Democratii agita din nou apele in Alianta, pe marginea unei restructurari guvernamentale, din dorinta de a obtine unul dintre cele mai bine cotate ministere, cel al Apararii. Profitand de situatia confuza generata prin suspendarea lui Teodor Atana
Democratii agita din nou apele in Alianta, pe marginea unei restructurari guvernamentale, din dorinta de a obtine unul dintre cele mai bine cotate ministere, cel al Apararii. Profitand de situatia confuza generata prin suspendarea lui Teodor Atanasiu din fruntea ministerului, dar si de faptul ca, dupa aderare, Apararea va juca un rol foarte important in relatiile cu UE, democratii forteaza mana liberalilor si cer, la schimb, acest portofoliu. In plus, MApN este, dupa Biserica, institutia care se bucura de cea mai mare incredere in randul populatiei. Pe de alta parte, influenta pe care o are ministerul Apararii peste granita este deja cunoscuta. Insusi Teodor Atanasiu a testat acest lucru, in momentul in care a vorbit, in numele PNL, despre retragerea trupelor din Irak, iar atasatii militari din intreaga lume au luat mesajul ca atare si l-au transmis mai departe. In consecinta, Apararea poate fi considerata un al doilea MAE din punct de vedere al influentei externe. Urmare a intentiilor PD de a-i prelua scaunul, ministrul suspendat Teodor Atanasiu a convocat ieri o conferinta in care a anuntat ca nu isi va respecta promisiunea de a demisiona in 45 de zile, daca instanta nu-i va solutiona cazul, desi a recunoscut ca MApN are nevoie de un sef. In paralel, deputatii PD au facut presiuni asupra ministrului liberal de Finante, Sebastian Vladescu, pentru a aloca mai multi bani ministerului ravnit: Apararea.
Miza restructurarii, comisarul european
Potrivit unor surse din cadrul PD, citate de Mediafax, restructurarea s-ar putea produce dupa numirea comisarului european, cand democratii si-ar dori sa fie renegociate portofoliile ministeriale atribuite reprezentantilor celor patru partide ale coalitiei. In cazul numirii unui comisar european de la PNL, PD ar putea emite pretentii la un minister detinut de liberali. Iar acesta este chiar cel al Apararii Nationale. Potrivit surselor citate, preluarea conducerii MapN de catre un reprezentant al PD s-ar face printr-o "permutare ministeriala" in Guvern, care presupune un schimb de portofolii cu PNL, intr-o eventuala restructurare guvernamentala. PNL ar urma sa primeasca la schimb, potrivit calculelor PD, un portofoliu care le apartine in prezent democratilor sau alt minister care va fi creat dupa aderare, cel al dezvoltarii regionale. Democratii sunt atat de hotarati sa puna mana pe scaunul lui Atanasiu, incat au inceput sa dea si nume ale unor pedisti care ar putea prelua portofoliul. Unul dintre ele este cel al sefului comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara.
Trocuri de ministere
Pe de alta parte, PD este dispus sa negocieze si viitorul minister al Dezvoltarii Regionale, care va fi creat in locul celui al Integrarii Europene, condus de Anca Boagiu. Acesta va gestiona fondurile primite de la UE in urmatorii ani. Conducerea acestui nou minister ar putea fi negociata, in prezent PD dorind pastrarea lui pentru Boagiu, tinand cont si de faptul ca se va ocupa de fondurile UE. Dar, in cursul negocierilor pentru restructurare, democratii ar putea renunta la viitorul portofoliu de ministru al Dezvoltarii Regionale, care ar fi adjudecat de liberali, daca ar primi conducerea MApN, au mai declarat sursele din conducerea PD. Daca in negocieri vor intra si alte ministere, asa cum doreste PD, care s-a pronuntat deja pentru un Guvern cu 15 - 17 ministri, permutarile ar putea fi mai ample, iar democratii ar putea cere atat MApN, cat si noul Minister al Dezvoltarii Regionale. In aceste conditii, liberalul Teodor Atanasiu nu va mai fi reinstalat in functia de ministru al Apararii, chiar daca saptamana viitoare expira si perioada de interimat de 45 de zile, dar si termenul de 20 de zile pentru contestatiile la adresa deciziei procurorilor privind neinceperea urmaririi penale impotriva sa.
Democratii neaga planul
La nivel oficial insa liderii PD neaga ca ar intentiona sa preia Ministerul Apararii, desi ii intereseaza mult soarta acestuia. Liderul PD Emil Boc a sustinut ieri ca democratii nu au avut "nici o discutie" nici despre despre cedarea Ministerului Dezvoltarii Regionale, nici despre eventuala preluare a portofoliului de ministru al Apararii. In schimb, Boc s-a limitat la a repeta faptul ca PD vrea mai multi bani pentru bugetul Apararii. Cat priveste Ministerul Dezvoltarii regionale, care ar inlocui dupa 1 ianuarie Ministerul Integrarii, Boc este convins ca acest nou portofoliu va reveni PD. "Nu exista nici un fel de discutie de a ceda acest minister pentru alte portofolii sau in alta forma", a continuat Boc. Referindu-se la eventuala dorinta a PD de a prelua ministerul Apararii Nationale, liderul democrat a spus ca "nu a fost nici o dezbatere, pana in momentul de fata, pe marginea acestui portofoliu". "Nu am avut nici o discutie. Daca nu am avut nici o discutie, inseamna ca nu am fost interesati", a insistat liderul PD. (C.E.)
George Scutaru: "PNL nu are ce negocia"
"Din punctul meu de vedere, PNL nu are cum sa negocieze Ministerul Apararii Nationale si postul de comisar european. Este un non sens procedural. NU poti sa iti negi dreptul tau. Este dreptul premierului Tariceanu de a-l numi pe ministrul Apararii." (R.G.)
Vladescu incoltit
Parlamentarii PD au incercat ieri sa-l convinga pe liberalul Sebastian Vladescu sa suplimenteze bugetul alocat Ministerului Apararii si a celui prevazut pentru Ministerul Transporturilor. Vicepresedintele PD Ioan Oltean a declarat, la finalul intalnirii, ca deputatii democrati au avut o "discutie mai mult tehnica", cu Vladescu, legata de buget, in care au cerut explicatii in privinta bugetului MApN, care, in opinia pedistilor, trebuie sa fie peste 2% din PIB. Ioan Oltean a mai spus ca PD a cerut si suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor. "Am cerut clarificari legate de cheltuieli, de sumele aduse la buget, de deficitul bugetar, si parlamentarii PD si-au lamurit o parte din neclaritati", a aratat Oltean. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, dupa intalnirea cu deputatii PD, ca a prezentat bazele macroeconomice ale proiectului de buget, structura de venituri si cheltuieli si a raspuns solicitarilor de majorare a bugetelor destinate ministerelor Apararii si Transporturilor. Vladescu a precizat ca este in discutie solicitarea PD de majorare a bugetului Ministerului Apararii, dar ca trebuie vazut daca acest lucru este posibil. "Vom vedea daca exista aceasta posibilitate pentru majorarea bugetului Apararii la 2,38% din PIB, pentru ca va trebui ori sa facem o restructurare a cheltuielilor si nici un ordonator de credite nu o doreste, ori sa marim deficitul si le-am explicat ca este un risc prea mare pentru echilibrul macroeconomic pe termen lung si un cost economic prea mare pe care nu l-as dori", a explicat Vladescu. (D.I.)
Atanasiu nu mai demisioneaza
Ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu (PNL) a precizat ieri ca nu isi va prezenta sub nici o forma demisia din Executiv pana cand justitia nu ii va solutiona situatia, chiar daca MApN are nevoie de un ministru. Desi sustinuse ca isi va da demisia in termen de 45 de zile, daca instanta va taragana o decizie, Atanasiu a dat-o ieri la intors spunand ca promisiunea sa nu mai este "de actualitate". El si-a justificat atitudinea explicand ca retragerea sa nu ar avea nici o motivatie deoarece termenul de 45 de zile nu s-ar fi aplicat decat in cazul in care premierul Tariceanu ar fi numit un intermar.
In schimb, Atanasiu a tinut-o una si buna ca asteapta aplicarea legii si rezolvarea contestatiei pe care a depus-o saptamana trecuta, la Curtea de Apel. Liderul PNL a insistat ca nu stie cat va mai astepta dar a mentionat ca numirea unui nou ministru reprezinta o decizie politica, care trebuie asumata atat de premierul Tariceanu, cat si de PNL. El a adaugat ca, desi liberalii au incercat sa impuna aplicarea legii, presedintele nu poate fi fortat, el trebuie doar sa isi exercite mandatul. "Cred ca presedintele a avut niste sfatuitori juridici care i-au dat sfaturi gresite", a mai comentat ministrul suspendat al Apararii. El a aminitit de varianta pe care o studiaza presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, respectiv aceea de a ataca la Curtea Constitutionala decretul prezidential. Atanasiu a mai spus ca nu demisioneaza, desi ministerul trebuie sa fie reprezentat in cadrul dezbaterilor importante pe buget, dezbateri ce vor incepe la Parlament. Liberalul pastreaza legatura cu MApN si a prezentat, in calitate de lider al PNL si de ministru, proiectele de profesionalizare a armatei, incepand cu 1 ianuarie 2007. "Vorbesc in calitate de reprezentant al PNL, partid ce se afla la guvernare, si in caliate de ministru al Apararii, chiar daca am atributiile suspendate printr-un decret prezidentail caduc", a afirmat liberalul. Pozand in ministru al Apararii cu drepturi depline, Teodor Atanasiu a vorbit in detaliu despre procesul de selectare a viitorilor ofiteri profesionisti, in conditiile in care, incepand de ieri, inrolarea se va face doar pe baza de voluntariat. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.