Sunt cateva concepte despre viitorul Ucrainei. Primul - neutralitate. El presupune ca Ucraina ramane in afara oricarui bloc militar, intretine relatii bune cu Occidentul si cu Rusia, fiind un fel de "off-shore geopolitic", un teritoriul al libertatii
Sunt cateva concepte despre viitorul Ucrainei. Primul - neutralitate. El presupune ca Ucraina ramane in afara oricarui bloc militar, intretine relatii bune cu Occidentul si cu Rusia, fiind un fel de "off-shore geopolitic", un teritoriul al libertatii. Doi - "concept occidental"- inseamna un mars sustinut in directia Occidentului. Are doua tipuri: idealist, in virtutea caruia Ucraina este primita in UE, si geopolitic, ce presupune ca Ucraina trebuie sa intre in NATO, pentru a deveni un adversar dur Rusiei. Trei - conceptul aliantei cu Rusia - inainte de toate prin Spatiul Economic Unic, cu paradigma: "zona economica libera - spatiu economic unic - alianta economico-politica".
Alianta cu Rusia. Conceptul aliantei cu Rusia se bucura, deocamdata, de sprijinul majoritatii populatiei, de aceea numerosi politicieni se pronunta in favorea ei, ca modalitate sigura de atragere de capital electoral. Dar conceptul spatiului economic unic nu a fost inca definitivat, Rusia nu poate sa-l duca la final si nu poate sa-l ajute pe aliatul ei. In plus, el nu raspunde, pentru moment, la intrebarea referitoare la viitorul elitei ucrainene. In ultima instanta, mediul de afaceri din Donetk nu arde absolut deloc de nerabdare sa-si imparta proprietatile cu mult mai puternicii oligarhi rusi. Iar Ucraina nu doreste deloc sa devina obiect al "imperiului liberal" in spiritul lui Ciubais. O batalie pentru Ucraina se duce si in Rusia. Aici s-au format doua concepte. Primul - alianta cu Ucraina, ce presupune crearea unui spatiu economic unic si existenta de corporatii mixte in productia de inalte tehnologii. Nu se spune insa nimic despre rolul elitei ucrainene. Dar si acest concept a ramas sa atarne in aer dupa ce, radicalul ei adversar, Viktor Iuscenko, a luat sub controlul sau MAE si Minsterul Apararii al Ucrainei. Cu toate acestea, el este sustinut de majoritatea populatiei Rusiei.
Neutralitate. Conceputul doi - "neutralitatea Ucrainei". Conform acestuia, Ucraina este un stat obisnuit, un teritoriu de tranzit pentru resursele energetice ruse spre Europa. Iar industria ei - nu este aliatul Rusiei, pentru ca nu se afla intr-un spatiu economic unic. Industria ucraineana este concurentul celei rusesti. De aceea, metalurgia ucraineana trebuie sa fie cumparata de companii rusesti, sau indepartata de piata. Acest concept este promovota de cea mai influenta parte a mediului de afaceri rusesc - de proprietarii societatilor de prelucrare a materiilor prime. Deseori, conceptul atribuit Rusiei a divizat Ucraina in Est si Vest. Problema este ca elita rusa apreciaza in mod deosebit efortul depus pentru obtinerea stabilitatii in Rusia si intelege ca divizarea Ucrainei si coliziunile aferente pot arunca in aer stabilitatea din Rusia. Nici conceptul inghitirii Ucrainei nu poate fi luat in serios.
Promovare. Problema pretului la gaz pentru Ucraina depinde, in mare masura de conceptul care va invinge in Rusia. Conceptul aliantei cu Ucraina impune un pret relativ scazut. Rusia este interesata ca economia ucraineana sa fie puternica, daca mizeaza pe alianta economica cu ea. Conceptul de neutralitate impune preturi ridicate, pentru ca Rusia nu trebuie sa intretina economii straine cu pretul propriilor pierderi. Mai mult, preturi ridicate la gaz creeaza conditii complicate pentru concurentii ucraineni, de aceea ei pot fi astfel neutralizati sau cumparati bucata cu bucata. Acum se rezolva problema nu doar a viitorului Ucrainei, dar si a identitatii ei, dar in mare parte acest lucru inseamna si viitorul Rusiei. Daca Rusia vrea sa instaureze un regim oligarhic, iar economia sa fie transformata intr-o anexa de materii prime pentru Europa si China, nu are nevoie de Ucraina - este un simplu teritoriu pentru transportul livrarilor ruse catre Occident. Daca se doreste progres tehnologic, este nevoie de mari piete comune de desfacere. Elitele si populatia Ucrainei trebuie sa vada partea buna pentru sine din colaborarea cu Rusia. Iar Rusia trebuie sa promoveze curajos si in mod activ propriul sau proiect comun pentru Ucraina, sa-l promoveze inclusiv in interiorul elitei ucrainene, fara teama de a folosi cele mai moderne tehnologii in domeniu.
Comentariu publicat de Nezavisimaia Gazeta si preluat de Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.