""Eu n-am vazut in viata mea vreun document, vreo hartie sau dosar care sa-l vizeze pe domnul Varujan Vosganian intr-o ipostaza din aceasta, dar, daca Liviu Turcu a spus ceea ce a spus, era in masura sa cunoasca acest lucru si trebuie luat in seama""

""Eu n-am vazut in viata mea vreun document, vreo hartie sau dosar care sa-l vizeze pe domnul Varujan Vosganian intr-o ipostaza din aceasta, dar, daca Liviu Turcu a spus ceea ce a spus, era in masura sa cunoasca acest lucru si trebuie luat in seama"", a afirmat, ieri, senatorul Ioan Talpes.

Fostul director al SIE a adaugat ca, independent de ceea ce i se imputa lui Vosganian, personal, il considera pe acesta ""poate cel mai pregatit, cel mai intelectual, cel mai bun cunoscator al problemelor Europei si Romaniei, inclusiv economice, dintre liberali"".

ULTIMATUM. Referindu-se la deconspirarea fostilor colaboratori ai Securitatii, Talpes a ""avertizat"" ca sunt ultimele luni in care acestia ""mai pot spune ceva pe propria lor declaratie"", dupa 1 ianuarie 2007 urmand sa suporte ""consecintele declaratiilor altora"". Talpes sustine ca este vorba despre ""persoane care fac parte din fondul asa-zis operativ, care si-au prelungit colaborarea dupa 1989 de la vechea Securitate la servicii"", ale caror dosare sunt secretizate si, in consecinta, legea nu are niciun efect asupra lor.

CRIZA DE IDENTITATE. In opinia lui Talpes, s-a ajuns intr-un moment ""care poate genera o criza de identitate a colaboratorilor de dinainte de 1989"", ce au fost impinsi in viata politica, dupa 1989, nu atat de servicii, cat de persoane care au fost in Securitate sau in servicii, si care, ""nemaiputand sa actioneze pe sistem, au incercat sa-si creeze grupuri de presiune, cu persoane cu anumite abilitati si forta de exprimare"". Senatorul a apreciat ca ""cea mai mizerabila forma de actiune a acestor «captivi»"" s-a produs dupa 1989, cand, pe sustinerile acestora, s-au cladit cariere si averi uriase"".Senatorul Ioan Talpes s-a referit, concret, la jurnalistul Cornel Ivanciuc, spunand ca acesta a scris despre el ""cel putin 50 de note si figuri, cu o insistenta de-a dreptul penibila"", despre o pretinsa legatura a sa cu fost Securitate, desi ""stia ca nu exista, dar a primit misiunea sa faca asta"". ""A si pierdut un proces cu mine, e in al doilea"", a precizat senatorul. ""El si cei ca el trebuie intrebati de cine au ascultat atunci cand au continuat asemenea razboaie dupa 1989, pentru ca e imposibil de crezut ca si le-a asumat din propria lui dorinta, fara a fi fost dirijat"", a spus Talpes.

SECHELE. Potrivit lui Talpes, majoritatea persoanelor despre care se afla, acum, ca au fost colaboratori ai Securitatii au fost dirijate in zone si spre sisteme politice care nu se revendicau din PCR, ci spre acelea voiau sa ""curete"" societatea de ramasitele vechiului partid, de sechele Securitatii. ""Ori tocmai ei erau sechelele Securitatii"" a mai spus Talpes.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.