Stolojan pentru a saluta formarea grupului de initiativa din capitala Moldovei.
In ultimele zile, liberali din organizatiile Sibiu, Bucuresti Sector 1, Prahova, Tulcea, Bacau, Timis, Covasna si Arad au format grupuri de initiativa pentru sustinerea platformei, majoritatea fiind liberali marginalizati care au pierdut alegerile interne in filialele din care fac parte. (D.I.)
Teodor Atanasiu sef la AVAS
Firmele la care el a fost administrator, inainte de a deveni ministru, au lucrat in pierdere
Premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat, ieri, decizia de eliberare a lui Razvan Orasanu din functia de presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), precum si decizia prin care fostul ministru al Apararii Nationale, Teodor Atanasiu (PNL), va prelua conducerea AVAS. Deciziile vor intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial. Razvan Orasanu a fost anuntat de premierul Tariceanu, miercuri, in sedinta de Guvern, ca va fi inlocuit cu Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apararii, au declarat, ieri, pentru Mediafax, surse din AVAS.
Orasanu, fost consilier pe probleme economice al premierului Tariceanu, se afla la conducerea Autoritatii din luna ianuarie, preluand postul de la Giliola Ciorteanu, care a asigurat interimatul dupa demisia lui Gabriel Zbarcea, din septembrie 2005. El ar putea reveni in postul de consilier al primului-ministru. Ministrul suspendat al Apararii, liberalul Teodor Atanasiu, si-a anuntat, miercuri, demisia din functie, viitorul sef al ministerului Apararii urmand sa fie Sorin Frunzaverde (PD).
Atanasiu a fost administrator la compania Palplast Sibiu, membra a grupului Rompetrol, detinut de Dinu Patriciu, si la B&M Direct Consulting, firme care sub coordonarea sa au trecut de la profit la pierderi, informeaza Mediafax. Atanasiu a detinut, in perioada 2001-2004, functia de administrator la Palplast Sibiu, producator de articole din materiale plastice, conform propriului CV, publicat pe site-ul Ministerului Apararii Nationale la vremea cand detinea acest portofoliu. Sub administrarea lui Atanasiu, Palplast a obtinut in anul 2001 un profit net de circa 97.000 lei, in urmatorul an un profit de 2,14 milioane lei, ajungand in 2004 la o pierdere de peste 120.000 lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Atanasiu a mai fost administrator la B&M Direct Consulting din Cugir, societate la care, potrivit presei centrale, a fost si actionar pana la numirea in functia de ministru al Apararii. Firma al carei obiect de activitate este consultanta pentru afaceri si management, a avut in 2002, inainte ca Atanasiu sa devina administrator, un profit de 10.618 lei. In perioada 2003-2004, B&M Direct Consulting a inregistrat un profit de 1277 lei (12,7 milioane lei vechi) in 2003, si pierderi de circa 2500 lei anul urmator, potrivit datelor MFP.
Atanasiu a mai detinut functia de director general adjunct al Uzinei Mecanice Cugir, in perioada 1997-2001, si a fost membru in Consiliul de Administratie al FPS (actual AVAS) in perioada 1997-2000. El este in prezent actionar la firma Credit Consulting (Alba Iulia) cu 30% din actiuni si la Cooperativa de Credit Concordia (Cugir), valoarea actiunilor detinute fiind de 1000 lei, potrivit declaratiei de interese din luna mai 2006. (R.A.)
Liberalii au luat RAAPPS de la democrati
Cristian Vlaicu (Foto: Mediafax) Directorul general Cristian Vlaicu (PD) a fost schimbat in prima zi de munca, dupa un concediu mediul prelungit * El a fost inlocuit de adjunctul sau, Adrian Dumitru (PNL) * Vlaicu este acuzat de SGG ca a schimbat destinatia a 214 imobile, din locuinte in spatii comerciale * Alta acuzatie este ca a cerut un premiu de 200 de milioane de lei vechi fara sa fie justificat de performantele institutiei pe care o conduce
Directorul general al Regiei Autonome pentru Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat, Cristian Vlaicu (PD) a fost demis din functie de catre ministrul SGG si inlocuit cu adjunctul sau, Adrian Dumitru, numit din partea PNL in consiliul de administratie al regiei. RA-APPS este o structura care functioneaza in subordinea Secretariatului General al Guvernului. Vlaicu (PD) a fost instiintat, miercuri, ca a fost inlocuit cu adjunctul sau, directorul executiv al Directiei Tehnice, Adrian Dumitru (PNL), numit de catre Radu Stroe (PNL) in consiliul de administratie al RA-APPS.
Vlaicu ameninta cu procesul
Directorul general al regiei a aratat ca miercuri a fost prima sa zi de reluare a activitatii, dupa ce s-a luptat mai multe luni cu o boala aproape incurabila si a stat in concediu medical. "Am fost la serviciu toata ziua si nu am primit niciun telefon prin care sa fiu anuntat direct ca am fost demis. Chiar daca a fost vorba de un troc politic, trebuia sa fiu anuntat si eu. Sau daca mi se imputa ceva in desfasurarea activitatii mele, de asemenea trebuia sa imi fie comunicat acest lucru. Eu voi discuta cu avocatul meu despre aceasta problema pe care nu vreau sa o las asa si vreau sa caut dreptatea pe calea legala", a spus Vlaicu. La ora la care Vlaicu a fost instiintat de catre colegi ca a fost demis din functie, Radu Stroe anunta ca operatiunile de verificare a celor 270 de contracte de inchiriere incheiate de Regia Autonoma pentru Patrimoniul Protocolului de Stat ar putea conduce la masuri drastice, mergand pana la evacuarea chiriasilor din spatiile respective, daca vor fi constatate nereguli. Radu Stroe nu a mentionat nimic despre inlocuirea in functie a sefului RA-APPS. SGG a dispus, luni, conducerii Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat ca in prima sa sedinta, care se va desfasura cel mai probabil vineri, sa analizeze toate tipurile de contracte si conventii de cazare incheiate de RA-APPS si sa verifice legalitatea acestora. Solicitarea a fost adresata dupa ce Partidul Initiativa Nationala a cerut RA-APPS si SGG sa dea publicitatii lista tuturor politicienilor care locuiesc in mod ilegal in locuinte de protocol si sa rezilieze aceste contracte, amintind cazurile lui Mircea Geoana si Vasile Dancu.
Neregulile gasite de SGG
SGG a transmis ieri un comunicat de presa, prin care afirma ca fostul presedinte al RA-APPS a promovat, sustinut si aprobat, ca presedinte al Consiliului de Administratie, doua hotarari din 2005 prin care a schimbat destinatia a 214 imobile, din locuinte in spatii comerciale inchiriate unor societati comerciale recent infiintate. De asemenea, printre motivele demiterii lui Cristian Vlaicu mai sunt si nerespectarea hotararilor CA al RA-APPS cu privire la restructurarea regiei in 2005 si 2006 si nici nu s-au facut demersurile necesare pentru vanzarea spatiilor din Casa Presei Libere catre firmele care activeaza in domeniul presei. Potrivit SGG au fost inregistrate restante si deficiente in solutionarea notificarilor formulate in baza Legii 10/2001, constatate si consemnate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si de Autoritatea de control a Guvernului. Referitor la modul de indeplinire a sarcinilor manageriale de catre fostul sef al RA-APPS, SGG afirma ca, la 25 iulie 2006, s-a solicitat SGG acordarea unui premiu anual directorului general pentru activitatea desfasurata in 2005, in cuantum de peste 200 de milioane lei vechi. In urma analizei criteriilor de performanta manageriala, SGG a constatat insa ca nu au fost indeplinite criteriile privind realizarea ratei profitului si rentabilitatii la nivelurile stabilite si asumate pentru anul trecut, fiind sesizate si deficiente privind managementul si organizarea RA-APPS. Insa, in data de 25 octombrie, Cristian Vlaicu revenit cu aceeasi solicitare privind acordarea premiului anual. "Nu in ultimul rand, SGG a mai constatat o defectuoasa gestionare a relatiilor cu mass-media, manifestata printr-o opacitate totala in transmiterea informatiilor solicitate de presa referitoare la activitatea RA-APPS", se mai arata in comunicat. (Corina SCARLAT)
Ministrul Frunzaverde are ordinul de a pune Armata pe picioare
Basescu a recunoscut ca aceasta este departe de a arata in realitate asa cum este ea prezentata in statistici * "Aveti o misiune grea, sa prindeti timpul din urma", i-a spus presedintele noului ministru al Apararii
Foto: Rompres Sorin Frunzaverde a depus, ieri, juramantul de investitura in functia de ministru al Apararii, in fata presedintelui Traian Basescu, in cadrul unei ceremonii desfasurate in prezenta premierului Calin Popescu-Tariceanu, la Palatul Cotroceni.
Seful statului a tinut sa-i atraga atentia inca de la inceput noului ministru ca Armata este departe de a arata in realitate asa cum este prezentata in statistici si departe de propriile angajamente ale tarii noastre, atat din punct de vedere al echiparii, cat si al performantei. Afirmatiile presedintelui Basescu vin sa intareasca dezvaluirile facute saptamana aceasta de Ziarul ZIUA privind starea precara a tehnicii militare si miliardele de dolari care s-au cheltuit pentru achizitionarea sau modernizarea unor echipamente depasite moral. Potrivit documentului elaborat de specialistii MApN si prezentat de Ziarul ZIUA, "din punct de vedere al duratei de viata, peste 85% din echipamentele aflate in dotarea Armatei au resursa depasita. Majoritatea tipurilor de tehnica din inzestrare sunt realizate dupa tehnologia anilor 70, sunt uzate fizic si moral, mari cosumatoare de carburanti-lubrifianti, iar piesele de schimb pentru mentenanta nu se mai gasesc in procesele de fabricatie ale societatilor comerciale."
Un buget care nu da nici o sansa
"Vreau sa stiti un lucru pe care era timpul sa nu-l mai tinem sub cearceaf. Armata este departe de a arata in realitate asa cum este ea prezentata in statistici. Aveti o misiune grea, sa prindeti timpul din urma, pentru ca declaratiile publice sa fie in corelare cu ceea ce Armata este in realitate din punct de vedere al procesului de transformare si al procesului de a fi gata sa serveasca interesele nationale", a declarat Traian Basescu, in cadrul ceremoniei de investitura.
Presedintele Basescu i-a recomandat noului ministru al Apararii sa faca "ceea ce trebuia facut de mult", adica sa vada in realitate cum sta fiecare unitate in raport cu modul in care este ea prezentata pe hartie. "Aveti un buget care nu da armatei nici o sansa sa recupereze ceva. Sa speram ca se vor gasi formule cu ocazia discutiilor din comisie si din plen. Aveti o misiune extrem de dificila", a spus Traian Basescu. Seful statului a afirmat, totodata, ca i-ar placea mult ca, inainte de a fi om politic, Sorin Frunzaverde sa fie "un om care sa se bata pentru ca armata sa intre intr-un timp rezonabil de scurt in parametrii in care ea este prezentata teoretic".
Basescu a negat existenta trocului
Prezent, aseara, la sediul MApN, la festivitatea de instalare in functie a ministrului Frunzaverde, seful statului a tinut sa precizeze ca nu a existat nici un troc legat de Armata. "Am solicitat Ministerul Apararii Nationale cu argumentarea ca trebuie corelata politica externa cu politica militara", a spus Basescu. Presedintele a mai spus ca nu e de acord cu afirmatia potrivit careia Armata a fost implicata intr-o disputa. "Pentru mine, Armata incepe de la seful SMG in jos si nu din varful ministerului", le-a spus Traian Basescu generalilor si ofiterilor prezenti in aula MAp. Seful statului a tinut sa precizeze ca stie care este starea Armatei, referindu-se la capacitatea tehnica si la resursa umana, si a anuntat ca peste o luna va participa la o sedinta de analiza privind starea armatei. Traina Basescu a solicitat celor din Ministerul Apararii sa faca eforturi sa cheltuiasca banii alocati prin buget deoarece criza politica a afectat ministerul a intarziat derularea unor proiecte cu implicatii financiare. Presedintele i-a asigurat pe reprezentantii armatei ca va sprijini eforturile pe care ministrul Frunzaverde le va face pentru marirea bugetului destinat MApN. Traian Basescu a tinut sa adauge ca optiunea pentru numirea lui Frunzaverde la conducerea MAp s-a facut pentru a nu se mai ajunge in situatia de a veni "un om care sa invete armata dupa ce e numit pe functie".
Garantul onoarei
Seful statului le-a spus ofiterilor ca nu vor mai trece prin situatii cand unele decizii erau luate noaptea si comunicate dimineata. "Armata nu-i taxiu, sa-l opresti unde vrei si nici sa-l pornesti cand vrei, in directia in care iti trece prin cap intr-o noapte", a spus Basescu. La randul sau, Sorin Frunzaverde, noul ministru al Apararii, a spus ca va fi garantul controlului constitutional asupra ostirii, dar si garantul onoarei hainei militare. In privinta programelor de inzestrare, Frunzaverde a precizat ca acestea vor fi privite cu realism si responsabilitate. La festivitatea de aseara de la sediul MAp, Teodor Atanasiu, care a demisionat ieri din functie, nu a fost prezent. Stafeta la conducerea MAp a fost preluata de Frunzaverde de la secretarul de stat Corneliu Dobritoiu care a condus ministerul in perioada cat Atanasiu a fost suspendat din functie. (Doru DRAGOMIR )
Tariceanu e sigur de Vosganian
Liderul PNL Calin Popescu Tariceanu a precizat ieri ca declaratiile socialistilor europeni "nu releva suspiciuni" la adresa lui Varujan Vosganian, liberalul fiind intr-un moment in care se poate spune orice despre un om, insa toate speculatiile ar trebui sa se bazeze pe realitate, informeaza Mediafax. Premierul a sustinut ca este "la curent" cu declaratiile unor socialisti europeni la adresa lui Varujan Vosganian si ca aceste afirmatii nu "releva suspiciuni". "Ei au spus ca vor avea o atitudine corecta si impartiala fata de toti candidatii la postul de comisar si cred ca nu este nevoie sa politizam aceasta chestiune din perspectiva grupurilor politice care sunt in Parlamentul European", a spus presedintele PNL, referindu-se la afirmatiile vicepresedintilor Grupului Socialist din PE, Jan Marius Wiersma si Hannes Swoboda, potrivit carora despre Vosganian se stie ca a fost "pe nota de plata a unor magnati". Tariceanu s-a declarat convins ca PE are interesul "de a avea un comisar care sa poata sa fie politic cu un profil in ordine, un profil politic si moral care sa corespunda criteriilor de selectie si cu un profil profesional care sa-l poata face in masura sa isi asume responsabilitatile de comisar". "Varujan Vosganian este intr-un moment din acesta in care despre fiecare se va putea spune cate ceva, dar cred ca speculatiile trebuie sa se bazeze pe realitati", a aratat Tariceanu. (A.H.)
Barroso a acceptat-o pe Kuneva
Bulgaroaica va ocupa postul de comisar european pentru Protectia Consumatorului
Foto: EPA Candidatura ministrului bulgar al Afacerilor Europene, Meglena Kuneva, pentru postul de comisar european pentru Protectia Consumatorului a fost acceptata ieri de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso, informeaza Reuters. Executivul comunitar nu a anuntat in acelasi timp si comisarul roman.
"Sunt convins ca Meglena Kuneva are calitatile profesionale si politice, precum si hotararea si experienta necesare pentru a indeplini toate sarcinile pentru care o propun", a precizat, intr-o declaratie, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Presedintele Executivului european, care s-a intalnit joi si cu candidatul propus de Guvernul roman pentru postul de comisar, potrivit unei surse din cadrul UE, a afirmat ca discutiile privind desemnarea comisarului roman sunt inca in desfasurare. Petro Petrucci, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a declarat pentru postul de televiziune Antena 3 ca nu sunt motive sa ne temem pentru candidatura lui Vosganian, trebuie doar sa avem rabdare.
Liberal-democratii si Verzii din Parlamentul European il sustin pe candidatul Romaniei pentru postul de comisar european, liberalul Varujan Vosganian. Purtatorul de cuvant al Verzilor europeni a declarat pentru Antena 3 ca nu exista nici o obiectie la adresa lui Vosganian, dar ca se asteapta audierea sa in comisiile de specialitate.
Kuneva, politician european experimentat
Bulgaria a propus-o pe Meglena Kuneva, care ocupa in prezent functia de ministru al Integrarii Europene, pentru postul de comisar european, a anuntat ieri oficial Guvernul de la Sofia. "Guvernul a decis s-o propuna pe Meglena Kuneva... Ea va reprezenta Bulgaria la Comisia Europeana intr-un mod eficient si onorabil", a declarat premierul Serghei Stanisev.
Kuneva, principalul negociator al Sofiei pentru aderarea la Uniunea Europeana incepand din 2001, a fost un factor important in implementarea reformelor, datorita carora Bulgaria a fost invitata sa adere la blocul comunitar. Nominalizarea acesteia a fost sustinuta de partidul de centru din care face parte, MNS II, membru al coalitiei de guvernamant de la Sofia condusa de socialisti, iar surse din cadrul Comisiei Europene afirma ca si presedintele Executivului european, Jose Manuel Durao Barroso, a fost un puternic sustinator al acesteia.
Meglena Kuneva, de profesie avocat, este cunoscuta de multi bulgari dupa ce a exercitat presiuni asupra Guvernelor succesive sa grabeasca reformele si sa adopte legislatia necesara aderarii. Un sondaj de opinie realizat de agentia oficiala NPOC a relevat joi ca 56 la suta dintre bulgari considera ca ea este cea mai potrivita persoana pentru acest post. Insa criticii acesteia considera ca abordarea de tip pedagogic pe care a adoptat-o a adus rezultate mai degraba de natura tehnica, decat o implementare de substanta a reformelor.
Kuneva a trebuit de asemenea sa depaseasca rezervele membrilor partidului Socialist, care au apreciat ca ministrul s-a inclinat adesea prea repede in fata oficialilor de la Bruxelles si nu a avut curajul sa apere interesele nationale ale Bulgariei. "Comisarul european trebuie sa fie o persoana cu o viziune ampla asupra Europei, nu doar un expert", a declarat ministrul bulgar de Externe, Ivailo Kalfin, pentru cotidianul Trud. El a precizat ca stie persoane care ar fi mai bine calificate pentru acest post, dar ca va sprijini nominalizarea acesteia. (D.E.)
Discutie incendiara intre ministrul Justitiei si consilierul prezidential pe probleme constitutional-legislative
Monica Macovei toarna Guvernul la Cotroceni
Stefan Deaconu (Cristina Nichitus - ZIUA Foto) Ieri, la Palatul Cotroceni, in asteptarea momentului oficial de investire a ministrului Apararii, Sorin Frunzaverde, reporterii Antenei 3 au surprins o discutie incendiara intre Ministrul Justitiei, Monica Macovei si consilierul prezidential pe probleme constitutional-legislative, Stefan Deaconu. Macovei s-a plans lui Deaconu ca nu a putut determina, in sedinta Guvernului, ca legile sigurantei sa fie trimise la CSAT inainte de a fi aprobate si ca premierul nu a intrebat-o daca vrea sa fie comisar european. Din discutie, reiese ca Monica Macovei, ministrul Justitiei, nu se sfieste sa faca jocurile Palatului Cotroceni la sedintele de Guvern si nici sa isi arate dispretul fata de premier si colegii de cabinet. La dicutia celor doi s-a raliat si Theodor Stolojan. Acesta i-a spus Monicai Macovei ca o compatimeste in legatura cu atacurile pe care liderul conservatorilor, Dan Voiculescu le-a facut la adresa sa. La randul sau, ministrul Justitiei a spus ca stie si cine este complicele lui Voiculescu, insa nu a pronuntat nici un nume.
Redam in totalitate discutia intre cei trei, inregistrata de reporterii Antenei 3.
Stefan Deaconu: Care e....? Cu legile?
Monica Macovei: Un mare scandal. Da. Deci, eu citeam din HG.
S.D.: l-am vazut. A zis ca...
M.M: Radu Stroe. Bai, deci sunt niste porcarii acolo. Radu Stroe citea art.10 fara ultimele cuvinte numai dupa avizul. Eu am inceput sa urlu. Marius Oprea facea numai porcarii. Ii dadea premierului articolul... Ma, deci facaturi din astea.
S.D.: E o avizare, cel putin pe una dintre ele...
M.M.: Problema era ca trebuia sa vina procedural.
S.D.: Acuma inteleg. Ca legea, ma rog...
M.M.: Nu e nici o conventie. Legea, intre atributiile CSAT, zice, si isi da avizul.
S.D.: Nu. Legea zice "proiectele de lege" si depinde ce inteleg eu prin proiect de lege. Proiect de lege inseamna ala care a trecut de Guvern. Dar, ce vrei, sa ma apuc eu acuma sa cer instantei sa vad daca hotararea e legala? Doamne fereste!
M.M.: Avea toate avizele noastre si trebuia trimisa la voi fara sa fie aprobata de Guvern.
S.D.: Si am hotararea care spune: inainte de...
M.M.: Nu au vrut. Am urlat ieri (n.r. - in sedinta de Guvern). Nu au vrut.
S.D.: Oricum ajung la avizare...
M.M.: Da, dar nu au vrut. Au vrut sa fie aprobate in Guvern. Nu au vrut sa le trimita neaprobate in Guvern SGG-ul, Radu Stroe si premierul.
S.D.: Oricum va trebui sa treaca pe la noi spre...
M.M.: Pai le-au trimis, dar problema e ca ti le-au trimis deja aprobate. E si ilogic sa ceri un aviz pe cele aprobate. Nu? Si dup-aia ce faci? Ca procedura, HG-ul, te-ai uitat, prevede...
S.D.: M-am uitat. E foarte clar.
M.M.: Explicatiile se trimit la observatori care ori le preiau, ori fac o nota explicativa si o discuta in Guvern. Nu ma, n-au vrut. Au vrut sa le aprobe.
MM.: Ca se faceau de cacat ca tot declara de nu stiu cat timp ca vor fi aprobate in Guvern.
Despre cererea de CV-uri a Guvernului pentru postul de comisar european:
S.D.: Ce faci? N-ai vrut sa pleci, n-ai vrut sa trimiti CV-ul?
M.M.: Asta e o tampenie. CV-ul meu e pe site-ul MJ. La Guvern. Bun. Si a sunat Mihnea Constantinescu ca sa trimit un CV detaliat.
S.D.: Dar asta (n.r. - Varujan Vosganian) are sanse?
M.M.: Nu stiu. Si-am zis: Bai, da de ce vrei? Pentru asta. Da stai ma, pai nu e normal sa sune el (n.r. - Calin Popescu Tariceanu) sa zica el vrei, nu? Si n-a sunat. Si n-am mai trimis detaliat. Dar el este peste tot. CV-ul nu este un secret.
S.D.: Da. E in atributia lui sa o faca. Singurul lucru pe care trebuia sa-l faca era sa zica: Bai, vrei, accepti, ca sa nu ma fac eu aiurea.
M.M.: Spune si tu! Te propune cineva pentru ceva inainte nu trebuie sa te intrebe si pe tine...
S.D.: Ba da! Primul lucru pe care trebuie sa-l faca e sa te intrebe. Bai, uite m-am gandit, ce zici? OK, da, nu, ca sa nu ma fac eu aiurea asa. Sa zica acolo, pai eu nu vreau ma, de ce m-ati... Crede-ma nu mai pot. Credeam ca se linistesc lucrurile, ca nu stiu ce... Asta cu ANI, trece?
M.M.: Nu cred. Buna ziua.
Calin Popescu Tariceanu: Buna ziua. Trebuie sa-mi calibrez strangerea dupa ce dau noroc cu barbatii, nu vreau sa te strang prea tare.
S.D.: Mama, ce e aici!
M.M.: Si mi-am pierdut rabdarea. Tip.
S.D.: Dom'le n-aveti acolo un post...
M.M.: Si bani pentru puscarie. A sunat la el sa le scoata. Radu Stroe e un mincinos. Citea articolele, se oprea la ultimele cuvinte "numai dupa avizul". Deci ma, imi pierd... Ma, adica atat de pe fata?
Theodor Stolojan: Monica imi pare rau de toate porcariile astea declansate de domnul Voiculescu.
M.M.: Impreuna cu... Asa stiu. Au decis impreuna sa faca asta.
Dupa ce a aflat ca a fost inregistrata, Macovei a recunoscut dialogul purtat cu cei doi, afirmand ca isi mentine pozitia prezentata. (M.I.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.